Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gent, kolébka belgické historie s neopakovatelnou atmosférou

Gent, Belgie

Gent, Belgie

O Gentu v Belgii se říká, že je městem s největším množstvím vzácných historických památek na metr čtvereční v Evropě. Druhé největší vlámské město s úžasnou atmosférou leží asi 55km od Bruselu na soutoku řek Šeldy a Leie.

Gent - město vodních kanálů

Ve středověku patřil Gent díky výrobě sukna k nejbohatším městům Evropy. Období blahobytu dokazují úchvatné památky - velkolepé domy, paláce a kostely, které svojí nádherou a bohatou výzdobou doslova vyrážejí dech. Dnešní Gent je především městem univerzitním a přístavním. Město je protkáno sítí vodních kanálů, na kterých je možno absolvovat vyhlídkovou okružní plavbu. Právě díky vodním kanálům má gentský přístav spojení s mořem.

Vodní kanál v Gentu

Vodní kanál v Gentu

Do centra Gentu pěšky nebo na kole

Velkou předností Gentu je jeho centrum bez automobilů. Od roku 1996 byla v části městského centra vybudována pěší zóna, kam žádné dopravní prostředky, vyjma kol a vozidel se zvláštním povolením, nesmějí. Procházet se starobylými uličkami bez nutnosti vdechovat výfukové plyny se vám skutečně všude nepoštěstí.

Do centra Gentu se autem nedostanete

Do centra Gentu se autem nedostanete

Památky v Gentu

Katedrála St-Baafskathedraal

Gotická katedrála St-Baafskathedraal/Katedrála sv. Bavona je jednou z nejvýznamnějších městských památek. Protože se katedrála stavěla řadu let, zahrnuje více stavebních slohů. Interiér svatostánku je vskutku velkolepý, největším klenotem je známý, unikátní Gentský oltář s náboženským motivem „Klanění beránku“ bratří Eyckových.

Katedrála sv. Bavona v Gentu

Katedrála sv. Bavona v Gentu

Hrad Gravensteen

Vskutku impozantní gentskou pamětihodností je kamenný hrad Gravensteen z 12. století, netradičně umístěný v centru města. Hrad měl v dávných dobách různá využití. Sloužil jako vězení, soud, ale také jako přádelna bavlny a mincovna. V útrobách hradu se nachází, mimo jiné, zajímavá expozice mučicích nástrojů včetně repliky gilotiny. Po vystoupání všech schodů až do nejvyššího patra hradu se vám naskytne hezký výhled na město Gent pod vámi. Střechy starobylých domů, křivolaké uličky, vodní kanály, továrny, to vše budete mít jako na dlani.

Hrad Gravensteen v Gentu

Hrad Gravensteen v Gentu

Kostel sv. Mikuláše

Jednou z nejstarších památek města je St-Niklaaskerk/Kostel sv. Mikuláše – patrona obchodníků – z 13. století. Kostel, postavený z modro-šedého kamene v gotickém stylu, je považován za jednu z nejlepších církevních staveb v celých Flandrech.

Kostel sv. Mikuláše v Gentu

Kostel sv. Mikuláše v Gentu

Gent – město muzeí

V Gentu se nachází také celá řada muzeí. Všechna během své návštěvy určitě projít nestihnete, alespoň některá se ale do vašeho itineráře jistě vejdou. Vězte, že vybírat je skutečně z čeho. Velmi zajímavá stálá expozice poválečného umění se nachází v Stadsmuseum Gent v bývalém klášteře, kde zároveň probíhají i aktuální výstavy současného umění. Zajímá-li vás design, navštivte Design Museum Gent, kde se vám představí obrovská sbírka užitného umění. Milovníky výtvarného umění nadchne Museum voor Schone Kunsten, kde můžete obdivovat vzácná díla od Petera Paula Rubense či Hieronyma Bosche a dalších velkých umělců.

Museum voor Schone Kunsten v Gentu

Museum voor Schone Kunsten v Gentu

Graffiti street v centru města

Ulice vyhrazená sprejerům určitě stojí za prohlídku. Aby město uchránilo vzácné historické památky v centru města před sprejery, vznikla v devadesátých letech minulého století Graffiti street (oficiální název je Werregaren straat). Právě zde mají sprejeři dostatek prostoru ke své tvorbě, k vyjádření všech svých niterných pocitů a emocí. V průběhu let se obrazce stále mění, staré malby překrývají malby nové. Co jste v Gentu viděli před pár lety, je již s největší pravděpodobností překryto novými obrazci, díky čemuž si z každé návštěvy města odvezete jiný zážitek.

Graffiti street v Gentu

Graffiti street v Gentu

Ochutnejte belgické pivo i Gentský nos

Belgická piva jsou vyhlášená po celém světě. Ochutnat je můžete v některé z mnoha typických hospůdek ve starobylém stylu. A buďte si jisti, že u jednoho nezůstanete.

Kromě tradičních belgických pralinek, na které budete nejen v Gentu, ale i v celé Belgii narážet doslova na každém kroku, si můžete pochutnat na místní cukrovince zvané Gentský nos. Jedná se o výrazně sladkou želatinovou pochoutku ve tvaru kužele obvykle fialové barvy s malinovou nebo ostružinovou příchutí. Z důvodu poměrně krátké trvanlivosti  se cukrovinka nevyváží, a tudíž jste se s ní pravděpodobně ještě  nesetkali.

Cukrovinky zvané Gentský nos

Cukrovinky zvané Gentský nos

Město Gent nabízí možná to nejlepší z celé Belgie. Bohaté měšťanské domy, kamenné uličky, stylové restaurace a obchůdky, staré tržiště, nábřeží s cechovními domy, muzea, galerie, ale i moderní stavby, které jsou s citem a vkusem zakomponovány do zdejší, několik set let staré zástavby, to je pokladnice plná bohaté belgické historie. Starobylé město Gent vám zkrátka učaruje.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín