Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středomořská gurmánská jízda po Kypru

Večeře při západu slunce

Večeře při západu slunce Shutterstock

Kdo někdy navštívil Kypr, bude souhlasit s tvrzením, že ostrov definují nádherné pláže, průzračné tyrkysové moře, tajuplná historie antických měst i bujarý noční život. Třešničkou na dortu je pak zdejší fenomenální gastronomie. Díky pestré směsi arabských, tureckých, anglických a řeckých kultur i kuchyní, získaly tradiční pokrmy nezaměnitelnou chuť i vůni. Vyrazte do víru kyperských restaurací, bufetů a pekáren, stejně jako místní, kteří dobré jídlo jednoduše milují.

Lahodný start pro chuťové pohárky

Kyperské mezze

Kyperské mezze Shutterstock

Pokud toužíte objevovat nové chutě, začněte svou hostinu tím, že si v místní taverně objednáte mezze, které představují definici místního kulinářství. Přinesou před vás obrovský talíř bohatě naložený dobrotami, mezi kterými najdete od každého něco. Ochutnáte tak několik druhů grilovaného masa nebo specialit z ryb a mořských plodů. Nechybí však ani zeleninové saláty, pita chleba a vynikající olivy. Dohromady se můžete dočkat až 25 různých předkrmů, vyhraďte si tedy dostatek času i prostoru v žaludku, nejlépe si ho užijete ve společnosti přátel. Meze se totiž nikdy nepřipravují pro jednu osobu, toto národní jídlo podporuje setkávání a příjemné společné chvilky s nejbližšími u dlouhého hodování.

Zájezdy na Kypr

Zlatý hřeb sváteční tabule

Sváteční kleftiko

Sváteční kleftiko Shutterstock

Každý národ si hýčká svůj kulinářský poklad. Stejně jako u nás představuje sváteční pokrm svíčková s knedlíkem, na Kypru se v neděli nebo o svátcích podává kleftiko. Představte si křehkou jehněčí kýtu marinovanou společně s bramborami v olivovém oleji, cibuli, česneku, koření a citronu. Směs se pak peče několik hodin v tradiční hliněné peci. Výsledkem je dokonale šťavnatý a voňavý masový pokrm, který se vám bude rozplývat na jazyku.

Sýrové potěšení ze starověku

Grilovaný halloumi na bílém chlebu

Grilovaný halloumi na bílém chlebu Shutterstock

Historie sýra halloumi sahá na Kypru až do dob dávného starověku. Tradice jeho výroby ze směsi kozího, ovčího a někdy i kravského mléka je tedy dlouhá a vyladěná k dokonalé chuti. Typická je pro něj jemná slanost a pevná struktura. Nejčastěji se připravuje na grilu, doplněný o plátek křupavého bílého chleba a zeleninu, fantasticky chutná i společně se sladkým melounem. Vyrábí se na malých kyperských vesnicích v oblasti Protaras a Ayia Napy. Naplánujte si výlet do jedné z nich a navštivte místní výrobnu. Při prohlídce můžete sýrařům nahlížet pod ruce, budete mít možnost si práci sami vyzkoušet, ochutnáte tu různé vzorky a v neposlední řadě strávíte den neotřelým způsobem.

Splňte si svá dětská přání: Severní Kypr omámil i bájného Homéra

Čtěte také:

Splňte si svá dětská přání: Severní Kypr omámil i bájného Homéra

Masová lahůdka s tradicí

Grilovaná sheftalia

Grilovaná sheftalia Shutterstock

Velké oblibě se na ostrově těší masový špíz souvlaki. Jeho kouzlo tkví v tom, že se kousky kuřecího, vepřového nebo jehněčího masa dlouze a zvolna opékají na dlouhé jehle na otevřeném ohni. Podléváním marinádou plnou bylin se jeho neodolatelná chuť násobí. Je velmi pravděpodobné, že si šťavnaté kostky masa plné výrazné kořeněné chuti získají po pár soustech i vás. Nejlépe si ho vychutnáte společně s čerstvým chlebem pita a hromadou zeleninového salátu.

Pokud patříte k častým návštěvníkům masen a uzenářství, jistě si zamilujete místní specialitu zvanou sheftalia. Představuje jednoduchou, ale výjimečně chutnou klobásu ze směsi vepřové a jehněcí plece, jejíž tajemství tkví v poměru koření a bylinek. Po pár soustech ucítíte petržel, skořici i mátu, jejichž neotřelá kombinace dodává této uzenině nezaměnitelný šmak. Dříve, než se do ní pustíte, nechte ji ošlehat plameny ohně na grilu, poté ji posypte trochou soli a řádně pokapejte citronovou šťávu, spustíte tak lavinu chutí.

Dovolená na Kypru

Sladká tečka

Koblížky loukoumades

Koblížky loukoumades Shutterstock

Bylo by obrovskou chybou opustit ostrov, aniž byste ochutnali čerstvé sezónní ovoce. K dokonale sladkým tónům tu během roku postupně dozrávají žluté melouny, kiwi, hroznové víno, granátová jablka, fíky, jahody, třešně nebo místní maličké banány, známá je i produkce citrusových plodů. Pokud si potrpíte na výraznou chuť, vyzkoušejte glyka fruta neboli ovoce naložené ve sladkém sirupu. Tato tradiční cukrová pochoutka se jako prastará tradice udržuje na venkově, kde hospodyně do cukrového rozvaru nakládají dokonce i různé druhy zeleniny. Opravdovou lahůdkou jsou vlašské ořechy, které se dlouze marinují v hustém kořeněném sirupu celé, včetně slupky.

Až vás dožene mlsná, vydejte se okusit dekadentní pochoutku loukoumades, seženete ji v tradičních tavernách i pekárnách. Zavoní před vámi malé smažené koblížky z kynutého těsta, které si užily bohatou koupel ve sladkém sirupu nebo medu. Vybrat si můžete z variant doplněných o skořici, ořechy nebo zmrzlinu, sladké hřešení i chuťový zážitek podpoří rozpuštěná čokoláda.

Až budete míjet pekárnu, nezapomeňte si koupit na ochutnání i pár kousku flaounes. Smlsnete si tak na tradičním kynutém kyperském pečivu plném másla, sýra, rozinek a čerstvých bylinek. Na povrchu křupne vypečená zlatohnědá kůrka bohatě zasypaná sezamovými semínky, pod ní vás na jazyku pohladí jemná nadýchaná střída. Tradičně se připravuje na Velký pátek a během velikonočního veselí si na flaounes pochutnává celá rodina.

Otisk templářských rytířů ve sklence vína

Kyperské víno Commandaria

Kyperské víno Commandaria Shutterstock

Až budete projíždět kyperskou krajinou, nemůžete si nevšimnout svahů osázených vinnou révou. Zpestřete si svůj pobyt návštěvou vinohradu, budete svědky zrodu vyhlášených vinných odrůd a ochutnáte lahodný mok, jehož tradice se pojí s tisíciletou historií. Kypr je totiž považován za evropskou kolébku vína, o opojném moku se zmiňují záznamy staré až 4000 let. Nejznámější vinařskou značkou je Commandaria, silné a hutné červené víno, o které od pradávna pečoval řád templářských rytířů. Toto víno k plné sladké chuti dozrává i několik let v obřích dubových sudech, výsledkem je jantarová barva a omamná kořeněná vůně s tóny sušeného ovoce. Skvěle si jej vychutnáte jako digestiv, zlatou tečku za svou hostinou.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín