Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Mořský leguán na Galapágách

Mořský leguán na Galapágách Shutterstock

Po miliony let byly Galapágy přísně střeženým přírodním tajemstvím. Vězte, že navštívit tento nedotčený klenot Pacifiku a spatřit na vlastní oči zázraky evoluce, je zážitkem na celý život. Jakákoli očekávání, která od tohoto souostroví máte, budou překonány. Přijměte pozvání na místo, kde ještěrky plavou, po plážích pochodují modronozí opeřenci a lidé tu výjimečně nestojí v centru dění.

Plavba za poznáním

Přístav v Sanza Cruz, Galapágy

Přístav v Sanza Cruz, Galapágy Shutterstock

Poznání Galapág začíná v Quitu, hlavním městě Ekvádoru, odkud přeletíte na jeden z ostrovů. Pak máte dvě možnosti. Buď nasednete na loď a během několikadenní plavby budete proplouvat kolem souostroví a postupně poznávat další a další části této země. Nebo můžete zůstat ubytováni na pevnině a okolní ostrůvky objevovat trajektem či na člunu. Tato varianta je svobodnější, variabilnější a méně finančně náročná. I když je souostroví tvořeno 19 ostrovy, obydlené z nich jsou pouze Santa Cruz, Isabela, San Cristobal a Floriana. Ani na jednom nečekejte masovou turistiku, život tu plyne svým tempem a návštěvníci se mísí s místními v hospodě u vychlazeného piva.

Objevujte s námi svět

Dokonalá přírodní oáza

Tuleni na Galapágách

Tuleni na Galapágách Shutterstock

Kouzlo tkví v tom, že Galapágy byly světu až do 16. století zcela neznámé, veškerý život tak mohl volně bujet bez zásahu lidí. Vyvinuly se tu tak rostlinné a živočišné druhy, které jinde na planetě nemáme možnost spatřit. Zachování těchto zázraků přírody není samozřejmostí a pravidla pro jejich ochranu jsou tu velmi přísná. Zvířata pak mohou žít v přirozené symbióze s lidmi a při toulkách sopečnou krajinou je potkáváte doslova na každém kroku. Po vyhaslé lávě se plazí až metr a půl dlouzí ještěři, na trávě se procházejí gigantické želvy a nad hlavami plachtí pelikáni. O podívanou není nouze ani na pobřeží, kde si hrají nebojácní tuleni, kteří nemají ostych z vaší přítomnosti. Není divu, že právě návštěva Galapág inspirovala biologa Charlese Darwina k formulování proslulé evoluční teorie o vývoji druhů.

Pohádkový podmořský svět

Želvy pod hladinou na Galapágách

Želvy pod hladinou na Galapágách Shutterstock

Ponořit se pod hladinu Tichého oceánu a prozkoumávat jeho tajuplný svět, je pro milovníky potápění učiněným blahem. Nemusíte být ani zkušení potápěči s plnohodnotnou výbavou, i se šnorchlem budete mít pocit, že podmořský svět patří jen vám. Místní vody jsou známy obrovským množstvím planktonu, který příznivě ovlivňuje hejna menších ryb, za kterými se táhnou větší predátoři. Sice se tu nedočkáte barevných korálových útesů, ale i bez nich budete svědky parádní podvodní podívané, které vévodí opravdoví mořští giganti. Snadno se kolem vás mihne obrovská želva, kterou pár tempy doženete a možná i opatrně pohladíte po krunýři. Užijete si pohled na leguána mořského, jediného vodního ještěra planety, či na půvabné rejnoky, kteří tu dorůstají až do délky úctyhodných osmi metrů. Nenechte se zmást, pokud ve vodě spatříte i hravého tučňáka, proudy vás neodvlekly až na jižní polokouli, stále se nacházíte v tropech. Jeden druh veselých opeřenců ve fraku se totiž usídlil i poblíž rovníku, daří se mu tu díky chladnému Humboldtově proudu a bohatému zdroji potravy. Za tučňáky se můžete vydat do mořské rezervace Las Tintoreras poblíž Puerto Villamil.

Vzhůru na Azory: Objevte souostroví barevnější, než malířská paleta

Čtěte také:

Vzhůru na Azory: Objevte souostroví barevnější, než malířská paleta

Plavání ve společnosti žraloků

Pozorování žraloků, Galapágy

Pozorování žraloků, Galapágy Shutterstock

Využijte zkušených průvodců, kteří vás dovedou do společnosti králů rybí říše. Jako stvořená je k tomu laguna Cape Rosa, kde tuhnoucí láva vytvořila v moři spleť ostrůvků, průlivů a přírodních mostů. Azurová voda tu nádherně kontrastuje s černými lávovými útvary, ve kterých se často vyhřívají a dřímají žraloci lagunoví. Proplouvat kolem těchto paryb je opravdovým zážitkem. Bát se jich nemusíte, fascinující králové moří tu většinou jen líně odpočívají a užívají si teplé vody. O pozorování zajímavých mořských živočichů se nemusíte nechat ochudit, ani když nejste milovníci potápění. Vody kolem Galapág jsou tak průzračné, že do nich snadno nahlédnete i z lodní paluby s proskleným dnem.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Fascinující krajinou k vrcholu kráteru

Ostrov Isabela, Galapágy

Ostrov Isabela, Galapágy Shutterstock

Historie souostroví se začala psát před pěti miliony lety, kdy se vlivem tektonické činnosti vynořilo ze dna moře. Povrch pevniny je tvořen lávovými skalisky, na kterých matka příroda krásou rozhodně nešetřila. Černou suchou půdu střídají vlhké pralesy plné roztodivných rostlin. Prohlédnout si je můžete i z výšky, pokud se vydáte k vrcholu druhého nejvyššího sopečného kráteru světa na jižní straně ostrova Isabela. K jeho úpatí se dostanete autem nebo autobusem a pak vás čeká asi hodina cesty, na které se díky sopečné krajině budete cítit, jako při návštěvě ve vesmíru. Na vrcholu kráteru vás čeká neopakovatelný pohled na lávová pole hluboko pod vámi.

Vydejte se do Makaronésie aneb Ostrovní ráje ve vodách Atlantiku

Čtěte také:

Vydejte se do Makaronésie aneb Ostrovní ráje ve vodách Atlantiku

Dary moře na talíři

Tradiční ceviche

Tradiční ceviche Shutterstock

Není překvapením, že kolem tajuplné podmořské říše se bude točit i svět gastronomie. Pochutnáte si na rybích polévkách nebo různých úpravách škeblí, krabů i delikátních humrů. Explozi chuťových pohárků vám způsobí tradiční pokrm ceviche, který kombinuje lahodné krevety s citronovou šťávou ve studené polévce. Snadno dostupné je tu i hovězí maso, skvěle ho doplní všudypřítomné smažené banány, které jsou obdobou našich hranolek. Ač se zdejší krajina zdá na první pohled nehostinná, k výtečné chuti tu dozrává několik druhů tropického ovoce. Po jazyku vás pohladí například sladké plody kvetoucích kaktusů.

Idylické líbánky

Západ slunce na Galapágách

Západ slunce na Galapágách Shutterstock

Líbánky jsou událostí, kterou lidé obyčejně zažívají jednou za život, proto není radno podcenit výběr destinace. Kulisy Galapág se postarají o to, aby se svatební cesta stala nezapomenutelným zážitkem. Představte si směsici relaxačních aktivit a všudypřítomného dobrodružství. Chybět nebudou ani romantické západy slunce a pláže s bělostným pískem. V Punta Cormorant do Cerro Brujo, jsou písčité pláže tak jemné, jako byste chodili po moučkovém cukru. Najdete tu menší hotýlky i resorty s all-inclusive nabídkou, kde vám po boku vaší polovičky nebude nic scházet. V klidu tu spřádejte plány na dobrodružství, která podniknete tady i na společné cestě životem.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín