Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země ohně, ledu a zábavy: 8 nejlepších aktivit na Islandu

Islandští papuchalkové

Islandští papuchalkové Shutterstock

Island láká nejen na četné přírodní krásy a pohádkovou atmosféru, ale také na spoustu zajímavých aktivit! V našem seznamu najdete ty nejlepší, od stolování v rajčatovém skleníku přes návštěvu muzea sleďů a potápění v zemské trhlině až po relaxaci v horkém prameni.

Černá pláž na čtyřkolce

Černé pláže na Islandu

Černé pláže na Islandu Shutterstock

Černé pláže kolem Reynisfjary jsou opravdu magické. Až se nabažíte jeskyně a burácejícího moře, vyzkoušejte jízdu na čtyřkolce až k opuštěnému letadlu DC-3 v Sólheimasanduru. S větrem ve vlasech a písní na rtu zavítáte do méně známých koutů této krásné země – navíc s profesionálním průvodcem.

Vyberte si zájezd na Island

Tajemství rybolovu 

Vesnička Siglufjörður

Vesnička Siglufjörður Shutterstock

Herring Era Museum se věnuje chytání sleďů a nabízí jeden z nejzajímavějších vzdělávacích zážitků severního Islandu. Zasvětí vás nejen do umění rybolovu, ale i do konfliktu mezi Islanďany a Nory, kteří chytali v islandských vodách. Můžete se také projít malou továrnou na sledě z počátku 20. století a samozřejmě ochutnat místní speciality.

Dokonalá země pro romantiky i dobrodruhy: Slovinská příroda umí čarovat

Čtěte také:

Dokonalá země pro romantiky i dobrodruhy: Slovinská příroda umí čarovat

Cesta z města s půlnočním sluncem

Ring Road, Island

Ring Road, Island Shutterstock

Ring Road představuje klasický islandský výlet. Silnice vede kolem pobřežních oblastí a zavede vás skrz měsíční krajinu k mnoha divům této země. Když vyrazíte v létě, můžete se zdržet, protože Slunce vám bude svítit na cestu i o půlnoci. Na trase budete mít snadný přístup k vodopádům, ledovcům, gejzírům, pěkným turistickým trasám, horám, lávovým polím i horkým pramenům.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Rajčata plněná kořalkou

Rajčatová farma ve Friðheimaru

Rajčatová farma ve Friðheimaru Shutterstock

Asi 13 minut jízdy od populárního horkého pramene Secret Lagoon najdete Friðheimar, rajčatovou farmu, která slouží zároveň jako restaurace. V nabídce má pouze pokrmy z rajčat, doporučujeme začít polévkou a propracovat se skrz menu až k rajčatům naplněným kořalkou. Věřte, že tento skleník si zamiluje celá rodina!

Tulení zátoka a tajuplná jeskyně

Jeskyně Vatnshellir

Jeskyně Vatnshellir Shutterstock

Tato 8000 let stará jeskyně proslula svými barevnými stěnami. Nachází se na poloostrově Snæfellsnes, kde je možné zhlédnout mnoho dalších významných památek a přírodních atrakcí, např. ikonický černobílý kostel Budirkirkja, pláž Ytri-Tunga plnou tuleňů, hlubokou tajuplnou rokli Rauðfeldsgjá nebo malebné rybářské město Stykkishólmur.

13 lákadel ostrova Gran Canaria, o kterých možná nevíte

Čtěte také:

13 lákadel ostrova Gran Canaria, o kterých možná nevíte

Diamantová pláž a ledovce

Jökulsárlón

Jökulsárlón Shutterstock

Jökulsárlón a Diamond Beach najdete na východním cípu Islandu, jen kousek od sebe. Ledovcové jezero za vysokou písečnou dunou se blýská kusy masivních ledových útvarů, které se odlomily od nedalekého ledovce. Na Diamond Beach pak leží menší kousky ledu, kolem nichž se můžete procházet a dotýkat se jich, některé z nich jsou staré tisíce let. Místo působí obzvlášť kouzelně při východu či západu slunce.

Vydejte se do země ledu a ohně

Šnorchlování mezi kontinenty

Národním park Þingvellir

Národním park Þingvellir Shutterstock

Silfra je trhlina mezi severoamerickými a euroasijskými tektonickými deskami v Národním parku Þingvellir. Vznikla v roce 1789 následkem zemětřesení a momentálně je jediným místem na světě, kde můžete šnorchlovat přímo mezi dvěma tektonickými deskami. Silfra neustále prochází změnami, postupně se rozšiřuje a tím vznikají nové tunely i jeskyně.

Bahenní jámy a horké prameny

Horký pramen řeky Reykjadalur

Horký pramen řeky Reykjadalur Shutterstock

Vydejte se 50 minut východně od Reykjavíku k řece Reykjadalur a vychutnejte si příjemnou lázeň v horkém prameni. Auto můžete nechat na parkovišti a pak pokračovat po klikaté stezce nahoru k hoře a následně sejít do údolí. Stezka je přehledně vyznačena, jen je třeba dávat pozor v některých skalních úsecích. Dřevěný most vás dále zavede přes některé vroucí bahenní jámy až k horkému prameni řeky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín