Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tradiční dobroty plné španělského temperamentu

Dovolená v Barceloně

Dovolená v Barceloně Shutterstock

Divoké pobřeží, malebné pláže, impozantní paláce, muzea plná vzácného umění, maurské památky, kouzelné přístavy, pulsující promenády, zelené vrcholky hor, rozmanitá souostroví a jedny z nejkrásnějších metropolí světa. Výčet toho, co můžete vidět a zažít ve Španělsku, by mohl být téměř nekonečný. Můžete se sem vracet celý život a vždy vás něco překvapí. A kde jinde byste měli hledat dokonalou gastronomii, než v destinaci, ve které se nachází nejstarší restaurace světa? Nese jméno Sobrino de Botin a najdete ji v hlavním městě Madridu. Je zapsána v Guinnessově knize rekordů a najíte se tam přímo královsky.

Požitkáři, kteří nikam nespěchají

Španělská restaurace

Španělská restaurace Shutterstock

Také si rádi po obědě zdřímnete? Vědci, kteří propagují blahodárný vliv krátkého odpoledního spánku, by měli z horkokrevných Španělů radost. V poledne se na Pyrenejském poloostrově na chvíli zastaví život a místní ožívají až ve chvíli, kdy žhavé sluneční paprsky začínají ztrácet svou sílu. Přesto si rádi pochutnají na obědu o několika chodech, jen si ho dopřejí mnohem později, než jsme zvyklí. Proto také Španělé večeří v době, kdy už našinci často v postelích počítají ovečky. Temperamentní země je největším vývozcem olivového oleje, přezdívají ho „tekuté zlato“ a láska k němu je viditelná na každém kroku. Španělský kuchař je totiž schopný olivovým olejem polít i zmrzlinu. Další v kuchyni oblíbené ingredience jsou sušená šunka Jamon, vepřové maso, mořské plody, ryby, rýže a luštěniny. Místní zbožňují brambory, rajčata, papriky i okurku. Jste připraveni podívat se na zoubek nejslavnějším španělským specialitám?

Zájezdy do Španělska

Tapas

Tapas

Tapas Shutterstock

Jestli existuje něco, co definuje kuchyni Pyrenejského poloostrova, tak jsou to právě tyhle malinké chuťovky, které bez nadsázky zbožňuje celý svět. Nejedná se o jedno konkrétní jídlo, ale o malé jednohubky, které mezi sebou můžete libovolně kombinovat. Těmi nejtypičtějšími jsou sušená šunka, ovčí sýr, nejrůznější obložené kusy pečiva, olivy, mořské plody, ančovičky v mnoha podobách, pikantní plněné papričky, krevety na česneku a croquetas, neboli smažené bešamelové krokety s různou náplní. Vyrazit na tapas je příjemná, společenská událost, která spojuje skvělé jídlo, dobré pití a uvolněnou konverzaci. Není divu, že v poslední dekádě rostou tapas bary i v Česku jako houby po dešti.

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho Shutterstock

Dny pod žhavým španělským sluncem přímo volají po osvěžení. Proto na jihu země, konkrétně v Andalusii, začali před stovkami let připravovat tuhle geniální studenou zeleninovou polévku. V parném počasí na vás zapůsobí jako elixír života. Téměř každá španělská rodina vlastní svůj vyšperkovaný recept, ale v základu nikdy nesmí chybět rajčata, paprika, česnek a olivový olej. Z použitých surovin snadno odvodíte, že si pochutnají vegetariáni i vegani. Věhlas gazpacha už dávno překročil hranice jeho domoviny a chuť studeného zázraku si oblíbil celý svět. To nejlepší vám bezesporu připraví v některé z autentických restaurací na jihu Pyrenejského poloostrova.

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Čtěte také:

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Paella

Paella

Paella Shutterstock

Kolébkou tohoto pokrmu je Valencie, přístavní město na východě Španělska. Legendární pánev plná rýže, zeleniny a masa byla původně jídlem chudých rolníků, kteří ji připravovali přímo na ohni uprostřed polí. Vzhledem k podmínkám se do původní verze přidávalo vše, co měli zemědělci zrovna po ruce, například rajčata, fazole, cibule, ale i hlemýždi. Dnes je paella celosvětovým fenoménem a připravuje se na desítky různých způsobů. V restauracích nejčastěji narazíte na verzi se šafránem, zeleninou a mořskými plody. Dát si ji můžete i s různými druhy masa, nebo si pochutnat na čistě vegetariánské verzi. Pro Španěly se jedná o srdcovou záležitost, která bývá spojujícím prvkem a středobodem různých večírků. Často ji připravují přímo na pláži.

Dovolená ve Španělsku

Churros

Churros

Churros Shutterstock

Honí vás mlsná a máte rádi nekomplikované dezerty? Pak vás Churros nadchnou! Ve Španělsku číhají na každém rohu, v pekárnách, jako dezerty na jídelních lístcích, v pouličních stáncích, anebo se po nich rovnou jmenují celé cukrárny. Španělé si je s oblibou dávají k snídani. Vroubkované tyčinky z odpalovaného těsta se smaží v oleji. Fantastické jsou jen tak samotné, ale doslova nebe na jazyku vykouzlí, když jsou ještě teplé a namáčí se do šálku s hustou čokoládou. Nutriční poradci by asi nejásali, ale vy si je na dovolené určitě dopřejte!

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

04.08.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín