Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam vyrazit na Velikonoce aneb Pomlázka na pláži i na horách

Velikonoční dovolená u moře

Velikonoční dovolená u moře Shutterstock

Dejte letos vale barvení kraslic, pletení pomlázek i pečení mazance a užijte si dokonalé svátky jara na dovolené! Odměňte sebe i celou rodinu a vyrazte za dobrodružstvím do exotiky, k moři nebo na hory. Máme pro vás hned 11 tipů na destinace, kde nasbíráte spoustu nezapomenutelných zážitků a nabijete se energií do dalších měsíců. 

Ras al Khaimah

Ras al Khaimah

Ras al Khaimah Shutterstock

Velikonočního beránka vám ve vašem hotelu v nejsevernějším ze Spojených arabských emirátů s největší pravděpodobností nenaservírují, zato se můžete těšit na dobrodružství uprostřed nekonečné pouště, projížďky na velbloudech, příjemné letní teploty, malebné horské vesničky, úrodné oázy i adrenalinové túry divokou horskou krajinou. Na to, že během několika hodin letu přeskočíte jedno roční období a ocitnete se uprostřed žhavého léta si zvyknete během chvilky a pak už budete jen žasnout nad krásami tohoto zdánlivě nenápadného emirátu.

Na rozdíl od supermoderní Dubaje je Ras al Khaimah vhodný spíše pro vyznavače pěší turistiky a milovníky přírody. Během výletů do hornatého vnitrozemí, protkaného dobře značenými turistickými trasami, si užijete dokonalé výhledy do divoké přírody. Společnost vám budou dělat divocí velbloudi, množství plazů i vzácní přímorožci arabští. Naplánujete-li si cestu k nejvyššímu vrcholu Spojených Arabských Emirátů, pak si ve svém itineráři nechte místo na zážitek, na který se nezapomíná – v nadmořské výšce 1 680 metrů leží nástupní stanice nejdelší zip line dráhy na světě. Během 2,8 kilometrů dlouhé jízdy se proletíte rychlostí až 150 kilometrů v hodině!

Stejně jedinečné, jako zdejší příroda, je i pobřeží Arabského zálivu. Na širokých písčitých plážích budete mít dostatek soukromí a pozvolný vstup do sluncem prohřátého moře potěší rodiny s malými dětmi. Vodní nadšence nadchne pestrý podmořský život i bohatá nabídka vodních sportů. Během jara jsou častými návštěvníky teplých pobřežních vod delfíni i ohrožené želvy zelené. O tom, že Ras al Khaimah dokáže držet krok s Dubají se přesvědčíte během návštěvy třetího největšího aqua parku světa – Ice Land vás ohromí gigantickými umělými vodopády, obřím bazénem s vlnobitím, vodním fotbalovým hřištěm i několika desítkami skluzavek a tobogánů. Po dni plném výskotu a smíchu oceníte klid a ticho, které je uprostřed pouštních oáz dokonale blahodárné. Podobně jako v horkých minerálních pramenech, vyvěrajících v lázeňském městě Khat, ležícím jen 30 minut jízdy od metropole Ras al Khaimah.

Dovolená v Ras al Khaimah 

Fuerteventura

Pláž Esmeralda, Fuerteventura

Pláž Esmeralda, Fuerteventura Shutterstock

Jaro je jedním ze dvou ročních období, kdy mají Kanárské ostrovy pro turisty největší kouzlo. Rozkvetlá krajina, příjemně vlahý vzduch, ideální pro poznávání i odpočinek na pláži a oceán teplý tak akorát. Poklidnou dovolenou na sopečném ostrově, jež v některých místech připomíná snovou měsíční krajinu, ocení každý, kdo nechce strávit celé dny jen u hotelového bazénu.

Budete-li chtít poznat všechny půvaby ostrova, pak začněte svou dovolenou v půjčovně automobilů. Jen tak dokážete být dokonale flexibilní a neunikne vám nic z toho, co činí Fuerteventuru výjimečnou. Začít můžete třeba na pláži Playa del Mattoral. Nečekejte tu špičkový plážový servis, dokonalost této části pobřeží se skrývá v jemném zlatavém písku, blankytně modrých vodách Atlantiku i nedaleké přírodní rezervaci. Po značených stezkách můžete dojít k majáku nebo k některé z okouzlujících plážiček, kde si užijete ten nejbáječnější piknik.

Na plážích Playas de Corralejo očekávejte živější atmosféru, ale i jemný bílý písek a pozvolný vstup do moře. Samozřejmostí je plážový servis, občerstvení i střediska vodních sportů. Samotné město Corralejo vyniká bujarým nočním životem i vyhlášenou gastronomickou scénou. S oblibou si tu dávají dostaveníčko vyznavači surfingu. V nedalekém přírodním parku Corralejo můžete obdivovat elegantní písečné duny i fotogenické pohoří na horizontu.

Celou dovolenou na Fuerteventuře nemusíte strávit jen v plavkách. Návštěva starobylého města Betancuria si říká o elegantní oblečení. Historické centrum ostrova láká návštěvníky na známý kostel Iglesia de Santa María, několik muzeí, příjemné náměstí i celou řadu restaurací, kde si pochutnáte na čerstvých rybách, bramborách papas arrugadas s mojo omáčkou, kukuřičné kaši gofio nebo sladkých quesadillas.

Zájezdy na Fuerteventuru 

Itálie

Cortina D'Ampezzo, Dolomity, Italie

Cortina D'Ampezzo, Dolomity, Italie Shutterstock

Dáváte-li před slaným mořským vánkem přednost raději svěžímu horskému ovzduší, pak neváhejte a dopřejte si potěšení z pohledu na zasněžené horské velikány, skvěle upravené sjezdovky i městečka jako vystřižená z kýčovitých pohlednic. Itálie je mekkou lyžařů a vaši dovolenou tu prožijete zaručeně aktivně. Nezáleží na tom, jak bohaté jsou vaše lyžařské zkušenosti, královna Dolomit Cortina di Ampezzo je oblastí, kde si ze 120 kilometrů sjezdovek zaručeně vyberete tu svou. Zkušeným lyžařům nesmí uniknout klenot v podobě osmikilometrové sjezdovky Armentarola, křižující snově krásné údolí, lemované horskými štíty. K jejímu vrcholu vás vyveze 36 vleků a lanovek. Nejlepší sněhové podmínky nabízí severně orientovaná Faloria, začátečníci ocení mírný sklon největší sjezdovky Tofana a snowboardisté a freerideři si svůj um ověří na Falzarego. Moderní zázemí a vlídný přístup v lyžařských školičkách je samozřejmostí ve všech italských střediscích. Chcete-li svým ratolestem dopřát výuku lyžování s výhledem na panorama nejvyšší hory Dolomit, ledovec Marmolada (3 343 m. n. m.), pak se nechte zlákat širokou nabídkou zdejších ubytovacích kapacit a těšte se i na skvělé jídlo v místních restauracích, kluziště pod širým nebem, moderní wellness centra, desítky kilometrů upravených běžeckých tras a bohatý doprovodný kulturní program. Zkrátka dokonalá dovolená ve stylu dolce vita.

Lyžování v Itálii 

Turecko

Bodrum, Turecko

Bodrum, Turecko Shutterstock

Města, ve kterých se psala historie, nekonečné písčité pláže i skryté oblázkové zátoky, rušná letoviska, střediska, kde si užijete poklidnou atmosféru i divoká příroda – to vše na vás čeká v Turecku. Pokud se sem vydáte v průběhu velikonočních svátků, pak si nejen dobijete baterky a vyhnete se každoroční jarní únavě, ale především se pokocháte pohledem na oslnivé památky bez spalujícího horka a front.

Jarní procházka Efesem, kde kdysi stávalo nejslavnější starověké město Troja, kosmopolitním letoviskem Bodrum, mytickým městem Letoon, ležícím v provincii Antalya nebo skalním městem Zelve vám znovu připomene, proč se Turecko drží už několik desetiletí na výsluní zájmu cestovatelů z celého světa. Lví podíl na tom má také stovky kilometrů dlouhé pobřeží, omývané blankytnými vodami Středozemního a Egejského moře. Do jeho vln se budete moci rozběhnout i během svátků jara, kdy tu teploty vzduchu dosahují až k prázdninovým 25 °C.

Dovolená v Turecku

Kapverdy

Pláž Santa Maria, Sal, Cape Verde

Pláž Santa Maria, Sal, Cape Verde Shutterstock

Sopečné ostrovy, které si na svůj cestovatelský boom musely počkat až do doby nedávno minulé, jsou oblíbené mezi surfaři, zamilovanými páry, rodinami s dětmi i turisty vyhledávajícími slunečné počasí s minimem srážek, kvalitní služby, exotickou kuchyni i příjemné koupání. Místem první volby je díky mezinárodnímu letišti ostrov Sal. Kromě příjemných písčitých pláží vás tu čeká zajímavá zkušenost v podobě slaného jezera, situovaného poblíž solného dolu Pedra de Lume. Hustota vody je podobná jako u Mrtvého moře. Bez obav si tu mohou užít chvilku relaxace na vodní hladině i neplavci. Vyznavači vodních sportů se mohou realizovat ve sluncem vyhřátých vodách Atlantiku. Romantické pláže, malebné zátoky, divoká skaliska i tajuplné jeskyně se vám představí na ostrově Boa Vista. Pohodlí hotelových resortů i originální ostrovní kuchyně vás oslní podobně jako tisíce pestrobarevných rybek i vzácných želv, prohánějících se pod mořskou hladinou. Děti budou nadšené ze sáňkování na písečných dunách. Zatoužíte-li vyměnit dunění vln za městskou vřavu, pak zamiřte na Santiago. Na největším ostrově leží i hlavní město Kapverd, Praia. Z rušné metropole s množstvím obchodů, restaurací, trhů i živých bulvárů můžete vyrazit na výlet do malebného městečka Cidade Velha (UNESCO) nebo do chráněné rezervace Parque Natural da Serra da Malagueta, která vás potěší zelenými údolími, pestrou květenou, množstvím ptáků i plazů, vysokými horami i pohádkovými vesničkami.

Zájezdy na Kapverdy 

Madeira

Madeira

Madeira Shutterstock

Ostrov věčného jara je pro velikonoční únik jako stvořený. Louky v plném květu, treky podél levád i výhledy, které ve vás probudí chuť vzít do ruky štětec a zachytit tu všudypřítomnou krásu. Kdybyste se rozhodli zvěčnit zdejší květenu, pak by paleta vašich barev musela být skutečně široká. Jen si to představte: temná zeleň vavřínových pralesů, blankytná modř Atlantiku, zlatavé západy slunce, zářivé květy orchideí, anturií, lilií, azalek či ibišků lákající motýly i hmyz roztodivných tvarů či stará část ostrovní metropole Funchal s umělecky ztvárněnými domovními dveřmi... Na Madeiře si můžete užít i lenošení na některé z plážiček, nákupy a procházky kamennými uličkami hlavního města, osobitou ostrovní kuchyni i sklenku zaručeně organického ostrovního vína. Malí i velcí fotbalisté by si neměli nechat ujít příležitost pro stylovou pózu u sochy zdejšího slavného rodáka, fotbalisty Cristiana Ronalda, i návštěvu muzea, věnovaného jeho sportovní kariéře.

Dovolená na Madeiře 

Maďarsko

Budapešť, Maďarsko

Budapešť, Maďarsko Shutterstock

Dovolené v Maďarsku hraje do karet nejen krátký dojezdový čas, ale také vyhlášené termální lázně, skvělá kuchyně i zajímavá historie. Za architektonickými skvosty i lázeňským procedurami můžete zamířit přímo do hlavního města Budapešť, které je považováno za světovou metropoli lázeňství. Vyvěrá tu více než 100 termálních pramenů, jejichž léčivé účinky vám dodají energii na poznávání této temperamentní země. Intimní atmosféru lázeňských domů můžete vyměnit za den plný radovánek pro celou rodinu. Termální lázně Zalakaros nabízí dětský park s 60 vodními atrakcemi, tobogány, brouzdališti i příjemně teplou vodou, která vám i vašim dětem dodá cenné minerální látky. Během dovolené v Maďarsku můžete spojit příjemné s užitečným a místo svého pobytu zvolit tak, aby složení minerální vody ve zdejších lázeňských areálech mělo vitalizační účinky na tu část těla, kterou potřebujete posílit. Opěvované maďarské klobásy si pak doma vychutnáte v dokonalé fyzické kondici.

Dovolená v Maďarsku 

Egypt

El Gouna, Egypt

El Gouna, Egypt Shutterstock

Pouhých 25 km od Hurghady leží elegantní letovisko El Gouna plné romantických lagun. Můžete si tak být jisti, že tu nebudete mít nouzi o nádherné pláže, střediska vodních sportů i nebývale pestrý podmořský život. Průzračně čisté vody Rudého moře, prohřáté na příjemných 24 °C, bazény luxusních hotelových resortů, živé centrum i příjemná promenáda zajistí ideální kulisu pro váš nerušený odpočinek. Kdyby se o vás během plážové pohody začala pokoušet nuda, pak můžete vyzkoušet některý z mnoha adrenalinových sportů, projet se na paddle boardu, užít si pouštní safari na palubě jeepu, zahrát si golf nebo si zajet na výlet do nedaleké Hurghady, kam vás pohodlně dovezou hotelové shuttle busy.

V pulzujícím letovisku na vás čeká nepřeberné množství atrakcí a nuda tu rozhodně nehrozí. K tomu, aby se vám ze všech nabízených aktivit nezatočila hlava, je ideální vytvořit si dopředu alespoň přibližný itinerář. O vaši přízeň tu bude usilovat půvabná mešita Al Mina Mosque i muzeum písku pod širým nebem Sand City Hurghada, ve kterém je k vidění více než 70 jedinečných pískových soch. Ideálním místem pro celodenní vodní radovánky, kde si na své přijdou děti i dospělí, je Makadi Water World. Vodní park, ležící jen několik minut jízdy od centra města nabízí celou řadu moderních atrakcí i stylovou relaxační zónu. Expresní exkurzi za ikonickými egyptskými památkami nabízí Mini Egypt Park kde můžete zapózovat před Sfingou, slavným chrámem v Karnaku, ikonickými pyramidami v Gíze, na slavném náměstí Trahrír v Káhiře či u asuánské přehrady.

Egyptskou pohostinnost okusíte, pokud se rozhodnete navštívit některou z tradičních restaurací i stále populárnějších bister. Nabídka jídel tu sice bude o poznání méně opulentní než ve vašem hotelovém resortu, zato okusíte špetku tradiční egyptské kuchyně. Pikantní zeleninové směsi, syté luštěninové polévky, pita chleby tisíce a jedné chuti a opojně sladká baklava zaručeně zatočí s jarní únavou.

Zájezdy do Egypta

Omán

Velká mešita sultána Kábúse, Omán

Velká mešita sultána Kábúse, Omán Shutterstock

Po šestihodinovém letu do jihovýchodní části Arabského poloostrova se na přelomu března a dubna přenesete do žhavých letních teplot. Omán si získává stále větší popularitu díky krásné přírodě, fascinující historii, pohostinnosti místních i jedinečné architektuře. Velký podíl na vzrůstající oblibě má i pověst nejbezpečnější země v arabském světě. Omán si, na rozdíl od sousedních Spojených Arabských Emirátů, stále zachovává svůj orientální ráz a během vyjížďky mimo letoviska tu můžete pozorovat stáda divokých velbloudů, exotických Oryxů arabských i kriticky ohrožené želvy zelené.

Originální dobrodružství vás čeká během výletu do některého z národních parků, kopcovité krajiny nejvyššího pohoří Al Hadžar nebo k některé z horských vesnic. K těm turisticky nejvděčnějším patří vesnice Misfat al Arbyeen s terasovitými políčky, na kterých dozrávají v průběhu celého roku chutná manga, banány, granátová jablka i papája.

Muscat, hlavní město Ománu a sídlo vládnoucího sultána, má příjemně orientální náboj a v pohodové atmosféře si tu prohlédnete majestátní sultánův palác Al Alam, Velkou mešitu sultána Kábúse i královskou operu. Nachází se tu i nejkrásnější pláž v zemi, písčitá Al Bustan Beach s pozvolným vstupem do křišťálově průzračného moře i krásným výhledem na okolní pohoří. Východní část města s dlouhou pobřežní promenádou Al Bahrí vyhledávají s oblibou turisté i místní. Užijete si tu plážové radovánky a zavede vás až k místu, kde se konají pravidelné trhy.

Dovolená v Ománu 

Dominikánská republika

Punta Cana, Dominikánská republika

Punta Cana, Dominikánská republika Shutterstock

Nezapomenutelné velikonoční svátky můžete prožít i na písčitých plážích Karibiku. Kde jinde, než v Dominikánské republice, vám naservírují ty nejlepší míchané drinky s lahodně jemným třtinovým rumem? Se šnorchlem a ploutvemi na chvíli zapomenete na svůj suchozemský původ a během prohlídky okouzlujících městeček v sobě objevíte vášeň pro koloniální architekturu i smyslný tanec. Na rajsky krásných písčitých plážích letoviska Punta Cana ve stínu vysokých palem snadno zapomenete na pletení pomlázek a dostanete se do odpočinkového módu. A ten je ideální pro plnění dávných dětských snů – snili jste o životě mezi indiány? Žádný problém, stačí se vydat do národního parku Los Haitises a užít si prohlídku jeskyně s nástěnnými malbami. V zábavním parku Manati Park si splníte sen o plavání s delfíny a během plavby lodí si tyto roztomilé mořské savce prohlédnete v jejich přirozeném prostředí. Velryby a keporkaky spatříte během plavby k ostrovu Samana a nejkrásnější pohled na západ slunce zažijete během jízdy na koních podél pláže Macao.

Zájezdy do Dominikánské republiky 

Thajsko

Koh Lanta, Thailand

Koh Lanta, Thailand Shutterstock

Velikonočních tradic se v Thajsku sice nedočkáte, můžete si tu však zavést rodinnou tradici zbrusu novou. Thajské ostrovy jsou tak početné, že kdybyste chtěli věnovat každé velikonoční svátky poznávání jednoho z nich, nestačilo by vám k tomu možná ani pověstných devět kočičích životů. Pro začátek můžete zakotvit na kosmopolitním Phuketu, kde dokonale nasajete atmosféru a rozdílné životní tempo této oblíbené asijské země. Začít můžete ochutnávkou místního street foodu, koupáním na plážích lemovaných skalisky nebo výletem na hřbetě slona. Pro sportovce jsou tu k dispozici golfová hřiště i střediska vodních sportů. Nejen sportem živ je člověk, na Phuket se létá také za levnými nákupy a bujarým nočním životem. Chystáte-li se do Thajska s celou rodinou, pak volte poklidnější atmosféru ostrova Koh Lanta, kde oceníte pozvolný vstup do vyhřátých vod Andamanského moře, divokou přírodu v národním parku Mu Koh Lanta i barevný podmořský život. Plážový ráj ve stínu kokosových palem, bez davů turistů nabízí méně známý ostrov Koh Kradan. Dostanete se sem pohodlně výletní lodí.

Dovolená v Thajsku

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín