Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nespoutaná turistika, pestrá květena a lávová gastronomie: Madeira oslní každého

Nespoutaná krása Madeiry

Nespoutaná krása Madeiry Shutterstock

Jen čtyři hodiny letu vás dělí od ostrova plného zeleně, kde jaro nikdy nekončí, vzduch voní květinami a dosytosti si tu užijete procházky tajuplnými vavřínovými pralesy, dech beroucí západy slunce nad Atlantikem i pohodu stylových kaváren. Vítejte na Madeiře.

Ač je ostrov Madeira jednou z autonomních oblastí Portugalska, svou nespoutanou přírodou a divokým pobřežím ho připomíná jen velmi vzdáleně. Už v průběhu 16. století tu započala výstavba zavlažovacích kanálů, tzv. levád, které se dnes staly jednou z hlavních atrakcí ostrova. Jejich původním účelem byl transport vody z vlhké severní části ostrova na sušší jih. Procházka podél levád, jimiž je celý ostrov doslova prošpikován, vás zavede do krajiny vodopádů, drsných útesů, romantických vyhlídek, charismatických vesniček i vlhkých tunelů, k jejichž zdolání budete potřebovat čelovku a pevnou obuv. Největší oblibě mezi turisty se těší jedenáctikilometrové okruhy podél Levada do Paul či Levada Pedregal s úchvatnými vyhlídkami na strmé útesy, padající do divokých vln Atlantiku. 

Vyberte si zájezd na Madeiru

Pestrá květena 

Slavná botanická zahrada

Slavná botanická zahrada Shutterstock

Příjemně teplé subtropické podnebí vyhovuje nejen turistům, ale i exotické flóře. Ve všudypřítomné šťavnaté zeleni se jako drahokamy vyjímají pestrobarevné květy populárních orchideí, anturií, lilií, azalek či ibišků. Ostrovní květenu v celé její barevné kráse můžete obdivovat v botanické zahradě Monte Palace Tropical Garden, situované v kopci nad hlavním městem ostrova Funchal. Po vyhlídkové jízdě lanovkou se před vámi otevře 70 000 metrů čtverečních rajské zahrady s unikátními sbírkami rostlin z celého světa. Stín tisíciletých olivovníků, korkové duby, orientální zahrady i romantické centrální jezírko působí jako balzám na duši.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Lávová gastronomie 

Tradiční pokrm Lapas Grelhadas

Tradiční pokrm Lapas Grelhadas Shutterstock

Lávová půda bohatá na živiny stojí i za výtečnou chutí zdejšího vína, jež před konzumací odpočívá nejméně tři roky v obřích dubových sudech. Stejně originální jako chuť těžkých ostrovních vín je i místní kuchyně. V příjemné atmosféře stylových hospůdek vám pohladí chuťové buňky zaručeně čerstvé grilované ryby, špízy espetada, grilované na dřevěném uhlí i saláty ze šťavnatého manga, maracuji, malých banánů či léčivé pitangy.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Spanilá adrenalinová jízda

Vyhlídková plošina Cabo Girao

Vyhlídková plošina Cabo Girao Shutterstock

Mohlo by se zdát, že milovníci adrenalinu se budou na květinovém ostrově možná trochu nudit. Opak je pravdou. Tep se jim zrychlí už při samotném přistání na jedné z nejkratších přistávacích drah světa. Spanilá jízda může pokračovat sjezdem na stylových saních z vrcholu Monte nad hlavním městem Funchal, procházkou po prosklené vyhlídkové plošině Cabo Girao, čnící na mořském útesu ve výšce půl kilometru nad zemí nebo návštěvou přístavní pevnosti Forte de Sao Joao Baptista v Porto Monizu, kde je umístěno 13 obřích akvárií s rejnoky, žraloky a dalšími zástupci mořské fauny.

Objevujte Madeiru všemi smysly

Radovánky na pláži

Porto Santo zlatá písečná pláž

Porto Santo zlatá písečná pláž Shutterstock

Na Madeiře nepřijdou zkrátka ani plážoví povaleči. Elegantní plážové outfity mohou provětrat na ostrově Porto Santo, ležícím 43 km severovýchodně od Madeiry. Ten oslňuje 9 kilometrů dlouhou pláží pokrytou léčivým pískem, barevným světem pod mořskou hladinou, divokou přírodou, starými mlýny i pohodovou atmosférou. Velký zážitek skýtá už samotná plavba k ostrovu, které se často účastní i skupinky dovádějících delfínů, rodinky kulohlavců či vorvaňů. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín