Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzské Saint-Malo, krásné město korzárů

Saint-Malo

Saint-Malo

Přístavní město Saint-Malo leží v zálivu Lamanšského průlivu mezi BretaníNormandií. Na východ od tohoto půvabného střediska cestovního ruchu najdete Le Mont-Saint-Michel, proslulý ostrov s klášterním kostelem a dalšími historickými památkami, jenž byl zapsán na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Samotné Saint-Malo se ovšem také může pochlubit zajímavými památkami. Pojďte si je s námi prohlédnout!

Opevněné Staré Město a jeho bohatství

Město historie, legend a korzárů, kolébka slavných osobností, se vždy snažilo o zachování autentičnosti svých hradeb, chodníků a starých kamenů. Je hrdé na svou bohatou minulost. Přesto zůstává slavné přímořské letovisko i městem moderním, jež se obrací k budoucnosti.

Starobylé uličky Saint-Malo

Starobylé uličky Saint-Malo

Centrem turistického zájmu v Saint-Malo je opevněné Staré Město (La Ville Intra-Muros), ležící na výběžku pevniny do oceánu a obklopené mohutnými hradbami. Pod těmi se rozkládá pěkná a hojně navštěvovaná písečná pláž, kde si lze vypůjčit plachetnici nebo vodní skútr. Kdybyste se ale chtěli koupat, nezapomínejte, že moře je tu nevyzpytatelné a rozdíl hladiny mezi přílivem a odlivem bývá 15 m.

Pláž pod hradbami Saint-Malo

Pláž pod hradbami Saint-Malo

Do města můžete vstoupit několika branami, např. přes Porte St-Vincent, Porte St-Thomas či skrze Grande Porte z 15. století. Vnitřní část města je tvořena dlážděnými ulicemi s honosnými domy z 18. století. Četné obchůdky, kavárny a rybí restaurace pomohou zpestřit váš den. Nabídka ryb je tu až neuvěřitelně pestrá. Chcete-li však ochutnat pravý symbol Saint-Malo, dejte si hovězí steak, jejž místní kuchaři vymysleli speciálně pro spisovatele Francoise René de Chateaubrianda. Hlavní představitel francouzského romantismu je v Saint-Malo pochován, na malém ostrůvku. Král steaků sice stojí 25 €, ale neochutnat ho by byl hřích. Degustaci rumu si můžete dopřát v některém z mnoha pravých pirátských barů.

Domy v Saint-Malo

Domy v Saint-Malo

V bezprostředním okolí Starého Města narazíte na dva menší ostrůvky. Za odlivu je můžete navštívit. Na severním z nich je tvrz Fort National z konce 17. století.

Fort National v Saint-Malo

Fort National v Saint-Malo

Fort de Petit Bé je původní pevnost, která střežila město v období jeho rozkvětu. Za války pevnost používali nacisté jako kontrolní bod a vězení. Ostrov s pevností je přístupný pouze za odlivu = 13 dní v měsíci.

Historické dělo, v pozadí Petit Bé

Historické dělo, v pozadí Petit Bé

Katedrála sv. Vincenta

V centru města stojí půvabná katedrála sv. Vincenta z 12. století. V letech 1944–1972 byla restaurována. Takřka nenápadně vykukuje mezi zašedlými domky a působí jakýmsi zvláštním, melancholickým dojmem. Nepřehlédnutelná je však její vysoká špičatá věž. Ta byla krásně vidět i z moře a právě díky ní mohla katedrála posloužit mořeplavcům jako maják. Nejslavnější místní mořeplavec, Jacques Cartier, tu má dokonce svůj hrob. V Saint-Malo má i dům, v němž sídlí muzeum o jeho životě a plavbách. Výklad však probíhá pouze ve francouzštině.

Katedrála sv. Vincenta v Saint-Malo

Katedrála sv. Vincenta v Saint-Malo

Hrad Chateau de St-Malo s muzeem

Ve východní části města, směrem k pevnině, najdete hrad Chateau de St-Malo ze 14. až 15. století. V jeho střední části stojí mohutná věž z roku 1424. Co jistě zaujme milovníky kultury, je zdejší muzeum zaměřené na dějiny města a námořní výpravy. Pět tematických místností vás provede náboženskou historií, vzdá poctu námořníkům, představí historii zdejšího rybolovu, seznámí se životem místních malířů atd. Při předložení vstupenky budete mít volný vstup také do muzea horní věže. Otevřeno bývá každý den od 10:00 do 12:30 a od 14:00 do 18:00, a to od dubna do září. Od října do března bývá otevřeno od úterý do neděle. Zcela zavřeno je 1. května. Vstupné stojí 6 € (dospělí) nebo 3 € (děti nad osm let). Menší děti, uchazeči o zaměstnání a zdravotně postižení mají vstup zdarma.

Chateau de St-Malo s muzeem

Chateau de St-Malo s muzeem

Muzeum Demeure de Corsaire

Soukromé muzeum mořeplavecké historie v Saint-Malo je jakýmsi domovem pirátů. Vstupné vás vyjde na 6 € za osobu. Zdejší správce vás rád provede, svůj výklad ovšem omezuje pouze na francouzštinu. Díky místním pirátům a mořeplavcům bylo město v 16. až 19. století velmi bohaté. Změnilo se to až během druhé světové války, v roce 1944, kdy bylo bombardováním prakticky kompletně zničeno. Naštěstí ale došlo k jeho obnově.

Přístav v Saint-Malo

Přístav v Saint-Malo

Velké akvárium Saint-Malo

Objevte tajemství moře ve velikém zdejším akváriu pod hladinou oceánu. Jedinečný park představuje více než 600 různých druhů živočichů z moří a oceánů po celém světě a je vlastně vůbec největším francouzským akváriem. Hlavní atrakci představují žraloci, které si můžete prohlédnout hezky zblízka. Vstupné vyjde na 17 €, ale jistě to bude stát za to. Akvárium je vybaveno popisky v angličtině a o mořské fauně vám sdělí vše, co je třeba vědět. Kromě toho si můžete vyzkoušet model ponorky, věrohodně simulující prostředí té skutečné.

Akvárium Saint-Malo

Akvárium Saint-Malo

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín