Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Angkor - chrámový komplex, ve kterém se zastavil čas

Komplex Angkor, Kambodža

Komplex Angkor, Kambodža

Když se řekne cestování, většina z nás si představí letovisko plné turistů a pláže s palmami všude okolo. Každá cesta však nemusí vypadat zrovna takto, záleží pouze na vhodném výběru destinace. Pokud například rádi poznáváte nové kultury, rozhodně nezapomeňte navštívit Kambodžu a projděte si všechny památky, které tato země ukrývá.

Čím dál tím více turistů v poslední době zjišťuje, že Kambodža nenabízí pouze tropické lesy na jedné a azurové moře na druhé straně země. Pokud se vydáte středem, podaří se vám skvěle vniknout do života místních a nahlédnout tak do zdejší kultury a tradic. Kambodžané jsou na historii země právem hrdí, jelikož památky po předcích zde vidíte doslova na každém kroku. Samotné město Angkor bylo vybudováno Khmétskou říší, která od 9. Století osídlovala toto území. Zbytky jejich architektury zde vidíme dodnes a to hned v několika formách – od chaoticky rozesetých kamenů a cihel až po majestátní chrámy. Toto dříve opevněné město bylo dlouhá léta ukryto uprostřed lesů, poté však přišly první restaurátorské práce a dnes je celá oblast k dispozici místním i turistům.

Angkor Thom - jižní brána

Angkor Thom - jižní brána

Angkor Wat

Dominantou celého města je chrám Angkor Wat, který byl původně vybudován jako hrobka pro panovníky. Dnes se jedná bezesporu o největší stavbu v oblasti náboženství vůbec. Pověst tohoto chrámu rozhodně odpovídá skutečnosti, o čemž vás přesvědčí hned na první pohled – pět věží, největší s výškou přes 70 metrů, je plných detailů a krásných tematických maleb. Okolo celé stavby je zeď a vodní příkop ve tvaru kruhu o délce 5,5 kilometrů. Vzhledem k jeho velikosti je tedy vhodné mít návštěvu dobře rozvrhnutou. Nejlepší je vyčlenit si na Angkor Wat celkem dva dny, ten první si přivstat a vidět východ slunce a projít první část. Během druhého dne můžete dokončit prohlídku a poté vyčkat naopak na překrásný západ slunce nad městem.

Angkor Wat

Angkor Wat

Vidět musíte i menší chrámy Angkoru

Nejen náboženské stavby, ale také mnoho příkopů, paláců a knihoven bylo vystavěno všude po městě. Chrám Ta Prohm je známý především mezi milovníky filmu Tomb Raider s krásnou Angelinou Jolie. Chrám Bayon naopak představuje vrchol tehdejší kreativity propojené s dech beroucím stavebním umem. Chrám je do detailu propracovaný, má přes 50 věží s bohy vyobrazenými na vrcholcích každé z nich. Další z chrámů, Ta Phrom, je pak úplným opakem ostatních budov. Na rozdíl od nich neprošel rekonstrukcí, naopak zůstal ponechán napospas džungli, která utvořila jeho dnešní nevšední vzhled. Na některých místech je z části zřícený, jinde je propojen s lesem a ze zdí trčí mohutné kořeny stromů. Chrám je skrz na skrz prorostlý zdejší zelení a tento tajemný vzhled je dokreslen liánami, které tomu všemu dodávají ten správný exotický nádech.

Chrám Ta Prohm

Chrám Ta Prohm

Jak vyřešit ubytování při cestě do Angkoru?

Pokud plánujete během svého pobytu v Kambodži navštívit tyto chrámy, rozhodně je nejlepší variantou najít si hotel ve městě Siem Reapu. Krom ubytování zde můžete navštívit také restaurace, muzea, nebo golfové hřiště. K chrámům pak můžete přijet na kole, jehož zapůjčení vás vyjde na 2 dolary za den, nebo je zde možnost přepravy tuktukem – jedná se v podstatě o motorku s přívěsem. Cena tuktuků se pohybuje do 15 dolarů na den.

Kambodžský tuk-tuk

Kambodžský tuk-tuk

Vzhledem k časové náročnosti si mohou turisté vybírat hned ze tří různých variant vstupů. Jednodenní vstupenka vyjde na 20 dolarů, je však určena pouze méně náročným turistům, kteří nepotřebují vidět všechna důležitá místa ve městě. Nejžádanější je tedy třídenní vstupenka za 40 dolarů, která je ideální na poznání celé oblasti. Pokud si nechcete nechat utéct žádný detail, je zde možnost týdenního vstupu, ten vyjde celkem na 60 dolarů. Vstupenku si rozhodně uschovejte, jelikož bez platného lístku vám v areálu hrozí pokuta až 100 dolarů. Ať už si zvolíte jakoukoli délku návštěvy, rozhodně nebudete litovat utracených peněz ani času, protože takto kouzelných míst je dnes na světě opravdu málo a o to větší dojem v nás zanechávají.

Svítání v Angkor Wat

Svítání v Angkor Wat

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín