Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

17 míst v Dubaji, která nesmíte minout

Dubaj je město, které člověk musí vidět, aby uvěřil. Supermoderní stavby tu stojí vedle tradičních čtvrtí a z pobřeží vybíhají umělé ostrovy. Přinášíme vám ta nejzajímavější místa, která byste měli v tomto úchvatném městě navštívit.

1. Burj Khalifa

OBJEVTE VSKUTKU JEDINEČNÝ VÝHLED Z VÝŠKY

828 metrů vysoký mrakodrap Burj Khalifa je těžké přehlédnout. Tato nejvyšší věž světa přirozeně dominuje panoramatu Dubaje, její skutečnou majestátnost však nejlépe oceníte zblízka, nebo ještě lépe, zevnitř. Během jasných dnů je výhled z vyhlídky ve 124. patře naprosto úchvatný. Lepší se vám může naskytnout už jen z luxusního baru At The Top Sky Lounge ve 148. patře. A pro ty, které láká společenský život, je ideálním místem restaurace At.mosphere v patře číslo 122.

Burj Khalifa

Burj Khalifa © Dubai Tourism

2. Nákupní centrum Dubai Mall

NOVÁ DEFINICE NAKUPOVÁNÍ

Hned vedle mrakodrapu Burj Khalifa se rozkládá nákupní centrum Dubai Mall. Pravda, „nákupní centrum“ je pro tento rozlehlý komplex velmi skromné označení. Ani celý den nestačí, abyste si jej prohlédli celý. Najdete tu více než 1 200 obchodů a 150 restaurací, krytý zábavní park, kluziště, obrovský vnitřní vodopád, hrající venkovní fontánua obří akvárium s podmořskou zoo.

Nákupní centrum Dubai Mall

Nákupní centrum Dubai Mall © Dubai Tourism

3. Dubajská fontána

STAŇTE SE SVĚDKY VODNÍHO TANCE V CENTRU DUBAJE

Dubajská fontána, která se nachází hned u ikonické budovy Burdž Chalífaa slavného nákupního centra Dubai Mall, se může pochlubit největším choreografovaným systémem fontán na světě. Tato populární vodní show stříká vodu do výšky až 150 metrů. Každá světlem zbarvená tryska se vlní v rytmu hudebních čísel z celého světa a výsledkem je efekt, který se stal jednou z nejoblíbenějších podívaných v Dubaji. Každé odpoledne se fontána spustí dvakrát (ve 13:00 a 13:30 hod., v pátek ve 13:30 a 14:00 hod.), večerní představení začínají za západu slunce a pokračují každých 30 minut až do 23:00 hod.

Dubajská fontána

Dubajská fontána © Dubai Tourism

4. Ostrov Palm Jumeirah

PROZKOUMEJTE JEDEN Z NEJVĚTŠÍCH ARCHITEKTONICKÝCH TRIUMFŮ DUBAJE

Umělý ostrov ve tvaru palmy, to jinde než v Dubaji neuvidíte. Palm Jumeirah je jedním z největších umělých ostrovů na světě a triumfem lidské vynalézavosti. Místní i turisté si tu užívají širokou škálu špičkových hotelů, ať je to Waldorf Astoria, Fairmont, One&Only, Jumeirah Zabeel Saray a především kultovní Atlantis, The Palm. Díky jednokolejné dráze, která „korunu“ palmy po „kmeni“ spojuje s tramvajovou sítí na pevnině, už doprava na ostrov nemůže být jednodušší.

Ostrov Palm Jumeirah

Ostrov Palm Jumeirah © Dubai Tourism

5. Dubajský záliv – Dubai Creek

PROHLÉDNĚTE SI KLIKATÉ DUBAJSKÉ VODNÍ CESTY A TRŽIŠTĚ

Lidé možná Dubaj znají díky lesku a slávě jeho vysokých věží, skutečným srdcem města však je a vždy bude Creek. Právě u tohoto zálivu se slanou vodou se kdysi usadil arabský kmen Bani Yas, a jeho vody byly životně důležité pro původní ekonomické aktivity Dubaje – lov perel a rybaření. Dnes už toto dávno patří historii, na místě však najdete Dubajské muzeuma také labyrint uliček se súky, arabskými trhy, kde se prodává zlato, kořenía textil. Když už jste tam, svezte se přes záliv na abře, tradiční dřevěné loďce. Plavba stojí neuvěřitelný jeden dirham a je to finančně zdaleka nejvýhodnější turistická atrakce ve městě.

Dubajský záliv – Dubai Creek

Dubajský záliv – Dubai Creek © Dubai Tourism

6. Promenáda a pláž u JBR

KORZUJTE PO PLÁŽOVÉ ČTVRTI DUBAJE

Pokud rádi nakupujete, jíte, chodíte do kina i na pláž a pokud možno to vše na jednom místě, zajděte si do komplexu The Beach naproti čtvrti Jumeirah Beach Residence (JBR). O víkendech tu hrají své sety hostující DJové, pravidelně hraje kino pod širým nebem a mají tu i populární vodní park, kde se děti na hodinku nebo dvě snadno zabaví. U JBR je vždycky rušno.

Promenáda a pláž u JBR

Promenáda a pláž u JBR © Dubai Tourism

7. Pláž Kite Beach

SJÍŽDĚJTE VLNY NA TÉTO PULZUJÍCÍ PÍSČITÉ PLÁŽI

Pláž Kite Beach je ideálním místem, kde si můžete vyzkoušet svůj talent na vodní sporty, ale dá se tam provozovat i spousta suchozemských aktivit! Kupte si smoothie v jedné z mnoha venkovních kaváren a restaurací, stojících jen pár kroků od pláže, sledujte, jak se kolem vás míhají cyklisté a bruslaři ve zbrusu novém skate parku nebo si běžte zahrát volejbal. Plážových aktivit je tu spousta a navíc úžasný výhled na mrakodrap Burj Al-Arab. Den vám tady uteče jako voda.

Pláž Kite Beach

Pláž Kite Beach © Dubai Tourism

8. Dubai Marina

PROJDĚTE SE PODÉL VODY POD SILUETOU MĚSTA

Seznamte se s největším umělým přístavem na světě, Dubai Marina. Je to jako pohled do budoucnosti. Můžete zde také obdivovat jedny z nejvyšších obytných budov světa – buď při procházce po místní promenádě, anebo z paluby lodi, kterou si půjčíte v místním jachtařském klubu.

Dubai Marina

Dubai Marina © Dubai Tourism

9. Poušť

NAPŘÍČ DUNAMI DUBAJSKÉ POUŠTĚ

Méně než 20 minut jízdy od futuristických ulic v centru Dubaje už můžete zažít zázraky arabské pouště, což je ta nejpůvodnější turistická atrakce této lokality. Vyjeďte si na pouštní safari v dubajském stylu a vyzkoušejte jízdu v terénním voze nebo na čtyřkolce a sandboarding. Pak už vás čeká tradiční grilování, malování hennou a projížďka na velbloudu. Nebo vyrazte svým vozem a vyzkoušejte si kouzlo pouště na vlastní pěst. Pokud hledáte luxusnější zážitek, dopřejte si safari s večeří v historickém stylu. Ještě vám to nestačí? Dopřejte si nezapomenutelný večer uprostřed dun v hotelu Al Maha Desert Resort & Spa nebo Bab Al Shams Desert Resort & Spa.

Dubajská poušť

Dubajská poušť © Dubai Tourism

10. Al Fahidi

PROPLÉTEJTE SE DUBAJSKOU HISTORICKOU ČTVRTÍ

Historická čtvrť Al Fahidi v části zvané Bur Dubai je jednou z nejstarších ve městě. Doporučujeme tam vyrazit pěšky – dostane se vám nostalgického pocitu dávných časů a výhledů na tradiční větrné věže a labyrint točitých uliček. Cestou můžete navštívit Centrum šejka Mohammeda pro kulturní porozumění (SMCCU), kam se dá zajít na kurzy arabštiny a vydat se odtud s průvodcem po památkách a mešitách, abyste místní kulturu lépe poznali. Po prohlídce se svezte starobylou loďkou abrou do súků na druhé straně zálivu.

Al Fahidi

Al Fahidi © Dubai Tourism

11. Dubajský kanál

PROJEĎTE SE PO NEJNOVĚJŠÍ VODNÍ CESTĚ V DUBAJI

Dubajský kanál je 3,2 km dlouhá vodní cesta, která se táhne od Dubajského zálivu ve staré Dubaji přes zátoku Business Bay až po své ústí do Arabského zálivu. Dubajský kanál vytvoří 80 000 m2 veřejného nábřeží a infrastruktury včetně rekreačních zón, 3 km běžeckých tras a 12 km cyklostezky. Překrásný vodopád na kanálu je možné obdivovat z Business Bay, nebo můžete kanál v celé jeho kráse sledovat také z nejnovějších dubajských hotelů, například  W Hotel a St Regis. Na břehu kanálu se nachází také komplex pěti restaurací The Atrium.

Dubajský kanál

Dubajský kanál © Dubai Tourism

12. Dubajská opera

OBJEVTE ARCHITEKTONICKÝ SKVOST DUBAJE

Dubajská opera v nové „operní“ čtvrti v srdci Dubaje nabízí lákavý program, který lze přirovnat k londýnskému West Endu nebo Broadwayi na Manhattanu. Budova opery byla inspirována tvarem tradiční arabské loďky dhau a určitě upoutá vaši pozornost. Ani nemluvě o výhledu na Dubajskou fontánu a nedaleký mrakodrap Burj Khalifa. Zadní část budovy se pne obloukem nahoru jako trup lodi a slouží jako foyer, stanoviště taxíků a parkoviště. Scéna je navržena tak, aby šla snadno upravit do tří různých podob: jako divadlo, velká hala nebo koncertní síň.

13. IMG Worlds of Adventure

NA TOMTO MÍSTĚ PLNÉM DOBRODRUŽSTVÍ TO MŮŽETE POŘÁDNĚ ROZTOČIT

Zábavu, vzrušení, rychlost – a dokonce i 5D iluzi, to vše najdete v obrovském zábavním parku o velikosti 28 fotbalových hřišť. Zábavní park IMG Worlds of Adventure nabídne živou podobu vašich oblíbených postav a spoustu vzrušujících atrakcí k tomu. Pro mladší návštěvníky jsou zde tematické atrakce Ben 10, Gumball, Powerpuff Girls a LazyTown, starší se mohou ponořit do světa hrdinů komiksů Marvel – Spidermana, Hulka, Ironmana, Thora a Avengers. Potkáte zde také animované dinosaury ze Ztraceného údolí v nadživotní velikosti. Celý park nabízí nonstop zábavu pro celou rodinu, ani nemluvě o spoustě restaurací a obchodů.

IMG Worlds of Adventure

IMG Worlds of Adventure © Dubai Tourism

14. Nákupní zóna City Walk

PROJDĚTE SE EVROPSKÝMI ULICEMI V SRDCI ARÁBIE

Dubajská pěší zóna City Walk o rozloze přes 13 000 m2 připomíná pěší zóny v Evropě a nabízí příjemnou procházku bez rušivých aut. Udělejte si procházku ve stromové aleji s obchody a restauracemi. A občas zvedněte hlavu – uvidíte mrakodrapy v čele s ikonickým Burj Khalifa v centru města. Najdete zde také fontány, dětská hřiště a spoustu míst k posezení pod širým nebem.

Nákupní zóna City Walk

Nákupní zóna City Walk © Dubai Tourism

15. Dubai Parks and Resorts

SLEDUJTE, JAK VAŠE OBLÍBENÉ POSTAVY OŽÍVAJÍ

Dubaj se mění na skutečný zábavní ráj − chystá se totiž otevření zábavního komplexu Dubai Parks and Resorts. Zatímco se děti vyřádí v labyrintu obrovských parků typu Motiongate, Bollywood Park a Legoland, dospělí mohou relaxovat na hlavní „třídě“ Riverland Boulevard, kde najdou restaurace a vzrušující zábavní programy. V parku se nachází i luxusní hotel v polynéském stylu The Lapita, který hostům nabízí své široké zázemí.

Dubai Parks and Resorts

Dubai Parks and Resorts © Dubai Tourism

16. Dubai Frame

PROHLÉDNĚTE SI STAROU A NOVOU DUBAJ Z JEDINEČNÉ PERSPEKTIVY

Dubai Frame je jedním z nejnovějších přírůstků na panoramatu města a představuje jedinečný technický počin. Tato impozantní stavba stojí v dubajském Zabeel Parku, přímo mezi starou a novou Dubají, a svým návštěvníkům nabízí úžasné panoramatické výhledy na město ze 150metrové výšky. Jedním z jejích nejúžasnějších prvků je působivý most z čirého skla, který vysoko nad zemí spojuje obě věže a dotváří tak tvar rámu. Dubai Frame se rychle stal velice oblíbenou atrakcí, kterou si nechtějí nechat ujít turisté ani místní obyvatelé.

Dubai Frame

Dubai Frame © Dubai Tourism

17. Dubajské safari

OBJEVTE V TOMTO KRÁLOVSTVÍ ZVÍŘAT NOVÝ SVĚT

Dubajské safari v oblasti Al Warqa je domovem 2 500 zvířat a představuje tak největší a nejrozmanitější přehlídku divokých druhů v SAE. Park je rozdělen do čtyř tematických sekcí – arabské, asijské, africké a safari vesnice – a návštěvníci zde mohou pozorovat opice, lvy, žirafy, krokodýly a celou řadu dalších zvířat. Projížďku parkem můžete absolvovat ve vozidlech na solární pohon a safari se pyšní také prvním průjezdným výběhem krokodýlů na světě. A vedení parku se netají dalšími velkými plány – do roku 2020 chce být bezpečným útočištěm pro 5 000 zvířat.

Dubajské safari

Dubajské safari © Dubai Tourism

13.07.2018 Dubai Tourism

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín