Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové technologie na letištích: Temperamentní Španělsko bez odbavovacích front

Malaga, Španělsko

Malaga, Španělsko Shutterstock

Taky milujete cestování? Těšíte se na ten příjemný pocit, kdy se ocitnete na letišti a automaticky se vám zvedá hladina endorfinů z očekávání nových zážitků? Jenže nálada začíná kolísat ve chvíli, kdy se dostanete do nekončících odbavovacích front? Nutné zlo, říkáte si. Možná budete mít radost z informace, že se blýská na lepší časy! Španělská letiště totiž právě vdechují život 3D rentgenovým skenerům, které tamním cestujícím razantně zkrátí dobu čekání na odbavení.

Rentgen zkracující odbavení

Odletová hala

Odletová hala Shutterstock

Zmiňovaný pokrok moderní vědy bude nainstalován do konce roku 2023 na madridském letišti Barajas a v Barceloně na letišti El Prat, ze kterých na pyrenejském poloostrově vzlétá nejvíce letadel. Pro všechny, kteří se tu nechají odbavit automaticky odpadne ne příliš oblíbená povinnost mít zabalené tekutiny v lahvičkách o obsahu 100 ml v průhledném sáčku a vyndávat mobilní telefon. Supermoderní mašinka totiž umí pomocí rentgenových paprsků vytvořit 3D snímky útrob vašich zavazadel, a to ve srovnatelné kvalitě, jako kdybyste svoji tašku otevřeli a vysypali. A vy tak ladně projdete kolem letištní kontroly téměř bez mrknutí oka.

Zájezdy do Španělska

Trocha historie o kontrolách kapalin na letišti

Kontrola příručních zavazadel

Kontrola příručních zavazadel Shutterstock

Schválně, jestli víte, proč se aeorosoly, tekutiny a gely v příručních zavazadlech dostaly do hledáčku přísných kontrol? Pamětníci si možná pamatují, že před rokem 2006 tato omezení neplatila. V témže roce totiž bylo odhaleno teroristické spiknutí, které mělo za cíl vyhodit do vzduchu 10 letadel během letu mezi Londýnem a USA pomocí kapalných výbušnin. A do odbavovací praxe se tak bleskurychle dostalo i nařízení o omezení veškerých tekutin v zavazadlech cestujících. Mělo se jednat o dočasnou záležitost, ale jistě jste si při svých cestách všimli, že stále nepozbylo platnosti.

Pyrenejský poloostrov jako vlajková loď 3D skenerů

Barcelona, Park Guell

Barcelona, Park Guell Shutterstock

3D skenery, které využívají technologii EDSCB (Automatic Explosives Detection System for Cabin Baggage), tak znamenají revoluci v cestování a jejich průkopníkem se postupně stanou i ostatní španělská letiště. Těšit na hladký průběh odbavení se v dalších letech můžete i v oblíbených dovolenkových destinacích jako je Mallorca, Málaga, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, Alicante, Ibiza, Menorca, Valencia a Bilbao.

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Čtěte také:

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Vychutnejte si španělský šarm na maximum

Náměstí v Seville, Španělsko

Náměstí v Seville, Španělsko Shutterstock

Brzy tak budete mít o důvod víc naplánovat cestu do země, kde se snoubí majestátné hory, průzračné moře, města plné zajímavé architektury, srdečná pohostinnost a delikátní gastronomie. Užijte si třeba eurovíkend v Barceloně a poznejte jedno z nejkrásnějších měst světa, kterému jeho neotřelou atmosféru vdechl Antonio Gaudí. Nebo si odpočiňte na Mallorce a zažijte zdejší západy slunce a zázemí špičkových hotelových resortů. Pulsující Madrid vás přivítá kombinací historické architektury, zelených parků i moderních barů a restaurací, kde si vychutnáte ty nejlepší tapas jaké jste jedli. A pokud zamíříte níže k africkému kontinentu, můžete si užít neopakovatelnou náladu osmi Kanárských ostrovů, které mají vulkanický původ. Na plážích uvidíte černý lávový písek nebo naopak bělostné písečné duny, různorodou faunu a flóru, romantická horská údolí, rozkvetlé kaňony a hlavně se tu zaručeně nakazíte náladou místních, kteří slovo stres nemají ve slovníku.

Dovolená ve Španělsku

Na 3D skenery si brousí zuby i v pražské Ruzyni

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Shutterstock

Souhlasíte se rčením, že dobrých zpráv není nikdy dost? I na Letišti Václava Havla se podobné zařízení již nějakou dobu testuje. V průběhu několika měsíců by tak mělo fungovat v rámci odbavování letů v Shengenském prostoru.

19.04.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín