Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

13 nejlepších adventních trhů aneb Kouzelné Vánoce napříč Evropou

Kapři pomalu odpočítávají své poslední dny a za okny se začínají objevovat první dopisy pro Ježíška. Ještě, než usednete ke štědrovečernímu stolu, hoďte za hlavu všechen shon i starosti s přípravami a přijeďte si užít kouzelnou atmosféru na některý z evropských adventních trhů. Nechte se zlákat omamnou vůní svařeného vína a pečených kaštanů, pořiďte originální dárky pro své nejbližší nebo nazujte brusle a klidně si střihněte piruetu uprostřed scenérií slavnostně oděných metropolí.

1. Budapešť, Maďarsko

Adventní trhy v Budapešti patří k těm nejoblíbenějším štacím, a to zcela oprávněně. Návštěvníkům nenabízejí krásnou podívanou pouze na jednom místě, ale stánky, výzdoba i atrakce tu číhají rozeseté po celém historickém centru. Jako očarováni vánočním kouzlem se budete cítit na trzích před bazilikou svatého Štěpána, v jejímž stínu si můžete na bruslích kroužit kolem velkého vánočního stromu, zhlédnout laserovou show, kochat se tradiční výzdobou a užívat bohatého doprovodného programu. Na nedalekém náměstí Vörösmarty tér navštivte nejstarší sváteční tržiště v zemi. Nemusíte se bát, že ve stáncích napříč Budapeští natrefíte na laciné kýče, právě naopak! Místní prodejce tu každoročně pečlivě vybírá speciální komise, nakoupíte tedy spoustu originálních výrobků. Těšit se můžete i na sofistikované lahůdky u kiosků s tradičními maďarskými pochoutkami. Nadívané zelí, pečené husy, gulášové speciality ze zvěřiny i výběr dokonalých maďarských vín, jsou jen zlomkem toho, čím tady potěšíte své chuťové pohárky. Na závěr si skočte prohřát tělo a pozvednout ducha v termálních pramenech, lázní najdete v maďarské metropoli hned několik.

Kdy: od 17. listopadu do 1. ledna 2024

Zájezdy do Budapešti

2. Štrasburk, Francie

Vánoční Štrasburk

Vánoční Štrasburk Shutterstock

Není náhoda, že si Štrasburk vysloužil přezdívku „hlavní město Vánoc“. Čekají tu na vás stovky akcí, které jedinečným způsobem oživují tradici a oslavují kouzlo nejkrásnějších svátků v roce. Koncerty, výstavy, představení i charitativní akce se tu odehrávají v záři světýlek a dekorací, které nechybí na žádné ulici, domě, ani okně. Tradice adventních trhů je tu stará více než půl tisíciletí a za tu dobu rozhodně neztratily svůj šarm. Celkem dvanáct tržišť je rozeseto po centru města, slavný štrasburský vánoční trh Christkindelsmärik najdete na Place Broglie. V dřevěných chaloupkách seženete přírodní kosmetiku i umělecké suvenýry, v plné parádě se vám představí alsaská řemesla i vyhlášené regionální dobroty. Vánoční čas je především čas rodinný, proto na program pro všechny věkové kategorie mysleli i zde. Zavítejte do adventní vesničky plné tvořivých dílen, probuďte v sobě kreativního ducha a společně s dětmi ozdobte jeden ze stromečků. Inspirací vám může být třeba jeden z nejvyšších stromů v Evropě, který je vztyčen na náměstí Place Kléber.

Kdy: od 24. listopadu do 24. prosince 2023

3. Gdaňsk, Polsko

Adventní trhy Gdaňsk, Polsko

Adventní trhy Gdaňsk, Polsko Shutterstock

Trhy na břehu Baltského moře patří k těm nejkrásnějším v celém Polsku. I když je v této zemi konkurence veliká, oproti větším jarmarkům ve Vratislavi nebo Krakově se může Gdaňsk pyšnit romantickou atmosférou a rozzářenými uličkami, jejichž kouzlo objevilo zatím daleko méně turistů. Více než stovka stánků s jedinečnými dárky, dekoracemi nebo regionálními produkty zaplaví historické náměstí Targ Węgłowy a jeho krásná architektura se stane kulisou zimní říše divů. Vyzkoušejte tu sílu polibku pod jmelím i neotřelou chuť svařeného piva nebo třeba polskou specialitu: pirohy na mnoho způsobů.

Kdy: od 23. listopadu 2023 do 1. ledna 2024

Vánoční polena a slunečné koledy aneb Jak se slaví Vánoce v jiných zemích?

Čtěte také:

Vánoční polena a slunečné koledy aneb Jak se slaví Vánoce v jiných zemích?

4. Kodaň, Dánsko

Zábavní park Tivoli, Kodań

Zábavní park Tivoli, Kodań Shutterstock

Návštěvu Kodaně si v předvánočním čase užijete, a to zejména díky zábavnímu parku Tivoli. Jedno z nejatraktivnějších míst ve městě se v listopadu promění v pohádkovou severskou vesničku. Až projdete její branou, do nosu vás uhodí vůně karamelizovaných mandlí a pozornost strhne jedno z nejstarších ruských kol světa zahaleno do záře tisíce světel. Stánky, dřevěné sruby i desítky vánočních stromků podtrhují slavnostní a zároveň intimní atmosféru tohoto místa. Nechybí tu nic, co byste očekávali od svátečního trhu: mikulášská kouzla, dřevěné hračky, divadelní představení, skořicové víno, Santovo spřežení ani slavnostně nazdobené kluziště a kolotoče.

Kdy: od 17. listopadu do 31. prosince 2023

Zájezdy do Dánska

5. Bratislava, Slovensko

Adventní trhy Bratislava

Adventní trhy Bratislava Shutterstock

Adventní trhy u bratrů Slováků jsou neodmyslitelně spjaty s osvícenými uličkami historického centra, nazdobenými stromky a ukázkou historických řemesel. Stánky s dobrotami lákají na bratislavské rohlíčky, plněné lokše, klobásy nebo tzv. turbopunč. Trhy na Hlavním náměstí, Františkánském náměstí i na nádvoří Staré radnice lákají bohatým kulturním programem, který během pátků a sobot potěší milovníky živých koncertních vystoupení. O nedělích se tu zaradují rodiny s dětmi, akce jsou totiž ušité na míru hlavně pro ně. Nejmenší návštěvníky čeká mikulášská nadílka, dřevěný betlém nebo projížďka pohádkovou tramvají, která křižuje centrum. Z jejího okénka budete mít jako na dlani Bratislavský hrad i další zajímavosti města.

Kdy: od 23. listopadu do 23. prosince 2023

6. Drážďany, Německo

Adventní trhy Drážďany

Adventní trhy Drážďany Shutterstock

V krásných historických kulisách Drážďan se každoročně odehrávají oblíbené adventní trhy, kde v sedmi různých lokacích můžete porovnávat moderní, středověké i klasické německé pojetí jarmarku nebo navštívit tržiště plné mezinárodních dobrot. Záře obrovské vánoční pyramidy vás zavede k oblíbenému trhu Striezelmarkt, kde ožívají tradice Krušných hor ve stáncích s dřevěnými ozdobami nebo lužickým modrotiskem. Svezte se na historickém vyhlídkovém kole, zavítejte do vánočního kina a rozhodně nevynechejte tradiční drážďanskou štolu plnou kandovaného ovoce. Víkendový program je zasvěcen festivalovému veselí, každý den je věnován jiné tématice, oslavovat můžete vánoční hudbu nebo si užít perníčkový festival.

Až se ocitnete před slavným kostelem Frauenkirche, možná budete mít pocit, že vás stroj času odnesl do minulého století. Prezentace umělců a řemeslníků autenticky zobrazují historické cechy. Nahlédněte pod ruce hodinářům, kožešníkům, krajkářům nebo zvonařům, možná vás jejich poctivá práce okouzlí natolik, že si nějaký z originálních výrobků odvezete jako překvapení pod stromeček.

Kdy: od 23. listopadu do 23. prosince 2023

Zájezdy do Drážďan

7. Götenborg, Švédsko

Vánoční Götenborg

Vánoční Götenborg Shutterstock

Nejlepším způsobem, jak se ve Švédsku dostat do vánoční nálady, je vydat se do druhého největšího města Göteborg. V tamním zábavním parku Liseberg se totiž ukrývá zimní říše divů. Můžete profrčet horskými drahami, navštívit Santu v jeho dřevěné dílně, obdivovat třpytivou bruslařskou show nebo si vychutnávat švédský vánoční bufet zvaný julebord. Vánoční šunka nebo uzený losos pohladí vaše chuťové buňky a zahřívat vás bude skandinávské svařené víno glogg. Přijďte si ho vypít přímo k ohništi, kde si v teple vychutnáte kouzlo pravé severské zimy.

Slavnostně nazdobeným eskalátorem můžete vystoupat k vnitřnímu designovému trhu v Liseberg Tower. Ten je ztělesněním moderních trendů, vybírat tu můžete mezi řemeslnými výrobky známých švédských značek i nezávislých vystavovatelů. Nejmenším návštěvníkům rozzáří oči tajuplná jízda loďkou do kouzelné země plné králíčků i pohádkové baletní představení Louskáček.

Do parku sice zaplatíte vstupné, ale odměnou vám budou kouzelné zážitky, které se v záři pěti milionů vánočních světel stanou nezapomenutelnými. Spolehněte se na to, že v Göteborgu, nejudržitelnějším městě planety, se nedočkáte plastových kelímků ani umělých stromků. Na ekologii je tu kladen velký důraz, dokonce i všechna světýlka v areálu jsou poháněna vlastní větrnou turbínou.

Kdy: od 19. listopadu do 30. prosince 2023

8. Vídeň, Rakousko

Advent na Karlově náměstí, Vídeň

Advent na Karlově náměstí, Vídeň Shutterstock

Jaká je metropole plná habsburské okázalosti, když se zahalí do pohádkového hávu? Přesně to zjistíte v předvánoční Vídni. Staré město a nákupní bulváry září slavnostním osvětlením a společně s vůní čerstvě upečených preclíků a pražených mandlí přináší do Vídně vánoční náladu. Dopřejte si ji v pořádné dávce i vy při návštěvě adventních trhů, na výběr máte hned několik lokací. Na nejznámějším trhu Christkindlmarkt v parku před radnicí si zabruslíte. Kochat se výhledem na třpytící se ulice můžete při projížďce na ruském kole na náměstí Riesenradplatz, směs vánoční a aristokratické atmosféry vás čeká na tržištích před vídeňskými zámky. Palác Schönbrunn zase láká na řemeslný trh, vánoční koncerty i zážitkový hvězdný dům pro dětské návštěvníky. Pokud se zatouláte do vánoční vesničky u paláce Belveder, budete moci popíjet horký puč a zároveň obdivovat barokní architekturu. Z podia se linou libé tóny hudebních vystoupení rakouských i mezinárodních souborů, ze sáňkařské dráhy se ozývá zase radostné dětské dovádění.

Kdy: od 11. listopadu do 26. prosince 2023

Zájezdy do Vídně

9. Sevilla, Španělsko

Vánoční Sevilla

Vánoční Sevilla Shutterstock

Každý, kdo zažil Vánoce ve španělské Seville, vám může potvrdit, že se tu touto dobou stanete svědky pouličního představení plného světel a nadšenými obdivovateli stovek vánočních betlémů. Pokud si chcete betlémské postavičky odvést domů, navštivte tržiště Feria de Belen, ráj plný malých dřevěných Ježíšků, Marií nebo zvířátek. Trh Feria de Artesania představuje nejlepší umělce z celé Andalusie a jejich tradiční díla, své nejbližší tak můžete obdarovat španělskými suvenýry a unikátními dekoračními předměty. Pokud vám prochladnou ruce i v mírné španělské zimě, není nic příjemnějšího, než se zahřát tradičními churros s horkou čokoládou.

Kdy: od 1. prosince 2023 do 5. ledna 2024

10. Edinburgh, Skotsko

Adventntí trhy Edinburgh

Adventntí trhy Edinburgh Shutterstock

Zima skotskému městu plnému historie a umění sluší, v období kolem Vánoc však září nejvíce. Přijeďte se o tom přesvědčit sami na trhy oslavující advent i Hogmanay, neboli příchod skotského nového roku. Zaposlouchejte se do zvuků dud, ochutnejte whisky i haggis a připravte se na pořádnou porci zábavy. Vysoký kolotoč „star flyer“ vás vyveze téměř ke hvězdám, bludiště pod vánočním stromem vás dovede do elfí dílny, oválné kluziště láká obout brusle a sklouznout se v romantických vánočních scenériích. Vaše blízké jistě potěší dárky s tématikou Harryho Pottera, jehož kouzelné příběhy vznikaly i díky půvabu Edinburghu, ve kterém jeho autorka našla mnoho inspirace. Nakonec špitněte své nejtajnější přání Santovi v jeho vesničce. Po setmění se vydejte do Královské botanické zahrady, kde vás v jasu svátečního osvětlení zahřeje kořeněný cider.

Kdy: od 24. listopadu 2023 do 3. ledna 2024

Nejzajímavější zimní destinace: Kde si letos skvěle zalyžujete?

Čtěte také:

Nejzajímavější zimní destinace: Kde si letos skvěle zalyžujete?

11. Basilej, Švýcarsko

Advent v Basileji

Advent v Basileji Shutterstock

V předvánočním čase nastává ve švýcarském městě nad Rýnem kouzelné období. Přijeďte se toulat starobylými uličkami až k náměstí Münsterplatz, kde na vás čekají adventní trhy ve stínu historické katedrály. Uprostřed celého svátečního veselí stojí velkolepý strom, jehož design má na svědomí známý dekoratér Johann Wanner. Na děti tu čeká zdobení perníčků, kreativní tvoření v dílnách a kulturní program, který zaujme celou rodinu. Nenechte si ujít ani druhý vánoční trh na náměstí Barfüsserplatz, už z dálky vás upoutá ohromná otočná pyramida plná zářivých světel. Pokud vám kručí v břiše, dejte si jednu z mnoha tradičních dobrot – nadýchané vafle, jemné švýcarské raclette, grilované klobásy nebo pravé basilejské läckerli, místníí vánoční sladkou pochoutku). V předvánočním období si nenechte ujít osvětlené schodiště Martinturm, ve všední dny si na jejich vrcholu užijete výhled na svátečně osvětlené město před branami basilejské katedrály.

Kdy: od 23. listopadu do 23. prosince 2023

12. Salzburg, Rakousko

Vánoční Salzburg

Vánoční Salzburg Shutterstock

Rakouské adventní trhy patří oprávněně k těm nejoblíbenějším předvánočním výletům. Atmosféra Mozartova města, ověnčeného vánočními motivy, je ještě více fascinující než po zbytek roku. Stovka stánků, rozesetá v srdci historického centra, připomíná tradici sahající do dob slavné habsburské říše, kdy se na náměstí Domplatz oslavoval adventní čas prodejem pochoutek i řemeslných výrobků. Nakoupit originální dárky i zamlsat si tu můžete dodnes, navíc si užijete i krásné kulturní akce, včetně výstavy jesliček, každodenních adventních koncertů nebo průvodu pekelných Krampusů a tradičních alpských Perchtenů. Ti se ulicemi města přeženou 5. prosince, následující den přijíždí Mikuláš, aby obdaroval ty nejmenší.

Když se vydáte několik kilometrů od centra Salzburgu na zámek Hellbrunn, užijete si další vánoční scenerii s bohatým jarmarkem a zábavou pro celou rodinu. Děti potěší návštěva zoo koutku nebo vánoční pošty, rodiče ocení odpočinek v adventní kavárně v prostorách bývalé oranžerie. Vánoční pohodu dotváří osmimetrový anděl, zimní fontány i zdobené nádvoří.

Kdy: od 23. listopadu do 1. ledna 2024

Zájezdy do Rakouska

13. Craiova, Rumunsko

Adventní trhy Craiova

Adventní trhy Craiova Shutterstock

Třpyt milionů světýlek rozzáří ulice rumunského města Craiova a oprávněně z něj činí jednu z nejlepších evropských destinací plnou vánoční atmosféry. Nechybí tu bohatý kulturní program, který v sobě harmonicky mísí tradici i moderní trendy. Při tematických večerech se na podiu střídají lidové folklórní spolky s novodobými umělci. Malé i velké potěší kluziště na náměstí Mihai Viteazul i workshopy zaměřené na výrobu oltenských ozdob a dřevěných hraček. Trhy jsou skvělou příležitostí okusit autentické rumunské chutě, vyzkoušejte třeba tradiční závitky sarmale se smaženou polentou nebo vánoční koblihy zvané gogosi. Svařené víno z lokálních vinic nebo silná slivovice tuica pomohou zahnat chlad. Místním specifikem jsou malované a ručně vyřezávané chaloupky, které vznikly pod rukama rumunských řezbářů, ti jim vtiskli podobu známých pohádkových postav. Vedení města klade velký důraz na originální pojetí adventních trhů, plány na ně spřádají v průběhu celého roku. Díky tomu se Craiova v žebříčcích oblíbenosti adventních metropolí šplhá každým rokem výš a výš.

Kdy: od 17. listopadu 2023 do 2. ledna 2024

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín