Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapomeňte na pomlázku: Oslavy Velikonoc v různých koutech světa

Velikonoce ve světě

Velikonoce ve světě Shutterstock

Obyvatelům Velikonočních ostrovů, řeckého Korfu nebo Filipín by naše pletení pomlázek a barvení vajec připadalo s největší pravděpodobností k uzoufání nudné. Zveme vás na cestu za nejzajímavějšími velikonočními tradicemi.

Velikonoční ostrovy

Oslavy na Velikonočních ostrovech

Oslavy na Velikonočních ostrovech Shutterstock

Kde jinde začít cestu za velikonočními zvyky než na ostrovech, které dostaly svůj název podle Velikonoční neděle. Právě v tento den roku 1722 připlul mořeplavec Jacob Roggeveen k břehům jednoho z nejodlehlejších obydlených míst na naší planetě. Vulkanické ostrovy lákají turisty především díky stovkám kamenných soch moai. Ty dodávají místu mystickou atmosféru. I na Velikonoce tu můžete počítat se žhavým tropickým sluncem, které jen podtrhuje divokou krásu zdejší přírody. Stejně divoké jsou i zdejší oslavy Velikonoc, které nezapřou inspiraci v tradicích původních polynéských obyvatel. Těšit se můžete na všudypřítomnou květinovou výzdobu, bujaré tance za doprovodu kytar a ukulele, svátečně nazdobené loďky i příchod Tanga Rapau – ptačího muže. Velikonoce se tu slaví jen na Velký pátek a jejich vyvrcholením jsou soutěže v jízdě z kopce na kmenu banánovníku nebo běh kolem sopky Rano Raraku s nákladem 50 kilogramů banánů na zádech.

Velikonoce na talíři: Jarní gurmánská cesta kolem světa

Čtěte také:

Velikonoce na talíři: Jarní gurmánská cesta kolem světa

Řecko

Tradiční ťuknutí červenými vejci

Tradiční ťuknutí červenými vejci Shutterstock

Pokud byste si chtěli v Řecku otevřít obchod s barvami na velikonoční vajíčka, byl by váš sortiment značně omezený. Zdejším Velikonocům vládne červená barva, symbolizující ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V noci ze soboty na neděli si rodinní příslušníci i známí mezi sebou po mši v kostele červená vejce vymění a na znamení přátelství si ještě ťuknou jejich špičkami o sebe. Zdejší tradice jsou však mnohem bohatší. Ve městě Vrondados na ostrově Chios každoročně vypukne velká ohňostrojová bitva zvaná Ruketopolemos. Ze dvou protilehlých kostelů tu vypouštějí rachejtle a tato světelná show sem každoročně přiláká velké množství turistů. Ostrov Korfu se na Bílou sobotu promění v bojovou zónu. Hodinu před polednem za zvuků kostelních zvonů místní vyhazují z oken hliněné amfory, květináče a džbány naplněné vodou. Tento zvyk má symbolizovat hněv lidí nad Jidášovou zradou a očištění od všech hříchů. Úlomky džbánů si kolemjdoucí schovávají. Traduje se, že jejich majiteli bude po celý následující rok přát štěstí. O půlnoci na Velikonoční neděli se po celé zemi konají speciální bohoslužby v kostelích, které jsou osvětleny jen světly svící. Po bohoslužbě se široké rodiny setkávají u bohatě prostřené tabule, kde nesmí chybět pečené jehněčí maso, polévka magiritsa ani hříšně sladké dezerty.

Dovolená v Řecku

Filipíny

Dobrovolníci na křížích

Dobrovolníci na křížích Shutterstock

Velikonoce nemusí být jen radostnými svátky plnými dobrého jídla a rodinných setkání. Na Filipínách mají o poznání duchovnější rozměr. Utrpení Ježíše Krista na kříži tu každoročně podstupují desítky dobrovolníků. Během velikonočních průvodů se věřící nechávají přibít na kříž, trpí pod ranami biče a trpělivě snášejí i propichování kůže bambusovými tyčemi. Věří, že tímto způsobem odčiní své pozemské hříchy a dojdou vykoupení. Ve stínu této tradice získává naše vyplácení děvčat pomlázkou úplně nový rozměr. Nenechte se odradit od návštěvy této krásné země, která vás uhrane krásou bělostných pláží, fascinujícími potápěčskými lokalitami, divokou přírodou deštných pralesů, půvabnými rýžovými políčky i přívětivostí místních.

Norsko

Čtení detektivek

Čtení detektivek Shutterstock

Zatímco Filipínci během Velikonoc prolévají krev, v Norsku si užívají tlačenice jen v obchodních centrech a krvavou lázeň jen na stránkách knih. Norové jsou velkými milovníky detektivních příběhů a před velikonočními svátky se vydavatelství předhánějí v nabídkách těch největších detektivních skvostů. Kromě čtyřicetidenního půstu, obligátní jehněčí pečeně na velikonoční sobotu a zdobení domů veselými jarními barvami patří k norským Velikonocům i večery s detektivkou.

Kam vyrazit na Velikonoce aneb Pomlázka na pláži i na horách

Čtěte také:

Kam vyrazit na Velikonoce aneb Pomlázka na pláži i na horách

Španělsko

Velikonoční procesí ve Španělsku

Velikonoční procesí ve Španělsku Shutterstock

Se španělskými Velikonocemi jsou neodmyslitelně spjata tajuplně vyhlížející procesí, která jsou k vidění ve městech i na vesnicích. Každá farnost vypravuje svůj průvod, ve kterém na první pohled zaujmou mysticky působící postavy v kuželovitých čepicích se zakrytými obličeji. Pro každého ze zúčastněných je velkou ctí obléci tento kostým a stát se na chvíli jedním z nazaretských, kteří jdou bosí a jejich oděv je symbolem Kristova pokání. Během nočních procesí jim cestu ke kostelu osvěcují jen dlouhé svíce, díky kterým působí celý výjev ještě o něco tajemněji. Důležitou součástí procesí jsou také nosiči, jejichž úkolem je vynést do ulic slavnostně ozdobený oltář, kříž, obraz nebo sochu Ježíše Krista či Panny Marie. Nesmí chybět ani věřící převlečení za biblické postavy, hudebníci a zpěváci.

Zájezdy do Španělska

Švédsko

Planoucí vatry ve Švédsku

Planoucí vatry ve Švédsku Shutterstock

Také jste v dětství milovali příběhy dětí z Bullerbynu? Stejně jako postavy z oblíbené dětské knihy i dnešní švédské děti zdobí březové větvičky, které mění převlečeni za čarodějnice za sladkosti. Podle pověstí se totiž na Zelený čtvrtek slétají čarodějnice na svých košťatech a míří na kopec Blåkulla. Velký pátek je ve Švédsku, podobně jako u nás dnem půstu. Ve většině domácností tak hospodyně připravují vařené brambory, hrachovou kaši nebo kaši ze žitné mouky. V tento den by se lidé neměli hlasitě veselit. Oslavy mohou vypuknout až v sobotu, kdy na vesnicích i ve městech vzplanou vatry, které mají ochránit lid před silami zla. Neděle je také dnem oslav i rozličných soutěží, ve kterých hrají prim vařená vejce.

Papua Nová Guinea

Původní obyvatelé z Papua Nová Guinea

Původní obyvatelé z Papua Nová Guinea Shutterstock

Opravdu bizarní jsou oslavy Velikonoc na Papui Nové Guinei, ležící v severozápadní části Tichého oceánu. Nečekejte čokoládová vajíčka ani nádivku s kopřivami. V Melanésii si místní zdobí stromy cigaretami. Tyto netypické ozdoby po skončení oslav poslouží jako kuřivo nejen pro domácí, ale i přátele a kolemjdoucí. O tom, zda si na netradičních velikonočních ozdobách pochutnávají i děti, se budete muset přesvědčit sami. Krajina neprostupných pralesů, jež je domovem mnoha domorodých kmenů, stráží jistě i mnohá další tajemství.

Netradiční hotely aneb Dovolená na vlně originality

Čtěte také:

Netradiční hotely aneb Dovolená na vlně originality

Bermudy

Pláž na Bermudách

Pláž na Bermudách Shutterstock

V našich končinách patří pouštění draků k oblíbeným podzimním kratochvílím. Na Bermudských ostrovech vylétají k nebi draci všech tvarů a velikostí i během Velikonoc. Podomácku vyrobení draci mají symbolizovat kříž a jejich let nanebevzetí Ježíše Krista. Tuto veselou tradici má na svědomí britský učitel, který se snažil místním dětem v nedělní škole vysvětlit známý biblický příběh. Kříž zdobí také tradiční pečivo plněné ovocem. To nejlépe chutná na zdejších rajsky krásných plážích, kterým chybí k dokonalosti jen vaše maličkost.

Maďarsko

Oslavy Velikonoc v Maďarsku

Oslavy Velikonoc v Maďarsku Shutterstock

Maďarské Velikonoce se od těch našich příliš neliší. Snad jen v počtu chodů na sváteční tabuli a tradicí polévání vodou. Zatímco u nás polévají dívky chlapce, v Maďarsku náleží tato výsada hochům. Studená voda má dívkám a ženám dodat mladistvý vzhled a zdraví do dalšího roku. A jakže se řeknou maďarsky Velikonoce? Húsvéti. Tak ať jsou ty vaše plné smíchu a radosti, ať už je strávíte kdekoli.   

Dovolená v Maďarsku

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín