Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bhútán, poslední pohádkové království

Klášter Punakha Dzong

Klášter Punakha Dzong

Tato země je o téměř polovinu menší než naše republika a ukrývá se vysoko v horách, i přes to však láká turisty do svých ulic. Bhútán je jako království z pohádky, mladý bohatý princ se zamiluje do obyčejné, chytré dívky a společně se snaží vytvořit z této země ideální místo pro život.

Oficiálním názvem Bhútánské království je malá země uprostřed posvátných řek a pohoří, mezi Tibetem a Indií. Tento stát byl velmi dlouho odříznut od okolního světa a jediné spojení měl pouze s Tibetem, což se projevilo nejen v řeči a písmu, ale také v náboženství či kultuře. Díky tomu všemu je v této neobyčejné zemi stále patrný nádech historie, přestože se místní velmi dobře přizpůsobují novým podmínkám. Obrovským příkladem je zdejší panovník a jeho skromné smýšlení - místo v paláci bydlí v obyčejném domku, velmi často se setkává s lidmi a naslouchá jejich požadavkům. Dokonce odmítá hrubý domácí produkt jako ukazatel blahobytu země. Za jediný správný způsob odhadu blahobytu považuje totiž měření míry lidského štěstí.

Tradiční bhútánská vesnice

Tradiční bhútánská vesnice

Bhútán - tak trochu jiné cestování

Podobně jako ekonomika, i cestovní ruch se zde setkává s poměrně odlišnými způsoby, než na jaké jsme zvyklí. Panovník totiž volí cestu vysoké hodnoty a nízkého množství. To znamená jen málo turistů, kteří však přinesou do země větší obnos financí. Od ceny zájezdů se pak odvíjí i úroveň zdejších resortů. Zájezdy do Bhútánu naleznete tedy pouze u renomovaných cestovních společností, hotely jsou však na vysoké úrovni. Zajištěno musí být taktéž velmi kvalitní stravování, nejčastěji polopenze. V ceně zájezdu je pak vůz i s řidičem a místní průvodce.

Příroda a buddhismus

Rozhodně dvě největší lákadla! Bhútán je země vyznávající především buddhismus a to právě díky vlivu Tibetu. Proto je také v okolí tolik posvátných míst, které rozhodně stojí za návštěvu – hrady či kláštery jsou zde opravdu v hojném počtu. Z důvodu náboženství je také většina zdejších hor neprozkoumaná, jelikož lidé věří, že se jedná o sídla bohů a turistům nepřísluší tato místa navštěvovat.  Největší událostí však stále zůstávají buddhistické festivaly, které se konají tradičně na nádvořích hradů. K vidění jsou barevné masky a zdejší tradiční tance, které mají vyjadřovat hrdinské skutky buddhistických světců.

Festival Paro Tshechu

Festival Paro Tshechu

Člověkem téměř nedotknutá příroda pak svádí k vysokohorské turistice. Každý z těchto treků je velmi dobře zorganizován, součástí skupiny je vždy kuchař, přespáváte v pohodlných stanech a se zavazadly vám pomohou koně, takže cestujete velmi na lehko. K dispozici máte hned několik tras o různých obtížnostech – nejslavnější z nich je Snowman Trek, tato trasa je známá jako nejobtížnější z celého světa.

Trek v Bhútánu

Trek v Bhútánu

Kultura a tradice Bhútánu

Tradiční způsob života zde silně přispívá ke zdravému vývoji našeho nitra. Obecně také platí, že lidem se dobře žije na místech, kde panuje příjemná atmosféra, klid a důvěra. Meditace je zde tedy na denním pořádku. Důležitý je také život beze strachu a navazování kvalitních společenských vztahů. Domy jsou díky tomuto smýšlení stále odemčené a vždy se dočkáte pomoci místních. Krom malých vesniček je v Bhútánu samozřejmě mnoho měst, ani tam však není vzhled typický – žádné fastfoody ani billboardy, jelikož reklama v lidech budí touhu po majetku.

Buddhistické modlitební mlýnky

Buddhistické modlitební mlýnky

Co je třeba znát pro cestu do Bhútánu?

Ideálním obdobím pro návštěvu Bhútánu je jaro a podzim. Od března do čevna a poté od září do listopadu se vám podaří procestovat zemi v nejlepších podmínkách co se počasí týče. Přes léto přicházejí monsuny a v zimě je ve většině země opravdu chladno. Jaro je zde navíc oblíbené právě pro velké množství festivalů. Pokud jde o dopravu, jediným letištěm je Paro, které leží nedaleko od hlavního města Thimpu. Nejlépe vycházejí lety přes Dillí, ale letět se dá také na příklad přes Bangkok. Po příletu proběhne letištní kontrola, která je zde prováděna opravdu důkladně. Cestovat je možné pouze ve skupině a na základě předem zakoupeného výletu i s průvodcem. Tuto dovolenou je tedy nutné řešit přes cestovní kancelář či agenturu. Dále je nutné předložit cestovní pas s platností minimálně po celou dobu pobytu a vízum, které se pohybuje přibližně okolo jednoho tisíce korun. Veškeré dokumenty se však vyřizují předem, proto vás na letišti nečeká výrazné zdržení. Po vyřízení všech formalit se můžete konečně vydat na průzkum této krásné země. Začít můžete třeba něčím dobrým – zdejší kuchyně je jednoduchá, najíst se však dá dobře. Základem téměř všech jídel je rýže, velmi častou surovinou je také chilli a sýr. A protože nepříjemnostem je třeba předcházet, na pití doporučujeme spíše balenou vodu.

Ema datsi - bhútánské národní jídlo

Ema datsi - bhútánské národní jídlo

Co musíte v Bhútánu vidět?

Pokud jste sem přijeli především za přírodou, rozhodně navštivte město Bumthang, které se nachází na východě uprostřed krásných hájů a ovocných sadů. Pro příznivce historie je vhodnějším místem Punakha, bývalé hlavní město, které je obklopeno chrámy. Stejně jako vše, i samotné hlavní město je velice neobvyklým místem. Většina staveb v Thimphu  je stavěna dle tradičního vzhledu a dominují především budovy vzdělávacího charakteru. Muzea, knihovny, nebo řemeslné obchody jsou zde téměř na každém rohu. Dalším tipem na zajímavý výlet je cesta na Tygří hnízdo – buddhistický klášter vystavěný na útesu. V blízkosti kláštera se nachází meditační jeskyně Taktsang Senge Samdup. Podobných meditačních jeskyní je po celém území celkem třináct a chrámů se zde nachází ještě víc. Proto si nezapomeňte přibalit pohodlnou obuv a hurá na cestu!

Tygří hnízdo

Tygří hnízdo

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín