Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejteplejší z Kanárských ostrovů: Proč si zamilujete Fuerteventuru

Fuerteventuru si zamilujete

Fuerteventuru si zamilujete Shutterstock

Nezáleží na tom, zda míříte na oblíbený španělský ostrov Fuerteventura za fantastickými plážemi, divokými vlnami, exotickou zvířenou, žhavým sluncem nebo skvělou kuchyní. Jedno je jisté: Na druhém největším z Kanárských ostrovů vám bude báječně! A to nehledě na to, jestli se rozhodnete pro dobrodružnou nebo poklidnou rodinnou dovolenou, procházky drsnou krajinou nebo lenošení v zázemí prvotřídních hotelových resortů...

Až po pěti hodinách letu zakrouží vaše letadlo nad blankytně modrou hladinou Atlantského oceánu, můžete si být téměř jisti, že vás uvítá teplé a slunné počasí. Nejteplejší z Kanárských ostrovů se může pyšnit až 350 slunečnými dny v roce. Zastihne-li vás tu přesto lehký deštík, pak vám zcela jistě bude pršet štěstí. Ani v letních měsících tu nepanují úmorná vedra, vzduch ochlazuje vítr vanoucí od oceánu. Návštěvníky sem však neláká jen počasí jako stvořené pro opalování, sport či turistiku ale i dramatická sopečná krajina, okouzlující pláže a nepřeberné množství zábavy. 

Mrkněte na zájezdy na Fuerteventuru

Magie nehostinnosti

Pláž Cofete, Fuerteventura

Pláž Cofete, Fuerteventura Shutterstock

Pláže na ostrově Fuerteventura jsou údajně ty nejkrásnější na celých Kanárských ostrovech. Pokrývá je jemný zlatavý i bělostný písek, který v některých místech utváří vysoké duny. Krajina ostrova je poměrně vyprahlá a nehostinná. Typickou rostlinou je léčivá aloe vera, kterou tu na místních farmách zpracovávají pro kosmetický i farmaceutický průmysl. Dužnaté listy této superstar mezi léčivkami tu dorůstají až do úctyhodné délky dvou metrů. Na severovýchodě ostrova se nachází posvátná hora Tindaya, které jsou připisovány magické vlastnosti. K vidění tu jsou archeologická naleziště, otisky stop i unikátní rytiny. Mystickou atmosféru místa i úchvatný pohled na typickou ostrovní krajinu si můžete vychutnat, pokud se vypravíte po turistické stezce, vinoucí se po jihozápadním hřebenu hory.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Dobroty ve stínu větrných mlýnů

Tradiční větrné mlýny na Fuerteventuře

Tradiční větrné mlýny na Fuerteventuře Shutterstock

Hlavním městem ostrova je malebné Puerto del Rosario. Zajímavou ozdobou okolní krajiny jsou čtyři desítky větrných mlýnů, postavených v tradičním ostrovním stylu. Díky stále vanoucím větrům sloužily po dlouhá léta k výrobě mouky. Za návštěvu stojí přímořské vesničky s tradiční architekturou, malými kostelíky i keramickými dílničkami. Milovníci architektury by neměli opomenout ani návštěvu města Betancuria, ležícího v samém středu ostrova, jehož historie sahá až do 15. století. Velmi romantické jsou procházky křivolakými uličkami, koloniální architektura, kostelík ze 17. století i dobře vybavené archeologické muzeum. Výbornou pověst mají i zdejší restaurace, nabízející vybrané pochoutky místní i mezinárodní kuchyně. Skvěle chutnají husté zeleninové polévky sopas, jednohubky tapas s chobotničkami, plody moře či klobáskami, čerstvé mořské ryby s omáčkou mojo nebo výtečná smetanová zmrzlina.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19  

Fuerteventura nezná nudu

Škola oblíbeného windsurfingu

Škola oblíbeného windsurfingu Shutterstock

Jedním z nejoblíbenějších letovisek je Corralejo, ležící na severu ostrova. Jen kousek od původní rybářské vesnice se nachází 11 kilometrů dlouhý pás písečných dun, sahajících až k břehům Atlantiku. Břehy jsou mělké a koupání je tak ideální pro rodiny s malými dětmi, ale i vyznavače windsurfingu a kiteboardingu. Každé pondělí a pátek se tu konají tradiční trhy, které jsou poutavou přehlídkou chutí, barev i vůní. Nedaleko od pobřeží letoviska leží častý cíl výletů, ostrov Lobos. Uchvátí nádherným pobřežím, divokými scenériemi ve vnitrozemí, množstvím divoce žijících plazů, ptáků i savců a bohatým podmořským životem. K vidění jsou tu dovádějící delfíni, kulohlavci i majestátní žraloci kladivouni. Ostrov je protkán několika stezkami pro cyklisty i pěší.

Objevujte Fuerteventuru všemi smysly 

Moderní tvář ostrova je k vidění v městečku Caleta de Fuste s 800 m dlouhou písčitou pláží. Plážovou promenádu tu lemují četné obchůdky, kavárny, restaurace i půjčovny kol a automobilů. Romantickou atmosféru má také místní jachetní přístav. Nejmenší návštěvníci jistě ocení prohlídku zoologické a botanické zahrady Oasis Park s největší kaktusovou zahradou Evropy i precizně nacvičenými vystoupeními lachtanů a papoušků. Skvělým zážitkem je i pravidelné krmení velbloudů a žiraf. Milovníci vodních radovánek by si neměli nechat ujít návštěvu moderního aqua parku či plavbu ponorkou s proskleným dnem. Velmi dobrou úroveň i výborné umístění, uprostřed krásné přírody, mají i tři mistrovská golfová hřiště (Las Playitas Golf, Golf Club Salinas de Antigua, Fuerteventura Golf Club).

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín