Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prázdniny na ostrově: Kde si v Evropě užijete jedinečnou ostrovní atmosféru?

Prázdniny na ostrově

Prázdniny na ostrově Shutterstock

Vyvezte letos rodinku na ostrov! Abyste pocítili jedinečnou ostrovní atmosféru, nemusíte rozhodně nikam daleko. Vybrali jsme pro vás zajímavé evropské ostrovy, které předčí vaše očekávání, ať už patříte mezi objevitele, labužníky nebo požitkáře...

Paros

Pláž Saplunara, Mljet, Chorvatsko

Pláž Saplunara, Mljet, Chorvatsko Shutterstock

Na rozdíl od turisty hojně navštěvované Kréty či Santorini si řecký ostrov Paros stále udržuje atmosféru tradičních rybářských vesnic, opuštěných plážiček a křišťálově čistého moře. Nemusíte mít obavu, že by na třetím největším z kykladských ostrovů hrozila nuda. Stačí si jen půjčit loďku a vyrazit na průzkum skalnatého pobřeží. Ty nejlepší pláže jsou přístupné právě jen z moře. Přibalte šnorchl a ploutve a ponořte se do průzračně čisté vody Egejského moře, na jejíž hladině se slunce blyští jako diamant. Nebo se projděte po promenádě, lemující malebný přístav ve městě Naoussa, vůně čerstvě připravovaných rybích specialit vás bezpochyby přivede do některé z místních taveren. Do křupava upečená ryba tu jistě zachutná i těm, kteří s železnou pravidelností nechávají svou porci filé ve školní jídelně bez povšimnutí.

Vyberte si zájezd na Paros

Malta

Sliema, Malta

Sliema, Malta Shutterstock

Písčité pláže, zábavní parky, mořské akvárium, potápění i dovádění na paddle boardu. Přihoďte ještě senzační muzea, mapující fascinující historii ostrova, Inkvizitorský palác s autentickými vězeňskými celami, pohádkově krásné katedrály v hlavním městě Valletta a více než 300 slunečných dní v roce. Právě jste objevili ideální destinaci pro dovolenou s puberťáky i zvídavými předškoláky. 

Zamilujte si Maltu

Korsika

Korsika, Francie

Korsika, Francie Shutterstock

Ile de Beauté, tedy ostrov krásy, jak Francouzi s oblibou nazývají svou ostrovní chloubu, nadchne především aktivně založené rodiny. V množství outdoorových aktivit by jen těžko hledal konkurenci. Ač zdejší pláže přímo svádějí k lenošení, byla by škoda strávit tu celý pobyt a nevyrazit na průzkum čarokrásného vnitrozemí. Hluboké lesy, omamně vonící louky se stády koz a ovcí, horská jezera i divoké říčky, zapomenuté majáky a strážní věže. Můžete šplhat po horách, užít si nordic walking, osedlat kolo, potápět se, zahrát si golf nebo si zaplavat. V prohřátých modrozelených vodách Tyrhénského a Ligurského moře se k prvním tempům nechají přesvědčit i ustrašená batolátka. 

Objevte Korsiku všemi smysly

Fuerteventura

Pláž Sotavento, Fuerteventura

Pláž Sotavento, Fuerteventura Shutterstock

Pokud jste se rozhodli pro Kanárské ostrovy, pak si můžete buď pečlivě nastudovat charakteristiku každého z nich, nebo si hodit kostkou. Padla vám Fuerteventura? Skvělá volba! Výborně si tu užijete ať už jste rádi v pohybu nebo si chcete dopřát týden nic nedělání, skvělého jídla a opalování na pláži. Mimochodem nádherná písčitá pláž Cofete, lemovaná divokými horami, je považována za jednu z deseti nejkrásnějších evropských pláží. Klidnější moře a jemný saharský písek, jako stvořený pro dětské tvoření, nabízí laguna Sotavento, která leží na poloostrově Jandía. Nezapomeňte si zajet ke zdejšímu dokonale fotogenickému majáku Punta Jandía – ideálnímu místu pro originální rodinný snímek.

Vydejte se na Fuerteventuru

Mljet

Pláž Saplunara, Mljet, Chorvatsko

Pláž Saplunara, Mljet, Chorvatsko Shutterstock

Chorvatsko je léty prověřená letní klasika. Dobrá dostupnost, písčité i oblázkové pláže a půvabná historická městečka vytváří vyváženou směs poznávání, sportu i odpočinku. Chcete si letos užít méně turistické Chorvatsko? Zajeďte si na Mljet, jeden z nejjižnějších ostrovů, který je rájem surfařů, uchvátí vás krásou svých hor a ukáže, jak si užít dobré jídlo a vydatnou siestu. Kdyby se vám přeci jen zastesklo po městském ruchu, pak můžete nasednout na trajekt a zajet se podívat do skvostného historického jádra města Dubrovník.

Zažijte dokonale zelený Mljet

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín