Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejte se do Makaronésie aneb Ostrovní ráje ve vodách Atlantiku

Dovolená u moře

Dovolená u moře Shutterstock

Kdo by netoužil strávit několik dnů na ostrovech rozesetých ve vodách Atlantiku? Představte si všudypřítomnou sytou zeleň, příjemné subtropické klima, exotické pokrmy i divoké scenérie, které vás nenechají na pochybách, že to, co tyto zdánlivě rozdílné ostrovy spojuje, je jejich sopečný původ. Ať už se rozhodnete pro kterýkoli z nich, věřte, že tu narazíte na místa, která se vám navždy vryjí do paměti, zažijete pocit naprosté volnosti a v nenápadné restauraci na pobřeží vás oslní chuť pokrmů, jejichž tajnou ingrediencí je radost ze života. Přijměte pozvání do Makaronésie, která zahrnuje Kapverdy, Kanárské ostrovy, Madeiru a Azory.

Kapverdy

Santo Antão, Kapverdské ostrovy

Santo Antão, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Nejjižněji situovanou destinací ze čtyřlístku Makaronéského souostroví jsou turisty stále oblíbenější Kapverdské ostrovy. Svou popularitu získaly nejen kvůli kráse zdejších písčitých pláží, divokým vlnám, jako stvořeným pro surfování, elegantním hotelům i malebným horským vesničkám. Půvaby a rozmanitost zdejších ostrovů okouzlily i slavného britského přírodovědce Charlese Darwina.

Nejnavštěvovanější ostrov Sal se pyšní nejen mezinárodním letištěm, ale také mnoha luxusními hotelovými resorty i libůstkou v podobě solného dolu Pedra Lome. V jeho blízkosti se nachází populární solné jezero, na jehož hladině si užijí vodní radovánky i nezkušení plavci. Ve vlnách Atlantiku si můžete vyzkoušet řadu vodních sportů v čele s kitesurfingem.

Hornatý ostrov Santo Antão láká horaly i vášnivé turisty. Odměnou za mnohdy krkolomné výšlapy jim jsou okouzlující vyhlídky, čerstvý vzduch, osvěžující koupel v horských pramenech i med vonící horskými bylinkami a eukalyptem. Ten je k dostání na trzích v hlavním městě ostrova Riberia Grande. Ostrovní metropole hostí v průběhu srpna a února také proslulé karnevaly.

6 důvodů, proč vyrazit na Kapverdy

Čtěte také:

6 důvodů, proč vyrazit na Kapverdy

Nejpůvabnější písčité pláže, romantické zátoky i tajuplná zákoutí, jako stvořená pro něžná vyznání jsou k vidění na ostrově Boa Vista. Buďte ve střehu – zdejší pobřeží s oblibou navštěvují skupinky delfínů i velryb. Dokonalou plážovou dovolenou na ostrově korunuje pestrobarevný svět pod mořskou hladinou.

Santiago, největší z ostrovů, je domovem více než poloviny celkové populace Kapverd. Nachází se tu i hlavní město Praia s rušnými bulváry, tržišti, restauracemi a množstvím obchůdků. Turisté i místní s oblibou navštěvují historické město Cidade Velha (UNESCO), založené roku 1462, nebo romantickou pláž Tarrafal, která se pyšní průzračně čistou vodou, pozvolným vstupem do moře i množstvím palem.

Ostrov květin, terasovitých políček, skvělého ovoce a vynikajícího sýra. Brava je svou atmosférou zcela odlišná od ostatních Kapverdských ostrovů a díky rozkvetlým loukám, malebným městečkům a skvělé kávě nebudete k dokonalé dovolené potřebovat nic dalšího. 

Na São Vicente zamiřte, pokud vás láká čilý noční život, procházky městskými uličkami, adrenalinové vodní sporty i originální scenérie. O ty se tu postarají majestátní baobaby.

Zájezdy na Kapverdy

Kanárské ostrovy

Písečné duny na Gran Canaria

Písečné duny na Gran Canaria Shutterstock

Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro a Graciosa. Kdo by neznal Kanárské ostrovy – turistické ráje, kde je každé přání předem splněno. Subtropické klima s dlouhými suchými léty a mírnými zimami sem každoročně přiláká na 12 milionů turistů. Jedna z nejmalebnějších částí Atlantiku uspokojí i ty nejnáročnější cestovatele, ale zároveň si stále zachovává svůj přírodní ráz i autentickou atmosféru.

Rušná letoviska, dokonalý plážový servis, drsná krajina, ve které není nouze o skaliska, hluboké kaňony, písečné duny, kaktusy, ale i čarokrásné písčité pláže s pozvolným vstupem do oceánu a tradiční vesničky. Chytáte-li se na dovolenou s dětmi, pak dejte zelenou Gran Canarii.

Chcete-li si užít bezstarostnou plážovou dovolenou, korunovanou výlety do divokého vnitrozemí, kde si zapózujete s instafriendly větrnými mlýny – rezervujte si svůj pobyt na ostrově Fuerteventura.

Dovolená na Kanárských ostrovech: Všechny odstíny Fuerteventury

Čtěte také:

Dovolená na Kanárských ostrovech: Všechny odstíny Fuerteventury

Drsná sopečná krajina Lanzarote s nepřeberným množstvím zlatavých i lávových pláží má neodolatelné kouzlo pro milovníky sportů všeho druhu, požitkáře, kteří si vychutnají vysoký standard zdejších hotelových resortů i mlsné jazýčky, které potěší neotřelé kombinace králičího masa, mořských ryb, čerstvých bylin i vyhlášeného vína.

Univerzální, tak by se dal jedním slovem shrnout ostrov Tenerife. Největší z Kanárských ostrovů oplývá malebnou přírodou národních parků, luxusními letovisky, desítkami kilometrů písčitých pláží, atrakcemi pro děti i dospělé, sportovišti i historickými městečky. Najdete tu nevyšší horu Španělska, Pico del Teide i zajímavé stupňovité pyramidy.

Hřejivá náruč přírody vás obejme, rozhodnete-li se pro ostrov La Gomera. Mlžné vavřínové pralesy, políčka cukrové třtiny, přístav vonící dálkami i vesnice a městečka, ve kterých není místo pro spěch. Pod dokonale temnou hvězdnou oblohou vám všechny vaše problémy budou připadat malicherné a po pár doušcích šťávy z cukrové třtiny dostanete chuť poznávat svět.

Zájezdy na Kanárské ostovy

Madeira

Marina da Quinta Grande, Madeira

Marina da Quinta Grande, Madeira Shutterstock

Zelená oáza protkaná turistickými trasami, dramatickými skalisky a vyhlídkami, ze kterých se tají dech. Po 4 hodinách letu a přistání na jedné z nejkratších přistávacích drah světa se ocitnete v rajské zahradě, kde v lávové půdě bohaté na živiny rostou ta nejsladší manga, banány, maracuji i křupavá zelenina. V průběhu celého roku se tu dočkáte příjemných jarních teplot a máte-li rádi květiny, pak vám zdejší květena učaruje svou rozmanitostí. Rozkvetlé orchideje, azalky, ibišky či anturie můžete obdivovat i v rozlehlých zahradách botanické zahrady Monte Palace Tropical Garden.

Jedna z věcí, kterou byste rozhodně neměli zapomenout přibalit do vašeho cestovního zavazadla jsou trekové boty. Madeira je proslulá svými zavlažovacími kanály, jejichž výstavba tu započala již v průběhu 16. století. Ač byly původně určeny k transportu vody do suché jižní části ostrova, dnes jsou oblíbenou turistickou atrakcí. Procházka podél levád vás provede tím nejlepším, co ostrov nabízí. Můžete se těšit na romantické vyhlídky, vodopády, rozkvetlé louky, malebné vesničky i strmé úseky, kde otestujete svou fyzičku.

Madeira: 15 tipů pro dokonalou dovolenou na ostrově věčného jara

Čtěte také:

Madeira: 15 tipů pro dokonalou dovolenou na ostrově věčného jara

Pro ty, kteří neholdují výletům do přírody, si na Madeiře připravili celou řadu atrakcí. Můžete si zkusit divokou jízdu na stylových saních z kopce Monte, jež se tyčí nad hlavním městem Funchal. K vrcholu kopce, z něhož se vám naskytne panoramatický výhled na celé město, se můžete nechat vyvézt lanovkou. Nemusíte být znalci umění, aby vás nevzaly za srdce originální díla street artových umělců – malí i velcí fotbalisté mohou zapátrat po podobizně slavného rodáka Cristiana Ronalda. Rodiny s malými dětmi by neměly vynechat návštěvu pevnosti Forte de Sao Joao Baptista v Porto Monizu, kde je vystaveno 13 obřích akvárií s rejnoky, žraloky a dalšími zástupci mořské fauny i flóry.

Potřebujete-li k pocitu dokonalé relaxace i pobyt na pláži, pak si nezapomeňte přibalit plavky a zamiřte na ostrov Porto Santo, ležící na severovýchod od Madeiry. Na 9 kilometrů dlouhé písčité pláži vám budou dělat společnost mořští ptáci, šumění oceánu i skupinky delfínů dovádějících ve vlnách.  

Zájezdy na Madeiru

Azorské ostrovy

Faial, Azorské ostrovy

Faial, Azorské ostrovy Shutterstock

Jen čtyři hodiny letu vás dělí od ostrovů, na kterých není nouze o romantické vyhlídky, rozkvetlé louky, termální jezírka, epické západy slunce, unikátní čajové plantáže i okouzlující městečka.

Ostrovy hortenzií, jak turisté s oblibou tento krásný kus země nazývají, jsou zaslíbené romantickým procházkám i stádům skotu, které tu spásají všudypřítomnou zeleň. Ideálním dopravním prostředkem pro cestování po ostrově je automobil, se kterým se bez problémů dostanete i na ta nejodlehlejší místa. K těm nejpůvabnějším patří přírodní rezervace Caldeira Velha, která je známá bujnou vegetací a kaskádovitými termálními jezírky se železitou vodou, prohřátou na příjemných 35 °C. Minout byste neměli ani Lagoa do Fogo – nejvýše položené jezero na Azorských ostrovech, za jehož vznikem stojí mohutná sopečná erupce. Užijete si tu nezapomenutelný pohled na blankytně modré vody jezera, obklopeného temně zelenými kopci. Na svém seznamu cestovatelských nej si po návštěvě můžete odškrtnout položku nejkrásnější jezero Portugalska.

Toužíte-li po nezapomenutelném gurmánském zážitku, pak zamiřte neomylně do městečka Furnas, ležícího přímo v kráteru sopky. Nedaleko centra se nachází světoznámá atrakce – restaurace Miroma, kde vám naservírují místní specialitu cozido. Lahodnou směs masa a zeleniny, kterou tu připravují až šest hodin a místo trouby využívají horké páry vyvěrající z nitra sopky. Vyhlášenou specialitu můžete zapít třeba sklenkou lahodného vína. Požitek z alkoholického nápoje si na Azorech mohou dopřát i řidiči – na zdejších silnicích platí tolerance 0,5 promile alkoholu v krvi.

Ohňové jezero, plejtváci obrovští a čajové plantáže: Představujeme Azorský ostrov São Miguel

Čtěte také:

Ohňové jezero, plejtváci obrovští a čajové plantáže: Představujeme Azorský ostrov São Miguel

Severní pobřeží ostrova São Miguel skrývá jeden unikát – jedná se jediné místo v Evropě, kde se pěstuje čaj. Čajové plantáže si můžete nejen prohlédnout, ale také zavítat na exkurzi na které se dozvíte vše o pěstování a zpracování čajových lístků. Originální čaj z Azorských ostrovů, jeden z nejoblíbenějších suvenýrů, si tu můžete i zakoupit.

Ani na Azorských ostrovech si nemusíte odříkat vodní radovánky. K nejoblíbenějším plážím patří zátoka Praia dos Mosteiros, pokrytá tmavým sopečným pískem. V dramatických kulisách strmých útesů se tu můžete oddávat paddleboardingu, kitesurfingu, šnorchlování nebo si jen užívat další bezstarostný den na pláži. Jedním z nezapomenutelných zážitků, kvůli kterému se turisté vydávají na některý z devíti Azorských ostrovů, je pozorování velryb. Z většiny ostrovů vyjíždějí turistické lodě se zkušenými kapitány, kteří nasměrují vaši loď neomylně do míst, kde je nejvyšší pravděpodobnost setkání s těmito úchvatnými mořskými savci. Úsměv na tváři vám vykouzlí i pohled na skákající delfíny. Po vzrušujícím zážitku zklidněte rozjitřené nervy v tradiční restauraci, kde vás čeká bohatá nabídka pokrmů z ryb a plodů moře. Nejtypičtějším pokrmem Azorských ostrovů jsou lahodně jemné mušle lapas greldhadas.

Zájezdy na Azory

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín