Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

La Paz v Bolívii ohromí tržištěm čarodějů i řadou památek

La Paz, Bolívie

La Paz, Bolívie

Oficiálním hlavním městem Bolívie je Sucre, administrativním městem a sídlem vlády je však La Paz ležící v kaňonu řeky Choqueyapu pod náhorní plošinou. Nenajdete tu sice svěží zeleň a přírodu plnou barev, zato však můžete navštívit nejvýše položené golfové hřiště na světě nebo řadu muzeí a významných pamětihodností, k nimž patří mj. kostel Iglesia de San Francisco.

Čarodějnický trh (Mercado de las Brujas)

Tržiště čarodějů se rozkládá nedaleko kostela Iglesia de San Francisco. Můžete tam zakoupit neuvěřitelné věci, třeba různé amulety, zvláštní elixíry, léčivé rostliny, duchovní rady, stříbrné ozdoby i vynikající sladkosti. To jsou ovšem ještě ty méně zajímavé předměty. Věřili byste, že tady seženete i části žáby, soví peří, sušené želvy, hvězdice a hady? Pro ty, kdo trpí určitým onemocněním, hledáním bohatství nebo uspokojivé pomsty vůči nevěrnému partnerovi, je trh tím správným místem. Většina zboží prodávaného tržními prodejci se používá v rituálech přinášejících zdraví, lásku, inteligenci, ochranu, štěstí a dlouhověkost. A kdyby nic jiného, lektvary zabalené do pestrobarevných krabiček mohou být působivým suvenýrem z cesty.

Čarodějnický trh, La Paz

Čarodějnický trh, La Paz

Kostel Iglesia de San Francisco

Krásně zdobený katolický kostel pochází ze 16. století a ukrývá v sobě originální směs místního stylu. Je jedním z největších turistických lákadel ve městě a důležitou historickou památkou. Obdivován bývá nejen pro svou složitou vyřezávanou fasádu. Stojí přímo v centru, na náměstí Plaza San Francisco. V průběhu let procházel řadou změn. Původní stavba se roku 1612 zhroutila kvůli extrémnímu sněžení a až v letech 1743–1744 začala stavba současného kostela. Ta byla dokončena v roce 1753. Mezi lety 1950–1960 byl nicméně zničen klášter a atrium přestavěno. Následně v letech 1965–2005 byl obnoven kostel i klášter a část kláštera začala být využívána jako muzeum.

Kostel Iglesia de San Francisco

Kostel Iglesia de San Francisco

Návštěva samotného kostela je zdarma, ale kdo si bude chtít prohlédnout klášter a prozkoumat střechy, ten už si musí koupit vstupenku. Také je třeba vzít na vědomí, že v kostele se nesmí fotografovat. Španělský nebo anglický průvodce poskytne turistům informace o historii a konstrukčních prvcích budovy či tamních obrazech. Také vezme zájemce do katakomb, kde byl pohřben Pedro Murillo. Prohlídku zakončí zvonice s úžasným výhledem na město.

Zvonice kostela Iglesia de San Francisco

Zvonice kostela Iglesia de San Francisco

Mirador Killi Killi

Jeden z nejpůsobivějších pohledů na La Paz poskytuje Mirador Killi Killi, pojmenovaný podle malého místního ptáka. Výhled na město, s rozhledem skoro 360 stupňů, umožní návštěvníkům spatřit nejvýznamnější stavby s dominantní horou Illimani v pozadí. Mirador Killi Killi nesloužil jen jako základna, z níž se město mohlo obdivovat, ale též jako místo dozoru pro domorodého vůdce Tupaca Katariho. Dostanete se sem pěšky, ale vzhledem k nadmořské výšce a strmému výstupu do kopce se doporučuje spíše veřejná doprava. Taxi i autobusy jsou zde levné a dovezou vás přímo ke schodům vedoucím k vyhlídce. Mirador má také k dispozici hřiště a upravené zahrady. Vstup je zdarma.

Mirador Killi Killi

Mirador Killi Killi

Plaza Murillo

Náměstí Plaza Murillo se nalézá ve čtvrti Casco Viejo (ve starém městě) a je ohraničeno některými z nejdůležitějších politických budov. V roce 1558 ho navrhl Juan Gutiérrez Paniagua. Pojmenováno bylo na počest bolivijského hrdiny Pedra Murilla, signatáře zakládajícího dokumentu o nezávislosti, zadrženého a pověšeného španělskými vojsky v roce 1810. Během koloniálních časů bylo náměstí scénou veřejného života, obklopenou krásnými eukalyptovými stromy. Stála na něm velká socha Neptuna. Bylo rovněž hlavním zdrojem vody, díky čemuž se stalo oblíbeným místem pro setkávání lidí. Na jedné straně náměstí stojí impozantní katedrála z roku 1835 a vedle ní je koloniální vládní palác, sídlo prezidenta Bolívie. Je známý též pod názvem Palacio Quemado (spálený palác). Měl velkou smůlu, že dvakrát vyhořel. Naproti budově stojí socha věnovaná prezidentu Gualbertu Villarroelovi.

Plaza Murillo, La Paz

Plaza Murillo, La Paz

Údolí měsíce (Valle de la Luna)

Asi 10 km od města se nalézá jedinečné místo Valle de la Luna neboli Měsíční údolí. Je tvořeno podivuhodnými geologickými útvary připomínajícími zlatavou měsíční krajinu, zdánlivě pustou. Leží jen kousek od civilizace a je patrně nejpestřejší oblastí v okolí. Spíš než údolí se podobá jakémusi skalnatému bludišti plnému barev, od nejsvětlejší béžové přes načervenalou až po purpurovou. Bujnou vegetací zrovna neoplývá, ale přesto se zde vyskytují některé druhy kaktusů.

Údolí měsíce (Valle de la Luna)

Údolí měsíce (Valle de la Luna)

Tiwanaku

Staré archeologické naleziště Tiwanaku bylo pojmenováno po jedné z nejdůležitějších civilizací před inckou říší a od roku 2000 je zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Nachází se 72 km západně od města La Paz, ale byla by velká škoda ho nenavštívit. Ruiny jednoho z nejstarších a nejvýše položených měst leží poblíž jihovýchodního břehu jezera Titicaca. Jsou tvořeny působivými architektonickými strukturami, jako jsou paláce, chrámy, pyramidy a obří monolity. Veřejnost si může prohlédnout mj. bránu slunce Puerta del Sol, bránu měsíce Puerta del Luna, polopodzemní chrám nebo malé kryté muzeum, jež poskytuje informace o ruinách a předkolumbijské civilizaci.

Tiwanaku

Tiwanaku

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín