Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Proč vyrazit do Španělska

Proč vyrazit do Španělska Shutterstock

Stává se vám čím dál častěji, že se během pracovního dne dlouze zahledíte na spořič obrazovky, který vám tak trochu poťouchle servíruje snímky dokonale krásných pláží, romantických západů slunce i dramatických přírodních scenérií? Přestaňte o dovolené jen snít! Vypněte počítač a zaleťte si do Španělska. Tato země, kde si každý najde svůj malý kousek ráje, je jako stvořená pro váš osobní restart.

1. Nebe bez mráčku

Marbella, Costa del Sol, Španělsko

Marbella, Costa del Sol, Španělsko Shutterstock

Deštivé počasí na dovolené u moře dokáže zkazit náladu i věčným optimistům. Španělsko je k nám suchozemcům přívětivé a vodní radovánky pod blankytně modrou oblohou si tu můžeme užívat od brzkého jara do pozdního podzimu. Je jen na vás, zda zvolíte jarní měsíce, jako stvořené pro toulky probouzející se přírodou, žhavé léto u moře, podzimní objevování architektonických skvostů nebo zimní gastronomickou jízdu.

Mrkněte na nabídku zájezdů do Španělska

2. Písek pod nohama

Nekonečná pláž na Mallorce

Nekonečná pláž na Mallorce Shutterstock

Ať už se vydáte na pulzující písčité pláže, lemující pobřeží Costa Brava, nudistické pláže na Mallorce, divoké pobřeží ostrova Lanzarote nebo panenské plážičky Costa de Almeria, vždy se můžete těšit na průzračně čisté a sluncem prohřáté moře. Zkuste svou letošní dovolenou pojmout netradičně a vydejte se na průzkum nejkrásnějších pláží ve vašem okolí. Třeba těch oceněných Modrou vlajkou EU.

Cestování v době covidové aneb co vás čeká a nemine

Čtěte také:

Cestování v době covidové aneb co vás čeká a nemine

3. Ostrovní ráje

Tenerife, Kanárské ostrovy

Tenerife, Kanárské ostrovy Shutterstock

Španělsko je jedinečné nejen díky přírodním a historickým krásám, ale také svými ostrovy. Každý z nich má osobité kouzlo i celou řadu míst, která stojí za vidění. Gran Canaria vás uchvátí svou rozmanitostí, El Hierro přírodním bohatstvím, Ibiza nočním životem, Menorca zasněnou atmosférou, Mallorca nepřeberným množstvím zábavy a La Palma drsnou sopečnou krajinou.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

4. Tapas, paella, sangria

Paella s plody moře

Paella s plody moře Shutterstock

Stejně různorodá, jako španělské ostrovy je i místní kuchyně. Návštěva některého z proslulých tapas barů vám přiblíží pestrost místní kuchyně a přinese vám inspiraci, která z vás udělá hvězdu domácích večírků. Skvělé mořské plody, voňavá paella, sušená šunka jamón serrano, osvěžující studená polévka gazpacho či hříšně sladké smažené churros máčené v čokoládě, představují jen zlomek delikates španělské kuchyně.

5. Fiesta a siesta

Jídlo a oslavy, tedy fiesty, patří ke Španělsku stejně neodmyslitelně jako kontroverzní býčí zápasy. Budete-li mít to štěstí a stanete se účastníkem některé z fiest, pak se snažte nasát radostnou atmosféru, všudypřítomné úsměvy a chuť do života. V deštivých podzimních měsících vás vzpomínka na roztančené ulice zahřeje podobně jako žhavé španělské slunce.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

6. Inspirativní architektura

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona Shutterstock

Nemusíte být studenty architektury, abyste ocenili půvab španělských památek. Gaudího katedrála La Sagrada Familia v Barceloně, mešita v Córdobě, pevnost Alhambra, skalní skvost Montserrat či originální náměstí Palza de Espana v Seville vám představí historii v její nejkrásnější podobě.

7. Kolébka umění

Muzeum populárních umění v Seville

Muzeum populárních umění v Seville Shutterstock

O tom, že Španělsko bylo od nepaměti zemí zaslíbenou umění vás přesvědčí návštěva některého z mnoha slavných muzeí či galerií. Madridské Museo del Prado či Centro de Arte Reina Sofia vystavují umělecká díla Francisca Goyi, Diega Velázqueze, Rembrandta, Rubense i celé řady jejich talentovaných současníků. Picassovo muzeum v Barceloně ukrývá poklady celoživotní tvorby extravagantního umělce.

Znáte Španělsko? 10 zajímavých faktů o jedné z nejnavštěvovanějších zemí Evropy

Čtěte také:

Znáte Španělsko? 10 zajímavých faktů o jedné z nejnavštěvovanějších zemí Evropy

8. Dobrodružný outdoor

Údolí Ordessa, Aragon, Španělsko

Údolí Ordessa, Aragon, Španělsko Shutterstock

Říkal snad někdo, že Španělsko je destinace vhodná jen pro plážové povaleče? Pokud patříte mezi nadšené turisty nemusíte se své vášně vzdávat ani na dovolené. Nádherné přírodní scenérie, divoké hory, rozlehlé národní parky, bouřící vodopády, nekonečné kaňony i měsíční lávová krajina. Příroda Pyrenejského poloostrova dokonale prověří vaše outdoorové vybavení a zavede vás do míst, kam se určitě budete rádi vracet.

9. Nekonečná párty

Španělské flamenco

Španělské flamenco Shutterstock

Většina Španělů vám nad sklenkou dobrého červeného vína odpřisáhne, že párty a taneční večírky mají své kořeny právě v jejich zemi. Po návštěvě některého z flamenco barů či proslulých ostrovních tanečních klubů jim jistě rádi dáte za pravdu. Španělé se umí bavit a svou bezprostředností strhnou i vás. Nezapomeňte si do kufru přibalit taneční obuv a před zrcadlem nacvičit pár základních figur z flamenca. A divoká noční jízda může začít!

Užijte si Španělsko všemi smysly!

10. Děti vítány!

Děti si zamilují čoko churros

Děti si zamilují čoko churros Shutterstock

Krátká doba letu, výborná zmrzlina, vodní radovánky a nepřeberné množství zábavy. Vaše ratolesti si ve Španělsku na nudu určitě stěžovat nebudou. Pestrá paleta vodních sportů, plážové promenády plné obchůdků, delfinária, aquaparky, lunaparky, turistické vláčky, botanické zahrady i mini zoo. Španělsko si svou radostnou atmosférou získá srdce i těch nejmenších cestovatelů.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín