Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velikonoce na talíři: Jarní gurmánská cesta kolem světa

Velikonoční dobroty

Velikonoční dobroty Shutterstock

Když se po dlouhé zimě začne příroda probouzet, končí období půstu a všude kolem nás začíná bujet nový život, nastává čas oslavování Velikonoc a jara. Velikonoční tradice jsou po celém světě pestřejší než barevná kraslice, rozmanitost slavení se prolíná i na sváteční tabuli. Jednotlivé receptury a ingredience představují často nejen výtečné hodování, ale i kulturní a náboženskou symboliku. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku do jarních kuchyní a zjistit, co se na stole vyjímá místo nádivky a mazance u našich blízkých sousedů i ve vzdálených krajích.

Polská žitná polévka

Polský žurek

Polský žurek Shutterstock

Pro Poláky představují Velikonoce nejdůležitější svátek v roce, který po čtyřicetidenním postním odříkání vrcholí na Bílou sobotu, kdy se zástupy věřících vydávají do kostela, aby jim byly posvěceny potraviny, ze kterých pro své blízké připravují velikonoční dobroty. Mezi nimi nesmí chybět krémová polévka s fermentovanou žitnou moukou zvaná žurek. Kromě kvasu obsahuje tento vydatný pokrm také polskou bílou klobásu, brambory, mrkev a vařená vejce. Obvykle se podává v nahřátých miskách nebo vydlabaném bochníku žitného chleba a bez její typické nakyslé chuti by se velikonoční hodování v Polsku neobešlo.

Dovolená v Polsku

Dánská „špinavá“ vejce

Skidne æg

Skidne æg Shutterstock

Klasikou dánských Velikonoc jsou jednoznačně skidne æg neboli špinavá vejce. Vajíčka uvařená nahniličko se přelévají hořčicovou omáčkou, skvěle je doplní křupavá slanina i štiplavá chuť pažitky a řeřichy. K zakousnutí se přidává typický dánský žitný chléb. Servírují se jako tradiční velikonoční oběd na Bílou sobotu, které se dříve říkalo Špinavá sobota, tou dobou totiž ve většině domácností probíhal velký úklid před hlavními oslavami.

Opulentní hostina v Peru

Chiriuchu

Chiriuchu Shutterstock

V jihoamerickém Peru se po dlouhém půstu v jídle rozhodně nežinýrují, jejich hodování během Velké neděle většinou čítá hned 12 chodů. Nejoblíbenější z nich je tzv. chiriuchu, tradiční jídlo symbolizující akt obětování, které v sobě snoubí maso, zeleninu, černou mátu, mořskou řasu, sýr i uzeniny. Během hostiny se mimo jiné podává i místní vyhlášená pochoutka, smažené morče marinované v peruánském kukuřičném pivu.

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Čtěte také:

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Francouzské voňavé jehněčí

le Gigot d'Agneau Pascal

le Gigot d'Agneau Pascal Shutterstock

Je známo, že ve Francii si na kvalitní gastronomii potrpí a jinak tomu není ani o Velikonocích, kdy se stoly prohýbají pod dobrým jídlem i pitím. Zlatým hřebem hostiny se stává le Gigot d'Agneau Pascal, pečínka z jehněčí kýty plněná česnekem, která se při každém soustu rozpadá na jazyku. Představuje také důležitou symboliku, jehněčí maso je spjato s Velikonocemi po celém světě, v mnoha kulturách představuje Krista jako beránka božího, který obětoval vlastní život, aby zachránil svět. Francouzi si na mladém skopovém masu pochutnávají společně s fazolemi, bramborami a nechybí ani vydatná porce omáčky.  

Zájezdy do Francie

Lahodný vaječný likér v Nizozemsku

Advocaat

Advocaat Shutterstock

Ačkoli Holanďané jsou v oslavách spíše umírněnější, stále existuje pár tradic, které o Velikonocích dodržují rok, co rok. Patří k nim i rodinný brunch, který pořádají na Velkou neděli, jeho základ tvoří pečivo ve tvaru zajíčků a kuřátek, na stole však nesmí chybět nápoj advocaat. Jedná se o vaječný likér, který je tak hustý a krémový, že ho někteří z pohárků vyjídají lžičkou. Jeho vanilkové aroma a sametově jemná chuť udělá příjemnou tečku za dopoledním svátečním hodováním.

Litevský bramborový nákyp

Kugelis

Kugelis Shutterstock

Brambory jsou alfou omegou litevské kuchyně a chybět nesmí ani na velikonoční hostině v podobě bramborového pudinku neboli kugelis. Připravuje se tak, že se nastrouhané brambory vrství s cibulí, mlékem, vejci a do křupava vysmaženou slaninou, v některých oblastech přidávají také houby. Upečený nákyp se tradičně doplňuje jablečným pyré, zakysanou smetanou a další porcí slaniny. Kugelis je typickým příkladem toho, jaké zázraky se dají v kuchyni vyčarovat z pár základních surovin, celé generace Litevců se po něm totiž mohou utlouct.

Ekvádorská polévka plná luštěnin a symboliky

Fanesca

Fanesca Shutterstock

Na ekvádorském slavnostním stole se vyjímá vydatná polévka zvaná fanesca, která pro tamní obyvatele představuje ve skutečnosti více než jen chutný sváteční pokrm. Její ingredience pocházejí ze všech regionů země, proto její pestrost ztvárňuje rozmanitost a zároveň jednotu ekvádorského lidu. Příprava se neobejde bez ryb, mléka, sýru, česneku a dvanácti druhů obilovin symbolizujících stejný počet apoštolů Ježíše Krista.

Ekvádor: Dokonalá destinace nejen pro dobrodruhy

Čtěte také:

Ekvádor: Dokonalá destinace nejen pro dobrodruhy

Britské jarní křížové bochánky

Hot cross buns

Hot cross buns Shutterstock

Spojeným královstvím v období Velikonoc zavoní hot cross buns, malé kořeněné bochánky z kynutého těsta. Pečou se tu už od pradávna, svůj původ mají v dobách před příchodem křesťanství. Voňavé buchty se připravovaly na oslavu germánské bohyně jara Eostre, po které nesou velikonoční svátky svůj anglický název. Lahodný šmrnc pečivu dodnes dodává kandovaná pomerančová a citronová kůra, muškátový oříšek i rozinky, jejich povrch zdobí bílý křížek z cukrové polevy, který odkazuje na ukřižování Krista. Podle staré pověry odvrací zlé síly. Podávají se ke snídani na Velký Pátek, a jak už název napovídá, nejlepší jsou ještě teplé.

Italský vrstvený koláč

Torta pasqualina

Torta pasqualina Shutterstock

Velikonoční hostina probíhá v Itálii s velkou pompou, přispívá k tomu velké náboženské cítění místních obyvatel a také vášeň pro dobré jídlo. Italové jsou proslulí mistři předkrmů, v jarním menu u nich hraje prim první čerstvá zelenina, která nechybí ani v tradičním velikonočním koláči torta pasqualina. Tento svěží pokrm by se dle tradic měl skládat z 33 vrstev filo těsta, které představují délku Kristova pozemského života, náplň tvoří čerstvá ricotta doplněná o lístky mladého špenátu, přidávají se také celá vařená vejce, díky kterým má koláč po nakrojení zajímavou texturu.

Dovolená v Itálii

Chlebový nákyp v Mexiku

Capirotada

Capirotada Shutterstock

Se sladkým chlebovým nákypem capirotada se v Mexiku setkáte během čtyřicetidenního půstu, připravuje se i v období vrcholných oslav, od Velkého pátku po Velikonoční neděli. Vzniká tak, že se nakrájené kousky chleba opečou na másle, navrství se s ovocem, a nakonec se řádně zalijí kořeněným sirupem, čímž vzniká sladká vláčná textura s křupavým povrchem. Výrazná chuť hřebíčku, pekanových ořechů v souladu se sušeným ovocem vytváří explozi chutí, kterou oceníte v každém soustu. Tato mexická obdoba naší žemlovky v sobě skrývá také silnou symboliku, chléb představuje Kristovo tělo, sirup značí jeho krev.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín