Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7x báječná dovolená: Žhavé destinace pro léto 2021

Žhavé destinace pro léto 2021

Žhavé destinace pro léto 2021 Shutterstock

Po roce poznamenaném zrušenými zájezdy, uzavřenými hranicemi a povinnými karanténami bude cestování vypadat jinak, než jsme zvyklí. To ale nemusí být na škodu. Kdysi přeplněná města se stanou příjemnějšími a v popředí zájmu se ocitnou dosud spíše opomíjená zákoutí a izolované úseky. V našem seznamu nejlepších dovolenkových destinací pro léto 2021 najdete oblíbené země s populárními atrakcemi i méně známými místy. 

Kréta (Řecko)

Kréta, Řecko

Kréta, Řecko Shutterstock

Od průzkumu paláce Knóssos, přes pěší túry soutěskou Samariá, až po koupání v křišťálových vodách hýří Kréta množstvím aktivit. Porozhlédněte se po dechberoucích archeologických nalezištích, dovádějte na plážích kolem Rhetymna a na zlatých úsecích poblíž Chanie, prohlédněte si nejhezčí muzea na ostrově a poznejte krásy půvabných měst, jako je Heraklion. Můžete si také dopřát plavbu na ostrov Spinalonga.

Nejvýhodnější zájezdy na Krétu  

Marsa Alam (Egypt)

Marsa Alam, Egypt

Marsa Alam, Egypt Shutterstock

Marsa Alam nabízí mnoho skvělých potápěčských lokalit, kde můžete objevovat krásy Rudého moře a jeho bohatého ekosystému. Pokud podvodní radovánky nepatří k vaším nejoblíbenějším, můžete jen trávit dny na dokonalých písečných plážích, jako je Sharm El Luli, nebo u slavného přírodního koupaliště Al-Naizak. Ubytovat se můžete v luxusních hotelích, ekologických chatkách či stanech uprostřed pouště. Letovisko disponuje pestrými možnostmi pro každý vkus i rozpočet.

Užijte si léto v Marsa Alam  

Side (Turecko)

Side, Turecko

Side, Turecko Shutterstock

Díky bohatství římských a helénských ruin je Side městem, které nechybí na seznamu žádného milovníka historie. Původní římský amfiteátr se stále nachází v samotném centru. Poblíž mořských břehů leží dramatické ruiny Apollónova chrámu, ještě majestátnější při ohnivém západu slunce. Město se ovšem proslavilo i přírodními krásami. Rozkládá se na malém poloostrově širokém necelý kilometr a je z obou stran ohraničeno úseky zlatavého písku a křišťálovou vodou Středozemního moře.

Objevte krásy Side  

Djerba (Tunisko)

Djerba, Tunisko

Djerba, Tunisko Shutterstock

Djerba, největší ostrov v severní Africe, leží u jihovýchodního pobřeží Tuniska a okouzluje turisty některými z nejpozoruhodnějších středomořských pláží. S bílými pásy hebkého písku a tyrkysovými vodami umožňuje vyzkoušet četné vodní sporty. Bělostná městečka nesou znaky vlivu kultury berberské, arabské, židovské i africké. Kromě plážových radovánek a vodních sportů se můžete vydat pozorovat krokodýly nilské do výzkumné stanice anebo se projít městem Ajim, kde se natáčely Hvězdné války.

Zažijte Djerbu  

Slunečné pobřeží (Bulharsko)

Slunečné pobřeží, Bulharsko

Slunečné pobřeží, Bulharsko Shutterstock

Letovisko Slunečné pobřeží u Černého moře proslulo především nádhernými písečnými plážemi a bujarými večírky, pro něž ho vyhledávají zejména mladí návštěvníci. Noční život je tu ve srovnání s jinými evropskými letovisky cenově dostupný, stejně jako většina turistických atrakcí. Pokud ale hledáte dobrodružnější aktivity, můžete vyzkoušet celodenní safari jižně od Burgasu, vodní lyžování nebo parasailing. Dopřejte si také bahenní koupele, vychutnejte si letní hudební festivaly a načerpejte trochu kultury ve starobylém Nesebaru.

Vydejte se s námi do Bulharska  

Mallorca (Španělsko)

Mallorca, Baleárské ostrovy

Mallorca, Baleárské ostrovy Shutterstock

Turisté se na Mallorce každoročně shromažďují, aby nasáli španělské slunce na úchvatných plážích. Lákavé písky však nejsou zdaleka jediným pokladem tohoto baleárského ostrova. Ohromí vás také gotické hrady či podzemní jezera. Mezi nejpůsobivější atrakce Mallorcy patří bezpochyby zahrady Jardines d'Alfàbia s idylickými vodními prvky, ruiny římského města Pollentia, maják Faro de Formentor na útesu, muzeum umění Museu Fundació Juan March, anebo impozantní hrad Bellver.

Poznejte Mallorcu všemi smysly  

Istrie (Chorvatsko)

Istrie, Chorvatsko

Istrie, Chorvatsko Shutterstock

Kopce i pobřeží Istrie jsou doslova poseté malebnými nedotčenými vesnicemi. Zavítejte do některých podceňovaných a málo známých městeček, jako je Fažana – výchozí bod pro plavbu do Národního parku Brijuni. Město umělců Grožnjan obvykle láká letním jazzovým festivalem, zatímco atraktivní Žminj přitahuje pozornost historickými kostely zdobenými freskami. Ke známějším cílům náleží Motovun s výhledem na stejnojmenný les bohatý na vzácné lanýže. Věřte, že ve snadno dostupné Istrii je toho k obdivování opravdu spousta.

Zamilujte si Chorvatsko zas a znovu  

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín