Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aix-en-Provence, Cézannova múza

Uličky Aix-en-Provence

Uličky Aix-en-Provence

Aix-en-Provence je univerzitní město na jihu Francie, asi 30 km vzdálené od Marseille. Jeho nejstarší část, prostírající se od katedrály k věži s astronomickým orlojem, tvoří Saint-Sauver a čtvrť Cité Comtale. V tomto městě se narodila či bydlela řada významných osobností, např. spisovatel Émile Zola nebo malíř a grafik Victor Vasarely. Nejvíce je s ním spojován Paul Cézanne. Od jeho rodného domu až k poslední adrese vás provedou stezky vyznačené zlatými dlaždicemi. K vidění je toho ale mnohem víc…

Katedrála Saint-Sauveur

Podle legendy byla katedrála Saint-Sauveur postavena na chrámu boha Apollona. Představuje tak jakýsi předěl mezi římským a křesťanským světem. Vznikala mezi 5. a 18. stoletím, a spojuje tedy tři rozdílné styly: románský, gotický a barokní. Sochy na fasádě byly zničeny během revoluce a nahrazeny až v 19. století. Pouze Panna z trumeau a Velký svatý Michael zůstávají v původním stavu. Katedrála byla roku 1840 vyhlášena historickou památkou. Je první katedrálou ve Francii, kterou můžete prozkoumat pomocí mobilní aplikace Aix Cathedral Connect.

Katedrála Saint-Sauveur

Katedrála Saint-Sauveur

Les Thermes Sextius

Poblíž katedrály Saint-Sauveur stojí Les Thermes Sextius, fitness a wellness centrum postavené na starověkých románských lázních Sextius. Vzdušné termální lázně jsou tím pravým místem, pokud potřebujete trochu klidu a relaxace. Vybírat můžete z nejširší nabídky kosmetických a wellness procedur v regionu. Dopřejte si příjemnou masáž nebo cvičení v posilovně na místě, kde se snoubí moderní elegance se starobylou architekturou.

© Le Spa Thermes Sextius

Cours Mirabeau

Cours Mirabeau, 440 m dlouhý a 42 m široký, byl vystavěn roku 1650 coby dvůr pro kočáry. Proslul ale zejména alejí nádherných platanů, díky nimž získal přezdívku „zelený tunel“. Spojuje okres Mazarin na jihu se starým tržním městem na severu. V současnosti platí za jednu z nejrušnějších částí města. Vyznačuje se luxusními domy a butiky, fontánami a kavárnami, taktéž stálou přítomností pouličních umělců. Turisticky je velmi oblíbený.

Cours Mirabeau

Cours Mirabeau Andrea Schaffer

Pavillon de Vendôme

Pavillon de Vendôme obklopuje bohatá francouzská zahrada. Hlavní průčelí je zdobeno krásnými ovocnými girlandami a barokními sochami. Sbírky zdejšího muzea tvoří řada portrétů ze 17. a 18. století a provensálský nábytek. Od roku 1990 vystavuje Pavillon de Vendôme také díla moderního a současného umění.

Pavillon de Vendôme

Pavillon de Vendôme

Muzeum Granet

Muzeum Granet, slavnostně otevřené roku 1838, je jedním z nejvýznamnějších muzeí v regionu a bývá označováno jako „Musée de France“. Je tu k vidění téměř 750 uměleckých děl. Zvláštní pozornost je věnována provensálskému malířství 19. století. Od roku 2006 pořádá muzeum výstavy mezinárodního rozsahu. Po celý rok nabízí prohlídky s průvodcem, workshopy a další zábavné aktivity pro dospělé i děti.

Muzeum Granet

Muzeum Granet Le Passant

Zábava pro děti

Aix-en-Provence a jeho okolí nabízí pestrou paletu zábavních parků a venkovních aktivit pro vaše ratolesti. Lesní parky, aquaparky, minigolf, bowling či hřiště se skluzavkami? Všechno je po ruce. K dispozici je např. zábavní park Atlantis s bazénem, trampolínou, tvůrčími dílnami, pavoučí věží a sportovním hřištěm.  Největší vnitřní hřiště ve Francii, Montopoto, se nalézá jen 15 km severně od města. Toto dětské hřiště v srdci parku Village des Automates, tematicky zdobené jako džungle, je v létě klimatizováno a v zimě vyhříváno. Množství mostů, tunelů a prolézaček nadchnou všechny rozdováděné děti.

© Montopoto

Výlety po okolí

Aix-en-Provence je skvělou základnou pro různé výlety. Kousek odtud se vypíná do výše hora Sainte Victoire (1011 m nad mořem), mnohokrát zvěčněná Cézannem. Sportovce potěší aktivitami, jako je jízda na horském kole, paragliding či skalní lezení. Také si tu ale můžete prostě jen udělat piknik s rodinou a odpočinout si ve stínu borovic. Dále doporučujeme navštívit města Nîmes a Avignon. Ani malebné vesničky bychom však neměli opomínat. Co třeba Lacoste s hradem kontroverzního markýze de Sade?

Sainte Victoire

Sainte Victoire

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín