Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

8 rad, jak si cestování s dětmi opravdu užít

Dovolená s dětmi

Dovolená s dětmi

Zdá se vám cestování s dětmi příliš komplikované? Máte pocit, že budete dětmi v jistém smyslu omezeni, že neuvidíte, neprocestujete a nezažijete vše, co byste chtěli? Chyba lávky. Možná budete překvapeni, jak skvělými a nadšenými parťáky vaše děti mohou být. Při důkladném plánování si svoji rodinnou dovolenou užijete se vším všudy, společné zážitky vaši rodinu ještě více semknou, upevní již tak pevné pouto. Ukažte dětem naši krásnou zemi, ukažte jim svět. Odměnou vám budou jejich rozzářené oči a široké úsměvy. Co víc si může rodič přát…

1. Nepodceňte přípravy na cestu

Cestovní s dětmi vyžaduje důkladnější a podrobnější plánování. Vyjet tzv. „na blind“ a doufat, že nestrávíte noc pod širým nebem, asi nebude to pravé ořechové pro vaši rodinu. Přípravy na cestu zkrátka nelze podcenit. Ať už se jedná o výběr destinace, balení zavazadel, itinerář, ubytování, doklady, zvolení dopravního prostředku, vše je důležité, nad vším je třeba bedlivě přemýšlet. Zapojte do příprav i děti. Navoďte jim pocit jejich vlastní důležitosti při přípravách. Bude to pro ně zábava a dobrodružství. Ukažte jim své tipy, vyslechněte si i jejich názor. Mluvte s nimi o zvolené dovolené, ukažte jim fotografie, mapy, popovídejte jim o zajímavých místech, která můžete při vaší cestě navštívit. Velmi pravděpodobně budou z příprav nadšené stejně tak jako vy a dost možná, že ještě víc.

2. Sepište si itinerář

Součástí příprav na cestu je sepsání plánu samotné cesty. Pořádně promyslet itinerář se vyplatí v každém případě, ať už cestujete do Krkonoš nebo na Srí Lanku. Minout zajímavé místo zamrzí, proto pečlivě sepište místa, která chcete navštívit, ale i aktivity a ubytování, u vzdálenějších destinací je vhodné uvést i orientační časové rozmezí jednotlivých aktivit. K sepsání itineráře přizvěte i děti, ať vědí, co je čeká a na co se mohou těšit. Při plánování přihlédněte k věku dětí, jejich fyzické zdatnosti a zdravotnímu stavu, ať se vaše vysněná dovolená u moře, nezmění v peklo na zemi.

Plán B

Vždy mějte po ruce i záložní plán, co dělat v případě nepříznivého počasí či jiných komplikací. Zjistěte si dostupnost aquaparků, ZOO, hradů, zámků, dětských hřišť, muzeí a dalších, nejlépe zastřešených atrakcí v okolí, ať čas vaší dovolené strávíte aktivně, naplno a ne s nudícími se dětmi a nervy na pochodu. Dobře naplánovaná dovolená je pilířem úspěchu.

3. Zjistěte si bezpečnostní a zdravotní rizika

Cestujete-li po Česku, žádných výraznějších komplikací se obávat nemusíte. Pakliže máte v plánu některou z exotických zemí, vezměte v potaz bezpečnost oblasti, úroveň hygieny a případná zdravotní rizika. Nezapomeňte si také zmapovat dlouhodobější předpověď počasí pro danou lokalitu. Předpovědi sice nemusí stoprocentně vyjít, nicméně určitou představu mít budete. Minimálně se vyvarujete období dešťů, které v některých zaoceánských oblastech panují. Nebo naopak extrémně vysokých teplot v daném období. Opalovací krém s vysokým faktorem je však nezbytností, i když teploty extrémní nebudou. Jednou z věcí, která dokáže dovolenou spolehlivě znepříjemnit je spálená kůže a nevrlé dítě, které se nemůže koupat.

S dětmi u moře

S dětmi u moře

4. Připravte dětem zábavu

Jak zabavit vaše ratolesti při jízdě autem nebo autobusem? Nechte je, ať si doma zabalí svůj kufřík s oblíbenými hračkami, plyšáky, tablety, pastelkami, papíry, omalovánkami, knížkami, zkrátka vším, co mají rády, co je zabaví. Nechte výběr čistě na nich. Není nic horšího než unuděné, zlobící dítě. Nezapomeňte také na Kinedryl či homeopatika proti nevolnosti v dopravním prostředku, případně, bude-li i přesto nejhůř, na dostatečnou zásobu igelitových sáčků a papírových nebo vlhčených ubrousků. Na dálnici jen tak nezastavíte, tak ať vaší další zastávkou není myčka aut.

5. Nezapomeňte na svačinku

Svačina, ovoce, zelenina, nečokoládové cukrovinky, pití. Dostatek jídla na delší časový úsek je bezesporu nutností. Ne vždy budete mít možnost nákupu, proto mějte zásobu, ať vy a vaši nejbližší zbytečně nehladovíte. Děti si mohou svačinky připravit i samy, případně s malou pomocí. Namazat si oblíbenou pomazánku, nachystat ovoce, sladkosti a další pamlsky zvládne i batole. Malí pomocníčci jistě ocení, když je i do těchto příprav zapojíte.

6. Užijte si dovolenou naplno

Z domova jste zvyklí na určitý řád, styl stravování, spánkový režim. Na to všechno teď zapomeňte, jste na dovolené a tam je všechno jinak. Mají děti chuť na zmrzlinu nebo něco smaženého? Tak jim to dopřejte. Chtějí s vámi ponocovat? Nechte je. Není nutné být v osm hodin v posteli, když třeba v přímořských oblastech začíná ten pravý, rušný život až po setmění. Dovolte dětem nasávat atmosféru společně s vámi.

Kupte dětem také nějaký ten suvenýr, ať mají vzpomínku na navštívená místa. Samozřejmě s rozmyslem, ne vše, na co si prstem ukážou. V Česku třeba turistickou známku či nálepku, v zahraničí pohled, magnetku na ledničku nebo jinou drobnost na památku. Nelitujte peněz, utrácejte, vždyť od toho dovolená přeci je.

7. Snažte se vidět věci dětskýma očima

Vzpomeňte si na svoje dětství, kdy jste milovali pohádky. Snažte se děti zaujmout povídáním o navštíveném místě, vždyť spousta z nich je opředena legendami. Pohádkový příběh si však můžete i vymyslet. Vaší fantazii se meze nekladou. Jste-li na hradě, povídejte dětem o bílé paní, rytířských soubojích, na zámku o princeznách a strašném drakovi, o permonících v jeskyni či vílách a skřítcích v lese. Záleží, kde se zrovna nacházíte. Jistě tak zaujmete svoje ratolesti více, než suchými, byť historicky podloženými fakty jak z učebnice. Díky vyprávění získá navštívené místo pro děti úplně jiný rozměr, lépe si je zapamatuje a odnese si tak neopakovatelný zážitek.

8. Buďte v klidu

Plány jsou jedna věc, přání a touhy vašich dětí věc druhá. Pokud se dětem někde zalíbí natolik, že budou chtít na daném místě strávit více času, nechte je. Dopřejte jim vychutnat si kouzlo navštíveného místa do sytosti. Zpomalte, není kam spěchat. Nemusíte splnit každý bod z vašeho itineráře. Není důležité, kolik míst navštívíte, kolik památek uvidíte. Důležité je si navštívená místa opravdu vychutnat a užít.

Rodinná pohoda

Rodinná pohoda

Pokud vás po cestě potká nějaká nepříjemnost či komplikace, snažte se zůstat pokud možno nad věcí. Děti jsou velmi vnímavé, vaše pocity se na ně přenášejí a vy pak budete mít starostí dvojnásob. Zachovat si za každé situace chladnou hlavu se vyplácí.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín