Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valentýnské menu napříč světem aneb Láska prochází žaludkem

Dumáte nad tím, jaký důkaz lásky letos své drahé polovičce předložíte na svátek všech zamilovaných? Co takhle předvést své kuchařské umění, přidat šmrnc světových kuchyní a připravit laskominy, které vašemu milovanému protějšku podlomí kolena? Pokud také věříte, že láska prochází žaludkem, tak stačí vybrat jednu z vyhlášených mezinárodních pochoutek, chopit se zástěry a pak sklízet bujaré ovace.

Snídaně zamilovaných šampionů

Toast s avokádem a vejcem

Toast s avokádem a vejcem Shutterstock

Valentýn nemůžete odstartovat lépe, než pořádnou snídaní do postele. Hříšné ráno vykouzlíte hromadou domácích churros. Tato křupavá obdoba koblížků vás v představách přenese do slunného Španělska. Až budete společně máčet kusy smaženého odpalovaného těsta v horké čokoládě, možná začnete spřádat plány na společnou cestu na Pyrenejský poloostrov.

Zájezdy do Španělska

Sladké chutě si nejlépe notují se šálkem voňavé kávy. Pro maximální kávový zážitek si dejte záležet na výběru zrnek, ty nejkvalitnější odrůdy pochází z Kolumbie, Etiopie nebo Jamajky. Výběrová káva vás nejen povzbudí, ale i pohladí po jazyku zajímavými chuťovými tóny připomínající ovoce nebo oříšky.

Pokud neholdujete kofeinu nebo jen chcete vyzkoušet netradiční snídaňový nápoj, uvařte čaj ze směsi lístků rooibosu. Jihoafrická odrůda červeného rooibosu má úžasné antioxidační schopnosti a lahodnou chuť, kterou skvěle doplní lžička medu a kapka mléka. Fandíte-li snídaním naslano, připravte jednoduchý pokrm, který se však dost možná stane ranním šlágrem. Na rozpečený toast poklaďte plátky avokáda a doplňte jej o zastřené vajíčko. Na takové pochoutce by si pochutnali i staří Aztékové, když před 9 000 lety začali na jihu Mexika pěstovat tuto oblíbenou zeleninu s návykovou oříškově-máslovou chutí.

Láska na první zakousnutí: Nechte se rozpálit mexickou kuchyní

Čtěte také:

Láska na první zakousnutí: Nechte se rozpálit mexickou kuchyní

Tříchodová hostina s italským šarmem

Pasta alla norma

Pasta alla norma Shutterstock

Překvapte svou lásku i v poledne a chopte se příprav valentýnského oběda. Počet chodů znásobí míru obdivu, kterou si vysloužíte. Nemusíte hledat mezi komplikovanými návody, zazářit můžete i se zdánlivě banálním receptem. Pro inspiraci zamiřte na Apeninský poloostrov, který je nejen kolébkou evropské kultury, ale i místem, odkud se line vůně italské kuchyně až na druhý konec světa. Polévkou minestrone plnou zeleniny a bylinek se nejen zahřejete, ale příjemně navnadíte na další pokračování v italské krasojízdě. Při druhém chodu zazáříte s „pasta alla norma“, kdy vás krémová chuť omáčky z rajčat a ricotty doplněná o hedvábný lilek přenese za vůní olivovníků na Sicílii.

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Čtěte také:

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Italskou hostinu skvěle zakončí sladká tečka v podobě nadpozemsky jemné panna cotty. Nemusíte být mistři cukráři a tento na jazyku se rozplývající dezert vykouzlíte během pár minut bez ztráty kytičky. Až svařenou smetanu rozmícháte se želatinou, doplňte ji o nakyslou chuť malin. Z tak honosné hostiny vyjdete jako milovaný hrdina a vaší domácnosti určitě nehrozí, že se promění v pomyslnou divokou Itálii.

Zájezdy do Itálie

Smyslná večeře plná kouzelných přísad

Korma a placky naan

Korma a placky naan Shutterstock

Den zamilovaných se pomalu chýlí ke konci a před vámi je velké finále – slavnostní večeře, při níž si můžete ve světle svíček hledět do očí. Dopřejte svým mlsným jazýčkům světové kulinářské speciality, které nejen pohladí chuťové pohárky, ale i inspirují k nekonečným konverzacím o cestování.

Do dalekého New Yorku se můžete přenést, pokud jako předkrm budete podávat zapečené ústřice Rockefeller, inspirované typickou americkou úpravou. Doplňte je o smetanovou omáčku se špenátem a vsaďte se, že vás váš spolustolovník bude na rukou nosit. V dobách antického Řecka byly ústřice považované za symbol plodnosti a sexuální síly, jejich kouzelnou moc objevil i slavný italský milovník Giacomo Casanova. Vyzkoušejte sami, jestli tyto historické poznatky platí dodnes.

Prožijte únor pod palmami i na horách

Čtěte také:

Prožijte únor pod palmami i na horách

Chybu určitě neuděláte ani s voňavou indickou kuchyní, tak proč nevyzkoušet recept zvaný korma s chlebovými plackami naan? Do oblíbené omáčky s kokosovým mlékem se přidává maso, ale připravit ji můžete klidně jen se zeleninou. Výraznou chuť koření podpořte i špetkou chilli, které také oplývá afrodiziakálními účinky. Svůj pokrm si vychutnávejte všemi smysly, hustou omáčku naberete nejlépe rukama pomocí kusů chlebových placek. Možná se vám tento způsob hodování tak zalíbí, že zatoužíte zažívat exploze kořeněných chutí přímo v daleké Indii.

Dokonalou tečku za famózním večerem vykouzlíte jednoduchým receptem pocházejícím ze Spojeného království. Dopřejte si dekadentní potěšení v podobě koláče zvaného banoffee pie, který v sobě ukrývá křupavý sušenkový korpus, vrstvu čerstvých banánů zalitou štědrou dávkou táhnoucího se karamelu a nechybí ani pořádná čepice ze šlehačky zasypaná čokoládovými hoblinkami. Když se podává tento britský evergreen, line se nadšené jásání jistě i z oken samotného Buckinghamského paláce. Proslýchá se totiž, že na královském stole se těší karamelovo-banánová kalorická bomba velké oblibě.

Zbývá snad už jen připít na nespočet dalších společných láskyplných chvilek a sejmout korek z dobře chlazeného šampaňského. Možná, že po kulinářské cestě kolem světa přijde řeč na plánování společné dovolené. Ať už vás sklenka bublinek inspiruje k cestě mezi francouzské vinice, nebo toužíte obout své toulavé boty a zamířit do úplně jiných koutů, vězte, že nezáleží na tom, kam jdete, ale s kým.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín