Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

A Coruña, město pláží a nejstaršího majáku

Kompas znázorňující 7 keltských národů

Kompas znázorňující 7 keltských národů

A Coruña je přístavní město v Galicii na severozápadě Španělska. Tím nejzajímavějším, co může nabídnout zvídavým turistům a milovníkům kultury, je návštěva Sochařského parku a prohlídka nejstaršího a dosud provozovaného majáku na světě, tzv. Herkulovy věže. Město je však rájem i pro ty, kdo se chtějí slunit na pláži, procházet zahradami nebo si pořádně zasportovat.

Herkulova věž, hlavní lákadlo města

Herkulova věž (Torre de Hércules) je nejstarším dosud činným majákem na světě. Byla vybudována v římském období (pravděpodobně ve 2. polovině 1. století nebo počátkem 2. století). Stojí na poloostrově vzdáleném asi 2,4 km od města A Coruña. Je vysoká 55 metrů a od 27. června 2009 náleží do světového dědictví UNESCO. Podle legendy byla postavena na počest Herkulova vítězství nad obrem Géryonem přímo na místě, kde se jejich souboj odehrál. Věž pochopitelně láká k prohlídce mnoho turistů, kteří se mohou podívat i do jejích útrob. Zároveň nabízí krásný výhled na oceán. Musíte sice zdolat 242 schodů, té námahy však určitě nebudete litovat.

Herkulova věž

Herkulova věž

Uklidňující kouzlo Sochařského parku

Na pozemku Herkulovy věže je také Sochařský park. Zajímavé venkovní muzeum vypráví mytologické příběhy, které propojují založení věže s Herkulem samotným nebo i s keltským vůdcem Breogánem, jemuž historiografie 19. století připisuje původ památníku. Sochy jsou rozmístěny v zeleném prostoru kolem věže.

Sochařský park u Herkulovy věže

Sochařský park u Herkulovy věže

Menhiry, jejichž autorem je Manolo Paz, stojí na místech rituálů a uctívání a jsou provokující i krásné. Sbírka deseti vzpřímených kamenů představuje rodinu a pohlíží na Atlantický oceán s jakousi meditativní nadějí. Mají vyřezané strategické otvory, které umožňují návštěvníkům interpretovat jejich význam po svém. Prostřednictvím některých kamenů je vidět slavná Herkulova věž, zatímco jiné poskytují výhled na obrovský oceán. Ať už se vám naskytne jakýkoli pohled, sochy na břehu moře vás upoutají a zvláštním způsobem uvolní.

Menhiry Manola Paze

Menhiry Manola Paze

Relaxace na plážích, v parcích i zahradách

A Coruña má více než dva kilometry pláží, což z ní činí skvělé místo pro milovníky všech druhů vodních sportů: surfování, jachtingu, windsurfingu, potápění, veslování, kanoistiky aj. Jen pár kroků od Plaza de Pontevedra leží pláž Riazor (610 m dlouhá). Má bezbariérový přístup a k dispozici jsou tu toalety, sprchy, lehátka i zdravotní služba poskytující první pomoc. Jsou tady také pláže Orzán (obvykle středně plná, domácí zvířata zde nejsou povolena) a Matadero (má toalety i sprchy, ani sem však nesměji zvířata).

Pláž Orzán, A Coruña

Pláž Orzán, A Coruña

Budete-li pokračovat podél promenády u Matadero, k patě Herkulovy věže, najdete pláž As Lapas (70 m dlouhá), která je tišší a přinese vás blíže k antické kultuře. V sousedství Adormideras je pláž San Amaro (100 m dlouhá). Všechny tyto pláže byly oceněny modrou vlajkou. Oceán a míle písku vás budou lákat k opalování i procvičování vodních sportů po celý rok.

Pláž As Lapas, A Coruña

Pláž As Lapas, A Coruña

Odpočinout si můžete i v některé z městských zahrad či v parcích, např. v zahradě San Carlos, kde se pod stínem stromů nachází hrobka generála Johna Moorea, jenž obhajoval město proti Francouzům. K nejstarším zahradám ve městě patří zahrady Méndez Núñez s ikonickými modernistickými stavbami, jako je La Terraza, a s památníkem Johna Lennona.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín