Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzhůru na Azory: Objevte souostroví barevnější, než malířská paleta

Dovolená na Azorech

Dovolená na Azorech Shutterstock

O tom, že matka příroda má přímo čarovnou moc, asi není pochyb. Existují však destinace, kde vás její kouzla ohromí natolik, že se vám přinejmenším úžasem podlomí kolena. Zářným příkladem jsou Azorské ostrovy. Na každém kroku se tu přesvědčíte o tom, že něco zdánlivě ničivého, jako sopečná činnost, může mít za následek vznik takřka nadpozemské krásy. Právě vyhaslá vulkanická činnost, na nejzápadnějším cípu Evropy, je strůjcem fascinující krajiny, plné kráterů, vodopádů, přírodních termálních bazénů a bujné zeleně na březích Atlantiku.

Rozmanitá tvář Sao Miguel

Sao Miguel, Azorské ostrovy

Sao Miguel, Azorské ostrovy Shutterstock

Pokud s poznáváním krás Azorských ostrovů teprve začínáte, bude největší ostrov skvělou startovací čarou. Na západě, kde ostrůvek lemují zajímavé skalnaté útvary, najdete poblíž vesničky Sete Cidades, vyhaslý sopečný kráter. Jeho dno je pokryto dvěma jezery, která vás okouzlí kontrastním zbarvením do modra a zelena. V této části pevniny si můžete užít i nejkrásnější vyhlídku celých Azor – Boca di Inferno, jako na dlani tu budete mít zdejší bujnou vegetaci připomínající divokou džungli. A až se fascinující přírodní podívané dosyta nabažíte, přesuňte se do centrální části ostrova a užijte si autentickou atmosféru neotřelé černobílé architektury hlavního města Portas de Cidede.

Milovníci ovoce nesmí minout jedinou ananasovou plantáž v Evropě, zdejší výjimečně sladké a šťavnaté plody chutnají jako mana nebeská. Východ ostrova vás odmění oblastí bohatou na termální bazény a horká vřídla. Za návštěvu stojí zejména hotelový komplex s botanickou zahradou a termálním bazénem v Terra Nostra, kde se můžete prohřát v železité vodě dosahující teploty až 60 °C. Příjemně žhavou lázeň na pobřeží oceánu si užijete i na pláži Praia do Fogo, kde termální pramen vyvěrá jen pár kroků od pobřeží, takže horké koupele můžete střídat s těmi osvěžujícími ve vodách Atlantiku.

Zájezdy na Azory

Bělostný a autentický ostrov Graciosa

Graciosa, Azorské ostrovy

Graciosa, Azorské ostrovy Shutterstock

Až se vydáte na nejsevernější z ostrovů Graciosa, dříve, či později, propadnete zdejší pohodové atmosféře a kouzlu malebných bílých vesniček. Ptáte se, co činí tenhle malý ostrůvek tak neodolatelným? Hlavním důvodem jsou rozhodně jeho obyvatelé. Bílý ostrov je domovinou pracovitých lidí s milou a vřelou náturou, kteří vás rádi pohostí výdobytky své každodenní tvrdé práce. Odvezete si odsud nejen vzpomínky na rozlehlé zelené pláně poseté větrnými mlýny jako vystřižené z holandské pohlednice, ale i dozvuky lahodné chuti zdejšího sýra, vína nebo domácího pečiva. Zlatým hřebem výletnické štace po Graciose se stane sestup do nitra vulkánu Furna de Enxofre. Obraz třpytící se hladiny jezírka v záplavě teplých slunečních paprsků, které přes pravé poledne pronikají vulkanickou klenbou, vás bude ve vzpomínkách provázet ještě dlouho po návratu domů.

Flores, exotický ráj plný svěží zeleně

Flores, Azorské ostrovy

Flores, Azorské ostrovy Shutterstock

Pokud existují místa, která jsou přírodou privilegovaná, ostrov Flores se k nim určitě řadí. Nezaměnitelný ráz ostrova tvoří hustá džungle, magické vodopády a jiskřivé koberce pastvin bohaté na záplavy žlutě kvetoucího zlatobýlu. Vše, na co lákají katalogy exotických dovolených, tu čeká koncentrované na malém a odlehlém území, nejzápadněji ze souostroví. Lze tu zažít malou cestu kolem světa, na vnitrozemských stezkách si budete připadat jako v jihoamerické džungli, sever ostrova svými pastvinami a zelenými stráněmi připomíná Nový Zéland.

Ohňové jezero, plejtváci obrovští a čajové plantáže: Představujeme Azorský ostrov São Miguel

Čtěte také:

Ohňové jezero, plejtváci obrovští a čajové plantáže: Představujeme Azorský ostrov São Miguel

Procházka po království hortenzií na ostrově Failal

Failal, Azorské ostrovy

Failal, Azorské ostrovy Shutterstock

Na ostrově Failal barevnou paletu zastupuje převažující modrá barva. Královnami tohoto ostrova jsou hortenzie, je jimi doslova posetý. Pěstěné živé ploty nebo divoké porosty temných lesů, tvoří záplava modravých kvítků, díky kterým si ostrov nese přízvisko Modrý. Krásou květu a omamnou vůní může v hortenziovém království konkurovat snad jen lány zázvorových lilií. Vydejte se vstříc vodní stezce zvané levada a prohlédněte si tajuplné botanické království, spletité husté džungle, i výhled na mořskou hladinu. Až doputujete k západnímu cípu ostrova, rozprostře se před vámi teprve nedávno zrozený kus pevniny. Za vznik nového výběžku ostrova může poslední řádění sopečné činnosti z roku 1957.

Za veselými tvářemi na fialový ostrov Terceira

Terceira, Azorské ostrovy

Terceira, Azorské ostrovy Shutterstock

To, že usměvavé tváře a milou náturu místních narazíte napříč Azorskými ostrovy, není žádným tajemstvím. Ale ti nejveselejší z veselých žijí právě na ostrově Terceira a žádné slavení jim není cizí, o čemž svědčí hlavně zdejší proslulé býčí zápasy. Minimálně jednou ročně touto slávou oživá každá vesnice na ostrově. Přímo na ulici můžete se zatajeným dechem sledovat adrenalinové klání statného skotu, úrazu se však není třeba bát. Býky se speciálně upravenými rohy krotí a chrání průvodci pomocí lan, cílem je hlavně pobavit diváky. Ale žije se tu nejen na vlně zábavy. To, co dělá tento ostrov zvláštní, je kontrast mezi přírodní krásou vlivem bohaté vulkanické činnosti a obdivuhodnou prací člověka zejména v historickém centru Angra di Heroismo. Ve spleti uliček, barokních kostelů, paláců, náměstí i zahrad pocítíte odkaz králů a šlechticů, kteří tu před mnoha lety položili základy zdejší architektury.

Dovolená na Azorech

Za výhledy i lahodným vínem na ostrov Pico

Pico, Azorské ostrovy

Pico, Azorské ostrovy Shutterstock

Pokud se nebojíte výzev, vydejte se na ostrov Pico, na kterém se tyčí stejnojmenný nejvyšší bod celého Portugalska. Každý, kdo má v úmyslu zdolávat vrchol vyhaslé sopky, se nejprve registruje ve stanici místních „rangerů“ Casa da Montahna. Tady si i zvolí výstup přes den, či noční výstup s možností přespání v kráteru. Nad takovou možností zaplesá srdce každého dobrodruha. Odměnou za propocené tričko a bolavé nohy ze stoupání do úctyhodných 2351 m. n. m., bude neopakovatelný výhled. Jako na dlani se před vámi rozprostře krajina Černého ostrova, jak je Pico přezdíván díky černé sopečné hornině pokrývající většinu pevniny a při troše štěstí a dobré viditelnosti si v dáli prohlédnete téměř polovinu Azorských ostrovů.

Pico je z celého souostroví nejmladší, z vod Atlantského oceánu se vynořil až v době před 300 000 lety, takže se na něm nestihla vyvinout dostatečně úrodná půda, ale vinné révě se na zdejších zdánlivě nehostinných skalnatých svazích, daří více než dobře. Přesvědčte se o tom sami návštěvou Muzea vína v bývalém klášteru Casa Conventual dos Carmelitas, nedaleko hlavního města Madalena, kde se o tamním specifickém vínu dozvíte řadu zajímavostí. Poznáte například zdejší netradiční vinohrady, které jsou chráněny proti větru a slanému vzduchu z oceánu černými čedičovými zídkami. Vynalézavost několika generací zemědělců, kterým se podařilo ve zdejších podmínkách doslova vypiplat několik lahodných odrůd vinné révy, je obdivuhodná. Pozvedněte tedy na jejich počest sklenku s výsledkem jejich snažení a vychutnejte si plody jejich práce v každém doušku.

Sýrové bohatství ostrova Sao Jorge

Výrobna sýrů v Sao Jorge

Výrobna sýrů v Sao Jorge Shutterstock

Azory jsou poseté kilometry a kilometry svěží zeleně, která nejen že lahodí oku, ale je denním chlebem zdejšího skotu. Jejich bíločerná srst, tvoří strakaté puzzle na každém svahu všech ostrovů. Na Sao Jorge mají počty krav oproti lidem převahu. Z této jednoduché rovnice vyplývá jediné – tato oblast oplývá lahodným mlékem i mléčnými výrobky. Zdejší sýr se může lehce řadit k evropským konkurentům ze Švýcarska, nebo Francie a každý z ostrovů má své specifické druhy. Zdejší sýrárny nesmíte minout, při jejich prohlídce se seznámíte s postupy výroby, ale hlavně okusíte vyhlášenou odrůdu sýra Queijo de São Jorge jemně pikantní chuti, která je přirovnávána k britskému čedaru. Podává se tu také jako dezert společně s banány nebo marmeládou z loupaných rajčat. O dokonalé doplnění sýrového dezertu se postará další lokální komodita – čerstvá káva z místních kávové plantáže, jejíž vůně se line až daleko za obzor.

Prodlužte si léto aneb Kam vyrazit na dovolenou v září

Čtěte také:

Prodlužte si léto aneb Kam vyrazit na dovolenou v září

Ve společnosti delfínů a velryb                     

Delfín ve vodách okolo Azorských ostrovů

Delfín ve vodách okolo Azorských ostrovů Shutterstock

Velké vzdálenosti mezi ostrovy jsou velkým rajónem pro setkání se zajímavými obyvateli vod oceánu. Tváří v tvář se tu můžete setkat s delfíny, zlatým hřebem plavby kolem Azorů je setkání se zástupci velryb. Celoročně vám svou ploutví zamává vorvaň obrovský, který byl ještě nedávno hojně loven. Teď už je naštěstí lovení těchto mořských velikánů zakázán, takže se jejich počty stále zvyšují. S příchodem jara se na mořské hladině objevují i plejtváci obrovští, výjimečně ke břehům Azorských ostrovů zavítá i kosatka dravá nebo keporkak. Aby byl takový výlet úspěšný, nevyplácí se na moře vydávat na vlastní pěst. Neváhejte využít služeb místních společností, nejlépe si vyberete při procházce přístavní kolonádou, ochotní průvodci se vás rádi ujmou a pomohou s výběrem plavby. Při troše štěstí vás provedou samotní biologové a o mořských krasavcích se tak dozvíte mnoho fascinujících zajímavosti.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Vyhřáté koupele po celý rok

Termální jezírka, Azory

Termální jezírka, Azory Shutterstock

Skočit do mořských vln a užít si bezstarostné chvíle na pláži, takovým zážitkům se málo co vyrovná. Zdejší občasné vrtochy počasí však mohou způsobit, že moře zesílí, a pak není radno na skalnatém pobřeží pokoušet štěstí. Skvělé koupání vám však vynahradí všudypřítomné přírodní bazénky s lávovými kameny. Zdejší termální prameny, bohaté na železo, poskytují teplo vycházející z vnitřních hlubin ostrova. Příjemně prohřejí tělo, obohatí vás o cenné látky a ještě cennější chvíle zaslouženého odpočinku. Teplou koupel si navíc můžete vychutnat celoročně, i když zemi navštívíte v zimním období, kdy se teploty většinou nepřesáhnou 20°C. Přibalte si do batohu plavky a vychutnejte si počasí, jako stvořené pro treky stezkami a levádami.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín