Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší místa pro pozorování polární záře

Polární záře je jedním z nejvznešenějších uměleckých děl samotné přírody. Po tisíce let přitahoval neonový svit aurory borealis zvědavost lidí z celého světa. Díky stále se rozvíjejícímu cestovnímu ruchu a technickému pokroku nebylo její sledování nikdy jednodušší. Nejlepší čas pro pozorování je během studených temných nocí s jasným nebem. V některých oblastech se objevuje po celý rok, šance jsou však nejvyšší v zimě, kdy noci bývají delší, chladnější a jasnější. Kde se tedy nacházejí nejvhodnější místa? 

Aljaška, USA

Aljaška je jedním z nejlepších míst na světě pro pozorování polární záře, a to celoročně, jelikož zdejší studené počasí, jasná obloha a tmavé noci vytvářejí optimální podmínky. Vhodná je téměř celá Aljaška, dobrou základnou pro další cestování je Fairbanks. Krásou severních světel se můžete kochat při táboření nebo i z letadla. Nabídky jedinečných speciálních výletů za polární září zahrnují i sáňkařské dráhy nebo prohlídky zaměřené na pořizování dechberoucích fotografií.

Polární záře na Aljašce

Polární záře na Aljašce

Severní Kanada

Severní Kanada představuje velké lákadlo pro ty, kdo hledají krásnou a nedotčenou divočinu. Z mnohých částí země se aurora borealis sleduje pravidelně. Například Yukon patří v tomto směru k vůbec nejlepším místům na světě, dále Severozápadní teritoria a Nunavut, ačkoli tamní cestovní ruch související s polární září není až tak rozvinutý. Pestrobarevným představením se můžete v Severní Kanadě těšit od pozdního srpna až do poloviny dubna, opět při táboření, kempování, speciálních prohlídkách a výletech. Pořádají se i kompletní zájezdy s odletem z Vancouveru.

Polární záře v Kanadě

Polární záře v Kanadě

Island

Země ledu a ohně na vrcholu světa pochopitelně také patří k nejlepším místům pro pozorování aurory borealis. Velkolepé světelné pásy bývají běžně k vidění od září do poloviny dubna. Za tichých zimních nocí je velmi pravděpodobné, že se nad Reykjavíkem objeví mystické zelené světlo. Vaše šance, že ho spatříte, se zvýší, pokud se vzdálíte od elektrického osvětlení i ruchu města. Zkušení průvodci se specializují na výpravy za polární září, hledají nejlepší vyhlídky a procházky.

Kirkjufell, Island

Kirkjufell, Island

Norsko

Se svými pestrobarevnými rybářskými vesnicemi, rozzářenými fjordy a rozlehlou přírodou je Norsko víc než vhodné místo ke spatření polární záře. Tu můžete zahlédnout od října do března ve Špicberkách, Tromsø, Harstadu, na Lofotech aj. Vyzkoušejte štěstí při kempování nebo v dřevěné chatě s výhledem. Norsko má nepřeberné možnosti výprav za polární září. Prohlídky bývají vskutku bohaté, od sáňkování a pozorování velryb přes noční plavby a soukromé lety, při nichž je velká šance záři spatřit.

Polární záře v Norsku

Polární záře v Norsku

Finsko

V severním Finsku svítí polární záře téměř každý druhý večer od září do března. Teplota v tu dobu však může hodně klesnout, dobrým řešením je proto zůstat v účelovém skleněném iglú hotelu Kakslauttanen Arctic Resort. Umožní vám prohlížení aurory přímo z pohodlí teplé postele. Ve Finsku je možné sledovat polární záři prakticky kdekoli (mimo městská světla). Daleký sever je však sázkou na jistotu.

Kakslauttanen Arctic Resort

Kakslauttanen Arctic Resort

Rusko

Velká část Ruska leží v polárním kruhu, což z ní činí přímo ideální místo ke stopování aurory borealis. Poloostrov Kola má vynikající polohu, nezamrzající přístav Murmansk je přístupnou základnou. Dalšími vhodnými městy jsou Petrozavodsk na severozápadě Ruské federace a přístav Archangelsk na severu evropské části Ruska. Aurora je v této zemi viditelná od září do března. Optimální je prosinec a leden kvůli úplné nepřítomnosti slunce po dobu šesti týdnů v některých severních oblastech.

Poloostrov Kola, Rusko

Poloostrov Kola, Rusko

Švédsko

Další slavnou destinací pro sledování polární záře je Švédsko. Díky účinkům Golfského proudu jsou zde mírnější teploty v porovnání s jinými populárními regiony, jako je Kanada a Rusko. Jakmile uniknete městským světelným paprskům, budete mít velkou šanci záři zpozorovat. Nejlepší volbou bývá obecně severní hranice s Norskem až po Jokkmokk, místa jako Abisko, Tärendö, Jukkasjärvi a Národní park Färnebofjärden (jen 140 km od Stockholmu).

NP Färnebofjärden, Švédsko

NP Färnebofjärden, Švédsko

Grónsko

Klidná ostrovní země je mnohem méně poznamenaná turisty než její soused Island. Nejsou tu totiž silnice, takže hlavními dopravními prostředky jsou letadla a lodě. Severní světla a ledovce jsou téměř všechny jen vaše. Nejpříznivější podmínky budete mít na jihu, v hlavním městě Nuuk a ve třetím největším městě Grónska Ilulissatu.

Nuuk, Grónsko

Nuuk, Grónsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín