Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pobaltské státy

Baltské moře, Lotyšsko

Baltské moře, Lotyšsko

Zavítáme-li na severovýchod našeho světadílu, můžeme navštívit tři velmi zajímavé státy. Turistických ruch tu ze strany Evropanů není až tak rozšířený, nicméně tyto země mají co nabídnout. Navíc máte stále tu výhodu, že zde nebudou davy turistů. Jejich nedávná sovětská minulost je ta tam a začínají se poměrně rychle rozvíjet ve všech směrech. Mezi tzv. „pobaltské tygry“ se řadí Litva, Lotyšsko a Estonsko. Ve všech těchto státech je časový posun +1 hodina.

Litva – země hlubokých lesů a stovky jezer

Litva jako taková je rájem cyklistů a to právě díky cyklostezkám kolem jezer, navíc je tato země převážně rovinatá. Známá je také vývozem značného množství jantaru, ze kterého také vyrábí překrásné suvenýry. Při své návštěvě určitě nezapomeňte na hlavní město Vilnius. Jeho barokní historické centrum Vás naprosto uchvátí.

Vilnius, Litva

Vilnius, Litva

Mezi slavné zajímavosti patří Hill of Crosses (Hora Křížů), kde najdete na tisíce křížů, které sem nosí nejen poutníci, ale i řada turistů. Některé kříže jsou ozdobeny fotografiemi a příběhy lidí. Dalším z velmi oblíbených výletů je do národního parku Trakai. V parku leží několik jezer, která jsou často propojena kanály. Na jednom z nich najdeme i Gothic Island Castle ze 14. století – s břehem je spojený mostem.

Trakai, Litva

Trakai, Litva

Pokud se zajímáte o druhou světovou válku a holocaust, v lese Paneriai dnes stojí jedinečné muzeum na místě, kde v letech 1941 – 1944 bylo zavražděno desetitisíce Židů – připomíná nám tento hrůzný čin. Pro otužilce nabízí Litva i přímořská letoviska. Nejkrásnějším z nich je Palanga. Středisko nabízí 20 km dlouhých písečných pláží a modrozelené moře. Na své si přijdou i milovníci vodních sportů.

Palanga, Litva

Palanga, Litva

Jako každá země má i Litva své gurmánské speciality. Oblíbený je Cepelian, bramborové knedlíky plněné masem či tvarohem, podávané se zakysanou smetanou či křupavou slaninou. I zde se podává slavná polévka boršč, ale trochu na jiný způsob. Nese název šaltibarščiai, jedná se o studený pokrm z červené řepy, kopru, vajíček a podává se s teplými bramborami.

Šaltibarščiai

Šaltibarščiai

Lotyšsko a jeho nedotčená příroda

Lotyšsko má velikost zhruba jako Česká republika, nicméně na této ploše žije pouze bezmála 2 miliony lidí. Proto zde můžeme vidět opravdu nádhernou divokou přírodu. Opět nevynechejte hlavní město Rigu, jejíž historické centrum je na seznamu UNESCO.

Riga, Lotyšsko

Riga, Lotyšsko

Pokud cestujete za přírodou, nezapomeňte na národní park Kemeri, kde najdeme i lázeňské městečko. Park Vám mimo minerální vody a léčivého bahna nabídne i lagunová jezera, nejstarší lotyšský prales a známé mokřady. Naopak na kánoi si můžete sjet řeku Gauja v národním parku Gauja. Samozřejmě je tu i mnoho pěších stezek. Můžete navštívit i největší jeskyni v pobaltí Gutmanisovu.

Národní park Kemeri, Lotyšsko

Národní park Kemeri, Lotyšsko

Aby toho nebylo z přírody málo, zmíníme další NEJ. A to nejširší vodopád v Evropě Venta Rapid. Vysoký je pouze 2 metry, ale jeho šířka dosahuje 250-270 metrů. Máte-li rádi zámek Versailles i na severu Evropy najdete podobné dílo. Zámek Rundāle byl postaven v 18. století italským architektem Bartolomeem Rastrellim. Za návštěvu stojí jak interiéry zámku, tak přilehlé francouzské zahrady.

Zámek Rundāle, Lotyšsko

Zámek Rundāle, Lotyšsko

Estonsko – nejsevernější pobaltské země tisíce ostrovů

Opět nezapomeňte navštívit hlavní město Estonska, jímž je Tallin. Jedná se o středověký skvost Evropy, jehož historické centrum je opět na seznamu UNESCO.

Tallin, Estonsko

Tallin, Estonsko

I tato země se může pyšnit lázeňskými středisky jako je například Kuressaare. Dominantou městečka je starý biskupský hrad ze 13. století. Celý je obklopen vodním příkopem, barokním opevněním a od 19. století i rozsáhlým parkem.

Hrad Kuressaare, Estonsko

Hrad Kuressaare, Estonsko

V Estonsku najdeme i sovětský skanzen Sillamae na pobřeží Narevského zálivu. Žije zde zhruba 18 000 rusky hovořících obyvatel. V roce 1946 bylo městečko uzavřeno i veřejnosti (dnes se sem již bez problémů dostanete) a jeho části se nazývaly Moska 400, Leningrad 1 nebo Narva 1. Další zajímavostí jsou krátery v Kaali. Devět kráterů, které vznikly dopadem meteoritu v 7. století.

Kráter v Kaali, Estonsko

Kráter v Kaali, Estonsko

V Estonsku Vám také prý připraví toho nejlepšího úhoře.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín