Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hledáte strach? Najdete ho na mexickém Ostrově panenek

Ostrov panenek

Ostrov panenek Esparta Palma

Plavíte se po vodě v malé lodičce, všude kolem jen les a příroda, když v tom si na pevnině povšimnete panenek zavěšených na většině stromů. Po chvíli pozorování vám přijde, jako by na sebe mrkaly, šeptaly si a lákaly vás ke vstupu na tuto tajuplnou zem. To, co nyní čtete, není scénář k novému hororu, ale děsivá realita života na jednom z ostrovů v Mexiku.

Přestože popis onoho místa zavání téměř středověkem, děsivý ostrov Isla de las Muńecas leží jen 28 kilometrů od Mexiko City. Konkrétně se jedná o jednu z šestnácti městských částí ležících v jezerní oblasti Xochimilco. Větší oblast Chinampas je místo hned s několika ostrovy, mezi nimiž vede systém kanálů – vše je uměle vytvořeno tak překrásně, že od roku 1987 nalezneme tuto oblast na seznamu UNESCO.

Kanál v oblasti Xochimilco

Kanál v oblasti Xochimilco Jay Galvin

Smutná historie, děsivá současnost Ostrova panenek

Název ostrova je doslovně přeložen jako Ostrov panenek a se vznikem tohoto názvu se pojí smutný příběh. Farmář Don Julian Santana Barrera, který na ostrov přišel za účelem pěstování plodin, jednoho dne objevil na břehu jezera tělo mrtvé dívenky z nedalekého ostrova. Holčička zemřela za velmi zvláštních okolností a farmář už jí nedokázal nijak pomoci. S dívkou připlavala na břeh i malá panenka, která měla údajně holčičce patřit. Časem se takovýchto panenek objevilo v kanále více, farmář to považoval za znamení – byl přesvědčen, že duše mrtvých holčiček se převtělují do panenek a z toho důvodu je začal věšet na stromy, aby duše nalezly klid.

Projev úcty k zesnulé se však po čase stal posedlostí, muž vyhledával panenky na skládkách, směňoval je za ovoce a potřeboval jich věšet více a více všude po ostrově. Dokonce říkal, že toto konání mu přikazují hlasy v jeho hlavě. Duch dívenky, který měl mít na svědomí tyto hlasy, však nikdy nebyl spokojený a farmáře si vyžádal u sebe. Po padesáti letech sbírání panenek tak našli farmáře mrtvého na stejném místě, na jakém on našel holčičku. 

Ostrov panenek z lodi

Ostrov panenek z lodi

Ostrov panenek - jedno z nejpodivnějších míst světa

Od tohoto příběhu již uplynulo mnoho let, během kterých vznikaly i různé názory na příběh – někteří tvrdí že jde o smyšlenou báchorku, jiní říkají, že za bláznovstvím farmáře byla samota. Ať už je pravda jakákoli, ostrov láká čím dál tím více turistů. Nejvíce jich zde bývá přes víkend a ve svátky, pokud se tedy chcete lesem procházet v soukromí, nejlepší je návštěva během pracovního týdne. Dostat se na ostrov je poměrně komplikované, nejlepší variantou je pronájem lodi i s průvodcem. Cesta tam i zpět trvá přibližně 4 hodiny a za každou hodinu zaplatíte pronájem 20 dolarů.

Tradiční lodě v oblasti Xochimilco

Tradiční lodě v oblasti Xochimilco

Další variantou je delší výlet po více ostrovech na kanále. Tyto typy výletů bývají poměrně veselé – lodě plují mezi ostrovy, hraje hudba, na lodích je plno jídla. Divná atmosféra začne vznikat až okolo jediného záhadného ostrova v této oblasti – právě okolo téměř neobydleného ostrova panenek.

Místo je zahaleno tajemstvím až do dnešních dní. Mnoho turistů říká, že při plavbě okolo ostrova je panenky lákají na pevninu, poté si mezi sebou povídají, šeptají a mrkají na sebe. I přes mnoho otazníků ostrov není nijak detailně prozkoumán, jelikož trávit noc mezi panenkami v různých stádiích rozkladu není nic příjemného.

Ostrov panenek v Mexiku

Ostrov panenek v Mexiku Wa17gs

Děsivé místo v krásném prostředí

Přestože panenky poněkud narušují vzhled krajiny, místní příroda je naprosto okouzlující a rozhodně stojí za návštěvu. Oblast je nazývána Chinampa, což v překladu znamená plující zahrada. Tento název odpovídá také systému, kterým se získává nová zemědělská půda – právě výstavbě ostrovů. A i přes to panenky nikdy nezmizí, protože každému kdo by si odnesl jen jedinou hrozí zlá kletba. Přestože ne všichni věří na nadpřirozené jevy, tato pověst budí v lidech respekt a tak panenky opravdu nemizí, spíše naopak – někteří turisté sem dokonce nosí nové kousky. Pokud se tedy občas rádi bojíte, určitě si i toto místo připište na svůj seznam, kupte panenku a kdo ví, třeba zrovna Vy budete tím odvážlivcem, který zůstane přes noc.

Zůstanete přes noc?

Zůstanete přes noc? FlyingCrimsonPig

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín