Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte krajinu půlnočního slunce aneb Zažijte léto na Islandu

Letní panorama islandského pobřeží

Letní panorama islandského pobřeží Shutterstock

Blyštivé ledovce, horské prameny, túry dechberoucí přírodou, zábavné festivaly a roztomilí papuchalkové – to vše na vás čeká na okouzlujícím Islandu. Sbalte si batůžek a prožijte báječnou letní dovolenou za svitu neúnavného půlnočního slunce.

Projeďte se po Zlatém okruhu

Explodující gejzír ve Zlatém okruhu

Explodující gejzír ve Zlatém okruhu Shutterstock

Island je místem, kde se ledovce setkávají s vulkanickými plážemi a kde mechem pokrytá lávová pole obklopují rybářské vesničky. Pobřeží poloostrova Vestfirðir tvoří desítky úzkých a dlouhých mořských zálivů, tzv. fjordů, obklopených strmými kopci. Rozmanitost islandské krajiny vás bezesporu překvapí. Při jejím průzkumu si budete připadat, jako byste cestovali mezi různými kontinenty – nebo dokonce mezi neznámými planetami... Kdyby nic jiného, pokuste se stihnout alespoň projížďku po nejznámější trase Golden Circle (Zlatý okruh). Zavede vás do národního parku Thingvellir, geotermální oblasti Geysir a k vodopádu Gullfoss. To nejlepší z Islandu tak získáte v jednom balení.

Zájezdy na Island

Užijte si půlnoční slunce

Objevte kouzlo půlnočního slunce

Objevte kouzlo půlnočního slunce Shutterstock

Island v létě nabízí příjemné počasí a sluníčko. Pokud špatně snášíte tropy, je Island právě pro vás, protože za opravdu teplého dne rtuť teploměru vystoupá na 20–25 °C. V průměru se drží mezi 10 a 15 °C. Rozeklané pobřeží fjordů Austfirðir na východě je známé lepším počasím, než jaké má například hlavní město Reykjavík. Slunce během letních měsíců na Islandu nikdy úplně nezapadá, takže budete mít spoustu času na průzkum, a to ve dne i v noci. Můžete sledovat, jak se jasné slunce dotýká obzoru, jen aby se zase vrátilo nahoru a zanechalo na obloze čarovné barvy.

Země ohně, ledu a zábavy: 8 nejlepších aktivit na Islandu

Čtěte také:

Země ohně, ledu a zábavy: 8 nejlepších aktivit na Islandu

Nasajte atmosféru letních festivalů

Reykjavík je centrem kultury

Reykjavík je centrem kultury Shutterstock

Hlavní město Reykjavík je centrem kultury a místní gastronomie. Kromě toho stejně jako téměř každá vesnice na ostrově pořádá vlastní letní festivaly (např. Gay Pride nebo Culture Night). Některé oblíbené akce probíhají už v červnu, jiné během července či srpna. Mezi nejlepší festivaly patří rybí festival Fishfest v Dalvíku, festival humrů Lobsterfest v Höfnu, rodinný festival Ein með Öllu v Akureyri, při kterém zažijete hudební koncerty nebo umělecký festival pro mladé LungA Art Fest v Seyðisfjörðuru.

Zážijte léto na Islandu

Dopřejte si koupel v horkých pramenech

Geotermální lázně na Islandu

Geotermální lázně na Islandu Shutterstock

Parádní relax si užijete v přírodních horkých pramenech. Už od dob Vikingů se místní obyvatelé rádi koupali v tůních a řekách. Přirozeně teplou a sírou zavánějící vodu poskytuje bublající magma. Zkuste geotermální jezírko Krosslaug v oblasti Westfjords (Západní fjordy) nebo proslulou Blue Lagoon (Modrá laguna) v jihozápadní části ostrova. 

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Čtěte také:

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Vydejte se k ledovcům

Ledovce na Islandu

Ledovce na Islandu Shutterstock

Islandské ledovce jsou úchvatné i v létě. Právě během léta taje vrchní vrstva sněhu, a tak vás ohromí jejich dechberoucí barvy. Svá tajemství v létě odhaluje také jinak nedostupná islandská vysočina. Jeden z nejoblíbenějších treků, Laugavegur, vás provede Duhovými horami, přes sopečnou poušť, kolem termálních vřídel, vodopádů i ledovců. Neméně kouzelné výhledy nabízí údolí Thorsmork.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Pozorujte rozkošné papuchalky

Papuchalkové jsou symbolem Islandu

Papuchalkové jsou symbolem Islandu Shutterstock

Kdyby Alfred Hitchcock natáčel slavný horor Ptáci na Islandu, hlavní roli by v něm místo havranů a racků hráli papuchalkové. Ti se totiž stali symbolem Islandu. Během léta se nahrnou do země ledu a ohně, aby ji proměnili ve svou největší evropskou kolonii. Za účelem páření a hnízdění se začnou slétat na ostrov už v květnu, což vám poskytne pár měsíců, abyste si je mohli pořádně užít. Jakmile je spatříte v jejich přirozeném prostředí, jistě pochopíte, proč za nimi lidé cestují i z velké dálky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín