Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodlužte si léto aneb Kam vyrazit na dovolenou v září

Dovolená u moře

Dovolená u moře Shutterstock

Tuzemská letní sezóna se pomalu chýlí k závěru a mnozí z nás ještě prahnou po troše energie a optimismu ze žhavých slunečních paprsků. Chcete si užít koupání v mořských vlnách, poznávání nových míst a odpočinek bez tlačenic? Pak utečte před vrtochy počasí, ještě než u nás začne padat listí ze stromů. Přinášíme vám tipy na destinace, kde je i v září léto stále v plném proudu.

Kanárské ostrovy

Tenerife, Kanárské ostrovy

Tenerife, Kanárské ostrovy Shutterstock

Osm nádherných ostrovů uprostřed severního Atlantiku vás okouzlí svou různorodostí, španělským temperamentem, sopečnou přírodou i žhavým africkým sluncem. V této destinaci je celoročně příjemné počasí a chladných dnů jako šafránu. Kosmopolitní Gran Canaria chytne za srdce milovníky písečných dun, ale i rozkvetlých horských hřebenů, či malebných vesniček. Na pulsujícím Tenerife najdete vavřínové pralesy, sopky, rokle i průzračný oceán. Toužíte po bílých plážích, svěžím větru ve vlasech a dokonale čisté noční obloze plné zářivých hvězd? Pak vsaďte na Fuerteventuru. Ostrov Lanzarote svým návštěvníkům nabízí sopečnou měsíční krajinu, pláže všech barev a velikostí, vinice, palmy i olivové háje. Introvertnější povahy toužící po klidu a splynutí s přírodou budou blahem bez sebe na ostrově La Palma, kterému se právem přezdívá „La Isla Bonita“. Svou náruč vám tu otevřou zelené národní parky, sopečné krátery i vulkanická jezírka, která přímo vybízí k osvěžení a koupání. Nejmenší z celého souostroví je El Hierro, který se úspěšně vyhýbá masovému turismu. Pyšní se útesy čnícími do výšky až jeden kilometr, hustými lesy i potápěčskými lokalitami pro skutečné fajnšmekry. Osmým ostrovem je maličká La Graciosa, vzdálená pouhé dva kilometry od Lanzarote. Pokud hledáte místo, kde téměř nezakopnete o turistu, pak vyrazte právě sem. Graciosa je vyhledávanou lokalitou surfařů a je součástí mořské rezervace. 

Zájezdy na Kanárské ostrovy

Madeira

Vesnička Camara de Lobos, Madeira

Vesnička Camara de Lobos, Madeira Shutterstock

Ostrov věčného jara, který omývají vlny Atlantského oceánu vás v září přivítá příjemnými teplotami, takže bude jen na vás, jak zúročíte čas, který tady strávíte. Můžete zažít horské túry, obdivovat hlavní město Funchal plné typických úzkých uliček i historických památek, koupat se v oceánu a v lávových jezírcích, užívat si záplavu květin na loukách i v botanických zahradách, nebo si dát sklenku místního vyhlášeného vína madeira a pozorovat jeden z nejhezčích západů slunce, který má naše planeta ve svém repertoáru. Ať tak, či onak, tahle ostrovní kráska plná svěžesti, květinové vůně a zeleně, vám přiroste k srdci.

Zájezdy na Madeiru

Albánie

Horské jezero Bovilla v Albánii

Horské jezero Bovilla v Albánii Shutterstock

Neokoukaná destinace, která ještě stále čeká na objevení masovým turismem. Ačkoliv mají Albánci dlouhé kilometry zlatavých pláží s průzračnou vodou, nejsou to tak úplně plážoví povaleči, ale spíše zarytí horalé. A není se čemu divit, jejich země je protkána horskými štíty, řekami a výhledy, jako vystřiženými z National Geographic. Zdejší nejznámější letovisko Saranda, vám pak poskytne zázemí pětihvězdičkových hotelů, barů a palmových promenád. A ani ten, kdo dychtí po památkách opředených historickými příběhy, tu nepřijde zkrátka. Vydejte se například do archeologického naleziště v Butrintu. Místo, které je jako mnoho dalších albánských památek zapsáno na seznamu UNESCO, vás v čase přenese o 2500 let zpět. Na jeho kráse mají lví podíl staří Řekové a Římané.

Zájezdy do Albánie

Kypr

Afroditina pláž na Kypru

Afroditina pláž na Kypru Shutterstock

Kypr je domovem středověkých zřícenin hradů, rozlehlých archeologických nalezišť kdysi mocných měst, ale i krásných dlouhých pláží. Je tak ideální zemí pro poznání dvou odlišných kultur, pestré ostrovní historie, božské gastronomie a dokonalého odpočinku na pláži v některém z krásných hotelových resortů. Díky dlouhé izolaci ostrova od Evropy se destinace pyšní divokou neporušenou přírodou, kterou si užijete bez davů nedočkavých turistů. Dle pověsti se tu prý z mořské pěny zrodila bohyně krásy a lásky, Afrodita. To je rozhodně příslib báječné dovolené, co říkáte?

Zájezdy na Kypr

Malta

Valetta, Malta

Valetta, Malta Shutterstock

Vítejte v lokaci, kde si dovolenou zaručeně užijí malí i velcí. Ostrovní stát, na kterém slunce svítí více než 300 dní v roce je plný milých obyvatel, dobrého jídla, členitého pobřeží, festivalů a historických klenotů. Vaši malí parťáci tu mohou obdivovat vesničku Pepka námořníka, interaktivní muzea, zábavní parky i takřka nekonečné množství hřišť a sportovního vyžití. Dospělí ocení božskou gastronomii založenou na čerstvých lokálních surovinách, nadšené potápěče potěší pohled na potopené vraky lodí, milovníci dávných dob mohou obdivovat megalitické chrámy, nebo hlavní město Valleta s historickým opevněním. Láká vás neposkvrněná příroda? Pak vyrazte trajektem na přilehlý ostrov Gozo. Díky své jedinečné architektuře ze žlutého vápence Malta přitahuje filmaře z celého světa. Legendární seriál Hra o trůny, filmy Trója nebo Gladiátor, jsou jen zlomkem toho, co se v posledních desetiletích na ostrově natočilo.

Zájezdy na Maltu

Černá Hora

Dovolené v Černé hoře

Dovolené v Černé hoře Shutterstock

Zemička, která má bezmála milion obyvatel, vás uchvátí čistým mořem, horskými masivy, skvělým jídlem i pravoslavnými kláštery. Místní obyvatelé jsou až neuvěřitelně milí a vstřícní ke všem, kteří se rozhodli jejich zemi navštívit. Na talíř vám naservírují typicky balkánskou kuchyni v podobě mletého masa na sto způsobů, ale i černohorského kapra, či vlastnoručně vyrobený sýr z horských oblastí. Jejich kláštery a kostely ukryté v horách a zasazené do skal vám doslova vezmou dech a stejně vám učaruje i zdejší pobřeží. Najdete tu romantická přístavní městečka, tyrkysovou vodu Jadranu, skryté plážičky v borovicových hájích, ale i rozhlehlé pláže, které v sezóně tepou životem.

Zájezdy do Černé Hory

24.08.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín