Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohňové jezero, plejtváci obrovští a čajové plantáže: Představujeme Azorský ostrov São Miguel

São Miguel, Azorské ostrovy

São Miguel, Azorské ostrovy Shutterstock

Necháváte se rádi překvapit a máte chuť zažít něco skutečně jedinečného? V bouřlivých vodách Atlantského oceánu se ukrývá místo, které vás překvapí bujarou květenou, majestátní krásou plejtváků obrovských – největších tvorů naší planety, půvabnými letovisky i počasím, které si tropí žerty z předpovědí meteorologů. A co byste na Azorech rozhodně neměli minout? Pro začátek můžete zamířit třeba na největší z ostrovů, São Miguel.

Na São Miguel, největším z celkem devíti obydlených ostrovů, se nachází nejen mezinárodní letiště, ale také hlavní město celého souostroví. Nemusíte mít obavy z přehuštěné dopravy a velkého množství lidí. Na Azorských ostrovech není ani v hlavní sezóně, která tu trvá od června do poloviny října, nouze o liduprázdné pláže, romantické vyhlídky jako stvořené pro pozorování západu slunce či rozkvetlé louky, kde vám váš piknik naruší jen poklidně se pasoucí krávy. Stáda skotu jsou, spolu se záplavou kvetoucích hortenzií, jedním z poznávacích znamení ostrova. Nezřídka je potkáte i uprostřed silnice, kde jim řidiči dávají automaticky přednost.

Zájezdy na Azory

Tajemné ohňové jezero

Přírodní spa Caldeira Velha, Azory

Přírodní spa Caldeira Velha, Azory Shutterstock

Auto je ideálním dopravním prostředkem pro dokonalé prozkoumání ostrova. A že je rozhodně co objevovat! Jedním z míst, která se vám nezapomenutelně zapíšou do paměti je Caldeira Velha. Malá přírodní rezervace s bujnou vegetací a kaskádovitými termálními jezírky se železitou vodou, prohřátou na příjemných 35 °C. Po uvolňující koupeli můžete zamířit k tajemnému Ohňovému jezeru.

Lagoa do Fogo, Azory

Lagoa do Fogo, Azory Shutterstock

Lagoa do Fogo, nejvýše položené jezero na Azorských ostrovech, vzniklo sopečnou erupcí a nabízí neopakovatelný pohled na průzračně modré vody obklopené sytě zelenými kopci. Právě kvůli umístění na dně kráteru a drsně krásné okolní přírodě je právem považováno za nejkrásnější jezero v Portugalsku. Na zpáteční cestě nezapomeňte pozorovat okolní přírodu, možná se vám v přítmí vavřínového lesa podaří spatřit endemický druh netopýra Nyctalusazoreum, lovícího přes den nebo si pochutnat na plodech rostliny Vaccinium cylindraceum, jejichž chuť vám bude nápadně připomínat lesní borůvky.

Dovolená v srdci Atlantiku aneb Proč se vydat na Kapverdy?   

Čtěte také:

Dovolená v srdci Atlantiku aneb Proč se vydat na Kapverdy?  

Městečko v kráteru sopky

Žluté termální jezero Furnas

Žluté termální jezero Furnas Shutterstock

Prahnete-li po nevšedním kulinářském zážitku, pak zamiřte neomylně do městečka Furnas, ležícího přímo v kráteru sopky. Nedaleko centra se nachází místní atrakce – restaurace Miroma, kde vám naservírují místní specialitu cozido. Směs masa a zeleniny tu připravují až šest hodin a místo trouby využívají horké páry vyvěrající z nitra sopky. Vyhlášenou specialitu můžete zapít třeba šálkem lahodného čaje.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Evropské čajové plantáže

Čajové plantáže, São Miguel, Azory

Čajové plantáže, São Miguel, Azory Shutterstock

Severní pobřeží ostrova São Miguel je jediným místem v Evropě, kde naleznete čajové plantáže. Kdyby vás zajímalo, jak probíhá zpracování čajových lístků, pak si na cestovní seznam zapište Tea Factory Porto Farmoso, kde vás ochotně zasvětí do tajů výroby vynikajícího organického čaje. K vyčerpávajícím informacím i nezbytné ochutnávce tu pořídíte také dárková balení čajů, která jsou vítaným dovolenkovým suvenýrem.

Dovolená na Azorech

Černé pláže a přírodní bazénky

Praia dos Mosteiros, Azory

Praia dos Mosteiros, Azory Shutterstock

Kromě poznávání přírodních krás a ochutnávaní místních specialit si na ostrově São Miguel můžete užít i vodní radovánky. Bezvadným místem pro relaxaci je okolí městečka Mosteiros na severozápadním pobřeží. Pro rodiny s dětmi a méně zdatné plavce je ideálním cílem zátoka Praia dos Mosteiros s tmavým sopečným pískem, klidnými vodami a úchvatným výhledem na divoké útesy. Neplavci si mohou užít lázeň ve sluncem prohřátých přírodních bazéncích, rozmístěných podél pobřeží. Při troše štěstí se vám naskytne nezapomenutelné přírodní divadlo v podobě skotačících delfínů nebo pohledu na gigantickou ocasní ploutev plejtváka obrovského.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín