Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tradiční vánoční menu v různých koutech světa

Vánoční menu

Vánoční menu Shutterstock

Máte za to, že nad kapra s bramborovým salátem a vanilkové rohlíčky není? Nahlédněte s námi pod pokličku do světových štědrovečerních kuchyní a snadno zjistíte, že z mezinárodních vánočních pochoutek se vám budou sbíhat sliny.

Filipínský rýžový dort na ohni

Filipínská Bibingka a Puto Bumbong

Filipínská Bibingka a Puto Bumbong Shutterstock

I když Asie není typickým kontinentem pro vánoční veselí, Filipíny se svou dominantní křesťanskou vírou představují světlou výjimku. Jejich vánoční hody dokonce trvají nejdéle a sváteční nálada je tu nakažlivá. Po dlouhých přípravách v záři světýlek, do které je země zahalena už od podzimu, nastává štědrovečerní finále. Slavnostní tabuli vévodí pokrm adobo, neboli pečené vepřové maso s bramborem, jehož typická navinulá a jemně pikantní chuť se stala národním pokladem. Vánoční hostina pokračuje jídlem zvaným pansit, což jsou nudle smíchané s mrkví, zelím, masem a dalšími přísadami, které se liší podle regionu. Filipínci se na Vánoce neobejdou ani bez dortu Bibingka, který se tradičně připravuje z rýžové mouky a kokosového mléka. Peče se na rozpáleném uhlí v cihlové nádobě vyložené banánovými listy. Díky tomu získává svůj nezaměnitelný šmak.

Objevujte s námi svět

Britská hostina zakončená flambovaným pudinkem

Pečený krocan

Pečený krocan Shutterstock

Britové svůj Štědrý den slaví 25. prosince a jejich sváteční hostina startuje přesně v pravé poledne přípitkem a rozlomením tzv. christmas crankers, ve kterých se ukrývá malý dárek. Pak už se slavnostní stůl prohýbá pod velkou spoustou jídla. Zlatým hřebem večera je pečený krocan s kaštanovou nádivkou, který doplňují pečené brambory, růžičková kapusta, pastinák, hnědá a brusinková omáčka. Nechybí sladká tečka v podobě vánočního pudinku. Hospodyňky s jeho přípravou začínají ještě dříve, než spadne první sněhová vločka, musí být správně uleželý a to nejlépe od poloviny listopadu. Prim v něm hraje sušené ovoce, ořechy a koření, těsto se prolévá i sklenkou brandy a následně flambuje. Takovému dezertu pak nechybí výrazně sladká chuť, ani pořádný říz.

Voňavé kořeněné Vánoce v Goa

Goa sorbotel

Goa sorbotel Shutterstock

Na dnešní podobě Štědrého dne v indickém státě Goa se podílel vlil Portugalců, kteří toto území po čtyři století ovládali, takže tu během prosince můžete cítit závan evropských tradic. Vánoce po indicku, to je zpívání koled, živé betlémy a slavnostní krmě vonící po skořici, kmínu, kari a chilli. Hvězdou večera je goa sorbotel, který by se dal popsat jako voňavý kořeněný guláš, který perfektně doplňují rýžové koláčky sana. Indové o Vánocích mlsají drobné pečivo napěchované sušeným ovocem a kokosem zvané neureos (nebo dodol), což je směs kokosu a kešu obalená v karamelu. Podobně jako u nás si Indové pečením sladkých dobrot zpříjemňují předvánoční čas a pak jimi obdarovávají své sousedy a přátele.

13 nejlepších adventních trhů aneb Kouzelné Vánoce napříč Evropou

Čtěte také:

13 nejlepších adventních trhů aneb Kouzelné Vánoce napříč Evropou

Dánský hrdina sleď vonící hřebíčkem

Dánský sleď s remuládou

Dánský sleď s remuládou Shutterstock

Ať už nakládaný, uzený nebo smažený, sleď je hlavním hrdinou dánského jídelníčku celoročně. A propracoval se i do vánočního menu. Na tradičních rodinných obědech se podává jako předkrm sleď julesild, kdy je rybí maso nakládané ve skořici, hřebíčku a santalovém dřevu. Neobvyklou kořeněnou chuť báječně doladí plátek dánského žitného chleba a lžíce domácí remulády. I když je těžké si takovou dobrotu nepřidávat stále dokola, není radno se přecpávat, při vánočním hodování následují ještě další chody jako gravlax z marinovaného lososa a uzené maso.

Mexické masové balíčky

Příprava mexických tamales

Příprava mexických tamales Shutterstock

Slavení v Mexiku propuká už 16. prosince, kdy děti obvykle rozbíjí piňatu a radují se ze sladkostí. Toto předvánoční veselí se neobejde bez šálku ponche navideño, který je nealkoholickou variantou vánočního punče. Příjemná chuť dušených jablek, kvajávy, ibišku a skořice vás pohladí po jazyku a naladí na Štědrý den. V tuto dobu se pak ve většině domácností podává tamales, mleté maso balené do kukuřičného listu uvařené v páře. Kukuřice má v tamní kuchyni nezastupitelné místo, dříve hrála důležitou roli při rituálních obřadech, dnes díky ní mexické kuchyni vděčíme za skvělé pokrmy. Patří mezi ně právě i tyto masové balíčky, které nejsou na Vánoce o nic méně důležité než ty, které vyhlíží děti od Santy.

Zájezdy do Mexika

To nejlepší z francouzské kuchyně na jednom stole

Bûche de noël

Bûche de noël Shutterstock

Vánoční večeře je v zemi galského kohouta opulentní záležitostí. Představte si ty největší skvosty francouzské kuchyně servírované během jednoho večera. Chuťové pohárky tu skvěle naladí předkrmy jako jsou kachní játra foie gras a ústřice. Během několikahodinové hostiny na stůl postupně přichází sýry, uzený losos, humr, šneci, makronky a dobré víno teče proudem. Hitem vánočního večera je krůta nadívaná kaštany, po které následuje sladká tečka v podobě bûche de noël. Ten může mít mnoho podob, v domácnostech se většinou peče jako piškotová roláda plněná krémem zdobená čokoládou, v cukrářských buticích se můžete setkat s mnoha variacemi, od vanilky, přes ovocné tóny po ořechové ganache. Vánoční dezert symbolizující dřevěné poleno připomíná dávnou tradici dlouhých rodinných večerů u ohně, dnes představuje slastné zakončení hostiny, kdy nejeden Francouz musí povolit knoflík u kalhot.

Rozmazlete své chuťové pohárky v zemi galského kohouta

Čtěte také:

Rozmazlete své chuťové pohárky v zemi galského kohouta

Vánoční barbecue v Austrálii

Australský dezert Bílé Vánoce

Australský dezert Bílé Vánoce Shutterstock

O Vánocích u „protinožců“ nepotřebují pletené svetry ani teplé ponožky. Panuje tu totiž teplé léto, a tak si Australané mohou užívat vánoční veselí společně s rodinou a přáteli venku. Dříve sváteční menu obsahovalo po anglickém vzoru pečenou krůtu, nyní se však těší stále větší oblibě grilování masa nebo mořských plodů. Nejen že dobrotám vonícím kouřem málo kdo odolá, ale tato varianta je také elegantním řešením, jak se vyhnout horkým chvilkám s rozpálenou troubou v kuchyni při vysokých letních teplotách. Hodování na zahradě, v parku nebo na pláži se neobejde bez lehkých těstovinových salátů, zmrzliny a chlazeného piva. I když o bílých Vánocích tu mohou jen snít, pochutnávají si tu na stejnojmenném dezertu. Australské Bílé vánoce je dobrota z kokosu, sušeného ovoce a pufované rýže, který udělá sladkou tečku za barbecue i vyhlížením Otce Vánoc mezi klokany a akáciemi.

Italská panetonne vonící pomeranči

Italské panetonne

Italské panetonne Shutterstock

Co spojuje všechny domácnosti na Apeninském poloostrově? Hodování v kruhu široké rodiny a nakrojení slavného sladkého chleba panetonne. Dlouze kynuté těsto vonící po pomerančích, citronech a rozinkách se servíruje buď samotné, s ovocem nebo společně se sýrem mascarpone. Opečením na pánvi a pokapáním pomerančovým likérem Grand Marnier se z něj vykouzlí dokonale rafinovaný dezert, který parádně doplní už jen jedlé kaštany a čokoláda. Ostatní chody na italských vánočních hostinách se většinou liší dům od domu, tato pestrá různorodost krásně reprezentuje bohatství italské kuchyně. Zatímco z jedné kuchyně voní smažený úhoř, u sousedů servírují pečené jehněčí nebo vařené drůbeží maso s omáčkou.

Vánoce po italsku: Upečte si tradiční italské panettone

Čtěte také:

Vánoce po italsku: Upečte si tradiční italské panettone

Sváteční tamales na Kostarice

Příprava tamales

Příprava tamales Shutterstock

Vánoce na Kostarice by nebyly kompletní bez tamales, stejně jako třeba vánoční stromeček bez ozdob. Každý, kdo někdy vyrobil várku tamales, ví, že je to práce z lásky. Balíčky z mleté kukuřice, vepřového masa, mrkve a rýže balené v banánových listech se tu připravují pouze při zvláštních příležitostech, o to slavnostněji chutná každé jejich sousto. Dříve než Kostaričané vyrazí na noční průvod městem, kde ulice září tisícem světýlek a plynou tudy roztančené davy, připíjí si domácím vaječným likérem rompope a pochutnají si na vánočním koláči. V jeho chutích hraje prim kandované ovoce, při jeho přípravě se ani nešetří rumem.  

Jamajské masové hody

Nápoj sorel

Nápoj sorel Shutterstock

Karibská perla Jamajka je pověstná velkolepými oslavami a každodenním veselím, které se v kouzelném období Vánoc ještě znásobí. V houpavém rytmu koled laděných do reggae stylu plyne i Štědrý den, který začíná honosným brunchem v rodinném kruhu. Na stole nechybí národní pokrm, který kombinuje exotické ovoce ackee se slanou treskou doplněnou o zelené banány. Ve velkolepém duchu a pospolitosti se nese i štědrovečerní večeře. Sváteční šunka doplněná hřebíčkem a ananasem, pečené kuře, kozí maso na kari, volská oháňka a ryby, to je jen začátek seznamu dobrot z jamajské vánoční hostiny. Ke stolu se vyplatí usedat řádně vyhladovělý a nechat si místo i na dezert, voňavý ovocný dort plný koření. V každém soustě si budete užívat sladkost sušeného ovoce nakládaného v jamajském rumu, jehož výrazná chuť dokonale zakončí slavnostní hostinu. Stačí už jen pozvednout své číše a připít si tradičním nápojem z ibišku (sorel) na šťastné a veselé!

Zájezdy na Jamajku

Japonsko

Smažené kuře

Smažené kuře Shutterstock

Pokud byste v zemi vycházejícího slunce očekávali na štědrovečerní tabuli pokrmy z rýže nebo ryb, budete překvapeni, na čem si vlastně 24. prosince většina Japonců pochutnává. Štědrý den tu není státním svátkem, Vánoce tu slaví pouze okrajově a většina tradic je převzata ze západních zemí. Výrazný vliv přišel i roku 1974, kdy KFC přišla do Japonska s masovou kampaní, která představovala kyblík plný smaženého kuřete jako typické západní vánoční jídlo. Lidé tuto ideu přijali, a tak fritované kuřecí kousky patří na japonský vánoční stůl stejně neodmyslitelně jako bramborový salát na ten český. Sváteční hostinu zakončuje speciální vánoční dort, který je zahalen do červeno-bílé, stejně jako prosincová výzdoba měst i domácností. Zdobí se čerstvými jahodami a firgurkou Santy Clause.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín