Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dublin, město historie a slavné whisky

Dublin

Dublin

Dublin, hlavní město Irska, je živým muzeem bohaté irské historie. Narodili se zde slavní spisovatelé i nositelé Nobelovy ceny, jako byl George Bernard Shaw či Samuel Beckett. Středověké hrady a katedrály tu stojí vedle architektonických pamětihodností z 18. století, kdy byl Dublin zřejmě nejkrásnějším gruzínským městem britské říše. Dnes by se snad dalo říci, že toto působivé moderní město ukrývá ve svých ulicích celý svět. V posledních desetiletích se stalo vskutku rozmanitým a multikulturním místem, kde lze zaslechnout mnoho různých jazyků a ochutnat jídla ze všech koutů Země. Většina turistických atrakcí tu má dobrý přístup i pro vozíčkáře.

Dublinský hrad

Dublinský hrad s přepychovým vybavením je srdcem historického Dublinu. Byl postaven na místě vikingské osady na příkaz krále Jana Bezzemka mezi lety 1204 až 1230. Stojí na hřebeni na křižovatce řeky Liffey a jejího přítoku Poddle. Po staletí sloužil jako ústředí anglické a později britské správy v Irsku. Roku 1922 byl předán nové irské vládě. Nyní je vládní komplex hlavně turistickou atrakcí.

Dublinský hrad

Dublinský hrad

Drimnagh Castle

Hrad Drimnagh Castle v jihozápadní části Dublinu se skládá z obnovené velké síně a středověkého podkroví, vysokých věží s vyhlídkami a z dalších samostatných budov. Je to jediný irský hrad dosud obklopený zaplaveným příkopem. Velmi oblíbená je zdejší romantická zahrada, navržená v 17. století.

Drimnagh Castle

Drimnagh Castle

Nejstarší budova Dublinu: Katedrála Christ Church (Kristova)

Katedrála Christ Church je nejstarší budovou v Dublinu, poutním místem již téměř tisíc let a v současnosti i přední turistickou atrakcí. Vyznačuje se krásnou architekturou, nádhernými dlaždicemi a slavnou kryptou z 12. století, jednou z nejstarších a největších v Británii a Irsku.

Katedrála Christ Church

Katedrála Christ Church

Největší katedrálu Irska naleznete v Dublinu

Katedrála sv. Patricka, založená roku 1191, je největší v celém Irsku. Je místem, kde historie ožívá, kde dýchají staré tradice a kde je každý srdečně vítán. Přes 30 let (1713–1745) tu jako děkan působil Jonathan Swift, autor slavných Gulliverových cest. Je zde i pochován. 

Interiér katedrály sv. Patricka

Interiér katedrály sv. Patricka

Národní galerie Irska

Národní galerie byla založena v roce 1854. Poprvé se otevřela veřejnosti v lednu 1864. Obsahuje přes 12 000 uměleckých děl, mezi nimiž lze nalézt malby, kresby, tiskoviny i sochy. Součástí je též renomovaná sbírka irských obrazů. Galerie stojí nedaleko centra, jen pár kroků od Trinity College a Merrion Square. Nachází se v ní také obchod, restaurace a šatny. Má bezbariérový přístup do všech úrovní.

Národní galerie Irska

Národní galerie Irska

Teeling Whisky Distillery - palírna v srdci Dublinu

Teeling Whisky Distillery je první novou palírnou v Dublinu po 125 letech a přináší řemeslo destilování zpátky do srdce města. Nový lihovar se nachází přímo v místě, kde Teelings roku 1782 začínal, na starobylém náměstí nazývaném Newmarket. Návštěvníci jsou vítáni sedm dní v týdnu, aby tu získali zkušenost s lihovarem, jakou nikde jinde ve městě nenajdou.

Teeling Whisky Distillery

Teeling Whisky Distillery

Praktické informace pro návštěvu Dublinu

Jste-li občanem Evropské unie, nepotřebujete k návštěvě Dublinu vízum.

Do Irska můžete cestovat letecky přímo nebo s přestupem. V případě přímého spojení si lze vybrat mezi Prahou či Bratislavou. Přímý let z Prahy by měl trvat přibližně dvě a půl hodiny, let z Bratislavy pak něco přes tři hodiny.

Oficiální měnou je euro, zatímco v Severním Irsku se stále platí britskou librou.

Ulice Dublinu

Ulice Dublinu

Irské klima bývá označováno jako mírné, vlhké a proměnlivé. Dublin patří k nejsušším oblastem Irska, ačkoli se tu dešťové přeháňky vyskytují často. Po celý rok, především v zimě, zde bývá větrno. Město leží při východním pobřeží země, v ústí řeky Liffey do Irského moře. Zimy jsou obvykle poměrně teplé a léta chladná.

Co se týká bezpečnosti, je to v Dublinu stejné jako v každém jiném hlavním městě. Najdete zde vřelé a příjemné lidi, ale vždy je dobré se ujistit, že máte zajištěné cestovní pojištění. Je nepravděpodobné, že by vaše věci někdo odcizil, nicméně stát se to může.

Zvonice v Trinity College

Zvonice v Trinity College

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín