Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vánoční polena a slunečné koledy aneb Jak se slaví Vánoce v jiných zemích?

Jak se slaví Vánoce v cizině?

Jak se slaví Vánoce v cizině? Shutterstock

Pro nás je obvyklé dát si na Štědrý večer kapra s bramborovým salátem, obdarovat rodinu a spokojeně usnout u Tří oříšků pro Popelku. Jak je to ale v jiných částech světa? Věděli jste například, že Italové jsou přeborníky ve stavění betlémů, Francouzi pálí vánoční polena a Australané si přizpůsobili zimní koledy pro své slunečné prostředí?

Japonci slaví v Disneylandu se smaženým kuřetem

Smažené kuře, japonská vánoční klasika

Smažené kuře, japonská vánoční klasika Shutterstock

I v Japonsku se navzdory buddhistické tradici slaví Vánoce. Jsou vnímány jako čas k šíření štěstí. O Štědrém dnu chodí mladé páry na procházky podívat se na vánoční osvětlení a povečeřet v restauraci. Japonci na Štědrý den jedí povětšinou smažené kuře, tradičním vánočním jídlem je nicméně piškotový dort s jahodami a šlehačkou. A do toho všude zní Beethovenova Devátá symfonie a především její závěrečný akt Óda na radost. V Japonsku je natolik slavná, že se jednoduše nazývá daiku, což znamená číslo devět. Sbory po celé zemi ji zpívají v němčině. Pro zajímavost, jeden sbor v Ósace zahrnuje 10 000 lidí a proslul jako Number Nine Chorus (tedy sbor č. 9). Další populární vánoční činností v Japonsku, zejména v Tokiu, je návštěva Disneylandu.

Nejzajímavější zimní destinace: Kde si letos skvěle zalyžujete?

Čtěte také:

Nejzajímavější zimní destinace: Kde si letos skvěle zalyžujete?

Australané mají horké Vánoce s mořskými plody

Plody moře na štědrovečerní tabuli

Plody moře na štědrovečerní tabuli Shutterstock

V Austrálii přicházejí Vánoce začátkem letních prázdnin, které trvají od poloviny prosince do začátku února. Lidé zavěšují věnce na dveře a o Štědrém večeru chodívají zpívat koledy. Vzhledem k letnímu období se někdy mění slova koled o chladné zimě a vznikají tak originální vánoční písně. Obyvatelé zdobí domy a zahrady vánočními stromky i světýlky. Sousedé pořádají soutěže o nejlepší výzdobu, svá obydlí zkrášlují kyticemi z vánočního keře, původního australského stromu a pryšcem nádherným neboli vánoční hvězdou. Hlavní jídlo se konzumuje v době oběda. Většina lidí pak volí studenou večeři nebo barbecue s krevetami a humry, spolu s tradičním anglickým jídlem.

Zažijte Austrálii na vlastní kůži

Italové se pyšní krásnými betlémy

Betlém v jižním Tyrolsku

Betlém v jižním Tyrolsku Shutterstock

Italové milují tzv. betlémskou hru, tedy představení o narození Ježíška. Betlémy má doma snad každá italská rodina. Proslula jimi zejména Neapol, která je domovem největší betlémské scény na světě, najdete jich tu kolem šesti set. Nechybí domy, vodopády, jídlo, zvířata a dokonce ani postavy slavných lidí a politiků. Zajímavé je, že Italové na Štědrý den nejedí maso a někdy ani mléčné výrobky. Konzumují lehké mořské pokrmy, přičemž druhy ryb a způsob podávání se liší region od regionu. Lidé pak chodí na půlnoční mši, a pokud je jim zima, dopřejí si po návratu šálek horké čokolády s kouskem koláče Panettone.

Vyberte si z našich zájezdů do Itálie

Francouzi pálí vánoční polena

Vánoční trhy ve Štrasburku

Vánoční trhy ve Štrasburku Shutterstock

Také ve Francii hraje betlém svou roli. Obsahuje hliněné postavy a používá se k dekoraci domu. Během prosince se v některých městech, např. v Marseille, konají veletrhy, kde se prodávají betlémské figurky – vedle klasických třeba i řezník, pekař, policista nebo kněz. Jeden z největších evropských trhů se pořádá ve Štrasburku. Dalším populárním zvykem ve Francii je pálení vánočního polena z třešňového dřeva. Hlavní vánoční jídlo zvané Réveillon se konzumuje na Štědrý večer poté, co se lidé vrátí z půlnoční církevní služby. Tabule zahrnuje pečenou krůtu s kaštany nebo husu, ústřice, foie gras, humra, zvěřinu a sýry.

Dovolená ve Francii je skvělá v každém období!

Nizozemci slaví především den sv. Mikuláše

Svatý Mikuláš v Nizozemsku

Svatý Mikuláš v Nizozemsku Shutterstock

Pro většinu nizozemských dětí představuje nejvýznamnější den v roce 5. prosinec, kdy jim Sinterklaas (svatý Mikuláš) přináší dárky. Štědrý den je naproti tomu mnohem klidnější. Koná se církevní služba a rodina se sejde ke společnému jídlu. Odpoledne probíhá v kostele výjimečná nedělní škola, vypráví se vánoční příběh a další tradiční historky. Druhý den vánoční se nazývá Tweede Kerstdag, lidé navštěvují příbuzné a vyrážejí na nákupy. Mnoho Nizozemců má doma i vánoční stromeček.

9 nejpodivnějších sňatků světa: Za manželku Eiffelovku i Berlínskou zeď

Čtěte také:

9 nejpodivnějších sňatků světa: Za manželku Eiffelovku i Berlínskou zeď

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín