Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madeira: 15 tipů pro dokonalou dovolenou na ostrově věčného jara

Dovolená na Madeiře

Dovolená na Madeiře Shutterstock

Vyrazit na ostrov věčného jara je celoročně dobrý nápad. Madeira v sobě skrývá nevyslovitelný šarm a také mnoho zajímavých dovolenkových aktivit. Máme pro vás patnáct skvělých tipů, které bezesporu obohatí vaše cestovatelské deníky o spoustu nezapomenutelných zážitků.

1. Vzhůru do květinového ráje

Monte Palace ve Funchal, Madeira

Monte Palace ve Funchal, Madeira Shutterstock

Dalo by se tvrdit, že celý ostrov je jednou velkou kvetoucí botanickou zahradou, kde se pestrou vegetací můžete těšit doslova na každém kroku. Kráse tropických rostlin propadnete v zahradách Monte Palace, které nabízí mnoho malebných zákoutí s výhledy na město Funchal.  Účelem zahrady není jen potěšit oko a ducha, ale i udržet vzácné druhy rostlin, kterým by mohlo kvůli postupnému osidlování ostrova hrozit vymizení. Kromě záplavy květin se můžete těšit i na zvířátka; na hladině centrálního jezera se to hemží labutěmi, kachnami, ve vodě se prohánějí barevní kapři koi a po trávnících kolem pobíhají pávi, kohouti a slepice. A pokud se vám mezi květenou zalíbí, navštivte i sousední funchalskou botanickou zahradu Jardim Botânico da Madeira. Cestu mezi oběma zahradami si můžete zpříjemnit nově vystavěnou lanovkou.

Zájezdy na Madeiru

2. Divadlo říše pod hladinou

Pozorování delfínů na Madeiře

Pozorování delfínů na Madeiře Shutterstock

Na Madeiře žije široká škála kytovců, které můžete spatřit po celý rok. Nejběžněji se tu můžete setkat s pobřežními delfíny skákavými a vorvani, které můžete pozorovat z pevniny. Pokud se rozhodnete vydat za pozorovat velryby na lodi, doporučujeme vybrat vhodného poskytovatele, který dbá etických pravidel a nenarušuje přirozený pohyb zvířat. Patříte-li k vyznavačům šnorchlování nebo potápění, pobřeží Madeiry vám poskytne dokonalé podmořské divadlo, které vám přinese bezesporu bohatší zážitek, než lodní hon na kytovce.

3. Vstříc vodnímu dobrodružství napříč vodopády

Vodopády na Madeiře

Vodopády na Madeiře Shutterstock

Milovníci a obdivovatelé vodopádů si na Madeiře přijdou opravdu na své, ostrov je vodními kaskádami doslova prošpikován. A díky tomu tu mohl vzniknout sport, který vás dávkou adrenalinu a dobrodružství vystřelí z kalhot. Ty totiž vyměníte za neopren a můžete se vrhnout na canyoning. Jeho hlavním úkolem je překonávání překážek přírody, na trase vodních toků tedy budete skákat, plavat a slaňovat útesy a vodopády. Ale hlavně zažívat silné emoce a pocit, že blíž už přírodě ani být nemůžete. Pod křídla si vás vezmou zkušení instruktoři a ve skupině uzpůsobené schopnostem účastníků, od začátečníků až po pokročilé, se můžete přesvědčit, že Madeira je ideální canyoningovou destinací.

Nespoutaná turistika, pestrá květena a lávová gastronomie: Madeira oslní každého

Čtěte také:

Nespoutaná turistika, pestrá květena a lávová gastronomie: Madeira oslní každého

4. Východ slunce v Pico do Arieiro

Východ slunce v  Pico do Arieiro

Východ slunce v  Pico do Arieiro Shutterstock

Byla by věčná škoda poznávat krásy Madeiry pouze z pobřeží, tak tedy vzhůru do hor! Díky nevelkému převýšení a schůdným podmínkám, které zvládne zdolat i méně zdatný turista, je ideální zdejší třetí nejvyšší vrchol, Pico do Arieiro. Zvlášť pokud se na cestu vydáte ještě před úsvitem a na samotném vrcholku hory si vychutnáte sílu magického okamžiku, kdy se nad obzorem vynoří sluneční paprsky a noční klid se přehoupne do mírumilovného dne. Při příznivém počasí z výšky dohlédnete i na další místa, která stojí za výlet – oblíbený ostrov Porto Santo nebo Údolí jeptišek, poklidné oblasti na dně působivého skalního kotle.

5. Po stopách koloniální architektury

São Tiago, Madeira

São Tiago, Madeira Shutterstock

Historicky první osada vznikla na ostrově ve Funchalu, hlavním městem Madeiry. Při procházce historií protkanými ulicemi se můžete kochat barevnými domky a všudypřítomnou koloniální architekturou. Jednou z nejkrásnějších staveb je pevnost São Tiago, která působí až pohádkově. Na východním konci hlavní třídy se tyčí katedrála Sé z konce 15. století, která připomíná počátky kolonizace ostrova. Na seznamu staveb, které by vám neměli uniknout, si poznačte i budovu radnice, kde vyniká působivé zdobení dveří a oken vytesané do kamene.

Dovolená na Madeiře

6. Koupání v lávových jezírcích

Lávová jezírka v Porto Moniz, Madeira

Lávová jezírka v Porto Moniz, Madeira Shutterstock

Láká vás objevování netradičních míst, za jejichž zrodem stojí sama matka příroda? Pak rozhodně navštivte lázeňské městečko Porto Moniz na severozápadním cípu ostrova, kde na vás čekají výhledy na strmé svahy hor, ale hlavně jedna z nejkrásnějších atrakcí Madeiry – série přírodních lávových jezírek zabudovaných přímo v členitých pobřežních skaliscích. Tyto bazény jsou neobvyklými lávovými útvary naplněné křišťálově čistou vodou z oceánu. Uměle tu k nim byli dotvořeny chodníky, terasy a veškeré potřebné zázemí, které vybízí k nekonečnému odpočinku.

7. Kouzlo historické vesničky

Tradiční dřevěné domky v Santana, Madeira

Tradiční dřevěné domky v Santana, Madeira Shutterstock

Pro další střípek ze zajímavé madeirské historie se vyplatí zavítat do malého městečka Santana, které se nachází v zemědělské oblasti uprostřed zeleně mezi horami a oceánem. Toto místo je proslulé pro typické barevné domky casas de colmo, stavěné z dřevěných trámů a slaměné střechy do tvaru připomínající písmeno A. Tyto stavby nebyly pevně připoutány k zemi, aby po spasení trávy dobytkem mohli obyvatelé své příbytky snadno rozmontovat a přenést na jiné místo. Nejvíce domků, jejichž historie sahá až do 16. století, můžete obdivovat v naučném skanzenu Parque Temático de Madeira, kde se setkáte i s ukázkami tradičních řemesel a dozvíte se zajímavosti o objevení ostrova.  

Zkroťte vlny na prkně: Užijte si ty nejlepší surfařské destinace

Čtěte také:

Zkroťte vlny na prkně: Užijte si ty nejlepší surfařské destinace

8. Toulky rozkvetlými levadami a svěží zelení

 Levada dos Tornos, Madeira

Levada dos Tornos, Madeira Shutterstock

Levady jsou dalším specifikem Madeiry. Jedná se o zavlažovací kanály, které odvádí vláhu z vlhkého severu ostrova na sušší jih. Kromě toho slouží levády jako turistické trasy obklopené rozmanitou zelení. Můžete se po nich vydat na krátkou procházku i náročnou túru, jejich síť je tu opravdu bohatá. K méně náročným, avšak neméně zajímavým, patří okruh Levada do Moinho a Levada Nova, který zabere asi 3-4 hodiny a zavede vás k mnoha nádherným výhledům na zelené údolí, k vodopádům a cestou zpět zakončíte okruh nad padající masou vody i mezi skalisky. Jednu z nejdůležitějších levad je Levada dos Tornos, kterou se doporučuje projít až na samý začátek, kde lépe pochopíte, kde se voda v těchto zavlažovacích kanálech bere. Cestou vás bude opět obklopovat bujná vegetace a odměnou, za zdolání 13 km, vám budou po celou dobu nepopsatelné vyhlídky.

9. U samého zrodu třtinového rumu

Výrobna rumu v Porto da Cruz

Výrobna rumu v Porto da Cruz Shutterstock

Pokud si potrpíte na kvalitní rum, pak se vydejte vstříc malebnému městečku Porto da Cruz, kde můžete přičichnout přímo k procesu jeho výroby. Okoštovat dostanete bílý třtinový rum, který místní využívají pro přípravu drinku Poncha i rum tmavý archivní či výborný třtinový koláč. Ve zdejším obchůdku vyberete z pestré nabídky a zakoupenou lahvinkou potěšíte své přátele nebo sami sebe i po návratu z cest.

Objevujte s námi svět

10. Poklady mučenkového království

Trhy Mercado dos Lavradores

Trhy Mercado dos Lavradores Shutterstock

Díky subtropickému klimatu a stabilní závlaze se na ostrově daří i spoustě druhům exotického ovoce, hvězdou zdejšího ovocného nebe je však bezpochyby marakuja, neboli mučenka. Tuto ovocnou pochoutku můžete vyzkoušet i v našich končinách, ale vězte, že až si sami utrhnete tu madeirskou, čerstvě uzrálou, nebudete chtít jinou. Pro várku lahodných mučenek navštivte druhé patro funchalské tržnice Mercado dos Lavradores, které je pro milovníky čerstvého ovoce opravdovým rájem. Kromě toho můžete na Madeiře vyzkoušet marakujové dezerty, zmrzlinu, likéry, marmelády nebo džusy.  

11. Na moře pro macatý úlovek

Rybářské lodě, Madeira

Rybářské lodě, Madeira Shutterstock

Madeira je skvělou destinací, kde můžete proniknout do tajů rybolovu. Místní vody jsou bohaté na pořádné macky, patří mezi ně tuňáci, pražmy nebo marlíni. Pokud nepatříte k plně vybaveným rybářům, nezoufejte, i tak se můžete vydat na moře. Stačí když využijete služeb rybářských průvodců, který se o váš bezchybný výlet za rybím dobrodružstvím postarají – na lodi na vás budou čekat pruty, navijáky i návnady, navíc bude postaráno i o vaše občerstvení a veškeré pohodlí. Až se vám podaří vytáhnout z vod Atlantiku macatý úlovek, bude vaše dovolená povýšena o nový nezapomenutelný zážitek.

Nové technologie na letištích: Temperamentní Španělsko bez odbavovacích front

Čtěte také:

Nové technologie na letištích: Temperamentní Španělsko bez odbavovacích front

12. Návštěva Ronaldova muzea

Funchal, Madeira

Funchal, Madeira

Fotbalové fanoušky i návštěvníky netradičních muzeí jistě zaujme to, které najdete ve Funchalu. Je celé věnované nejslavnějšímu madeirskému rodákovi Cristianu Ronaldovi, na kterého jsou místní náležitě hrdí a jeho věhlas při každé příležitosti opěvují. Muzeum najdete na konci promenády a kromě vystavených artefaktů v podobě fotbalistových dresů, kopaček trofejí i figurín, si můžete na stejném místě prohlédnout i tematický hotel a restauraci.

13. Ochutnávka masové pochoutky na jehle

Espetada

Espetada Shutterstock

Mezi madeirské delikatesy, o které byste své chuťové pohárky rozhodně neměli ochudit, patří tradiční espetada. Její příprava je prostá na ingredience, je třeba pouze hovězí maso, hrubozrnná sůl, česnek a čerstvý bobkový list. Celé kouzlo voňavého pokrmu tkví ve speciální přípravě – ochucené maso se napíchá na dlouhé špejle a nebo ještě lépe na dlouhé vavřínové větve zbavené listů, masové špízy se pak opékají přímo nad žhavým uhlím. Představte si tuto dobrotu doplněnou o čerstvý domácí česnekový chléb nebo polentu se sklenkou madeirského vína a dokonalá večeře s výhledem na oceán je na světě.

14. Svátek tance a vína

Vinice na Madeiře

Vinice na Madeiře Shutterstock

Na konci srpna celý ostrov ožije folklorem, tradičními tanci a samozřejmě i koštováním místních hroznů a vína. Nejproslulejší jsou místní silná vína, sušší si vychutnáte jako aperitiv, ta sladší jsou oblíbeným doplňkem k dezertům. Vinná réva se pěstuje napříč ostrovem, a tak není divu, že tu má tento lahodný mok své vlastní slavnosti, kam se jezdí návštěvníci z celého světa poveselit za poslechu tradičních folklorních kapel. Samozřejmostí je spousta dobrého jídla i pití.

Oddejte se bezstarostné atmosféře léta aneb Kam vyrazit na dovolenou v červnu?

Čtěte také:

Oddejte se bezstarostné atmosféře léta aneb Kam vyrazit na dovolenou v červnu?

15. Jízda na proutěných saních

Tradiční proutěné saně

Tradiční proutěné saně Shutterstock

Pohodové svezení a zábavný způsob přepravy můžete vyzkoušet v Monte. Jízdu v proutěných saních, místní atrakci Correiros do Monte, popsal i Ernest Hemingway po tom, co si sám vyzkoušel sjet 2 km dlouhý kopec z Monte do Funchalu. Účastníci této veselé sáňkařské jízdy se pohodlně usadí na polštářích v proutěném koši, který zezadu ovládají dva řidiči a v případě potřeby proutěné spřežení brzdí gumovými podrážkami. Tento způsob dopravy si celoročně dopřávají tisíce návštěvníků nebo místních obyvatel už od roku 1850.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín