Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Splňte si svá dětská přání: Severní Kypr omámil i bájného Homéra

Severní Kypr plný dobrodružství

Severní Kypr plný dobrodružství Shutterstock
 

Snili jste v dětství o tom, že se vám podaří objevit opuštěný ostrov na kterém zažijete ta nejneuvěřitelnější dobrodružství? I když vaši oblíbení románoví hrdinové nejspíše odpočívají kdesi v útrobách knihovny, vaše dětská přání možná naplní Severní Kypr. Nebroušený diamant na rozmezí Evropy a Asie.

Autentická atmosféra

Moutoullas. Nikósie, Kypr

Moutoullas. Nikósie, Kypr Shutterstock

Vaše spanilá jízda Severokyperskou tureckou republikou, pokrývající zhruba jednu třetinu ostrova, začne s největší pravděpodobně v Nikósii – jediné metropoli na světě rozdělené státní hranicí. Kontrast mezi řeckou a tureckou částí je tu patrný na první pohled. Každá část města se nachází v jiném časovém pásmu a za bujarým nočním životem byste museli do bohatě nasvíceného řeckého území. Turisty donedávna opomíjený sever vábí spíše autentickou atmosférou, magickými výhledy na moře, zapomenutými památkami, nádherným pobřežím, elegantními letovisky i známým městem duchů.

Zájezdy na Kypr

Pláže zalité pohodou

Zlatavé pláže, Severní Kypr

Zlatavé pláže, Severní Kypr Shutterstock

Tajuplný název patří dříve vzkvétající čtvrťi Varosha, ležící v letovisku Fammagusta. Nekonečné pláže, luxusní hotelové resorty a přepychové restaurace se po kyperském státním převratu v roce 1974 proměnily v opuštěné místo obehnané plotem s všudypřítomnými troskami chátrajících budov. Pohodu na sluncem zalitých plážích omývaných blankytně modrým mořem si v letovisku Famagusta užijete i dnes. Navíc s úchvatným výhledem na honosné středověké hradby, mešitu Laly Mustafy Pashi či slavnou Othellovu věž.

Za krásami Severního Kypru

Čtěte také:

Za krásami Severního Kypru

Dějiště Homérových eposů

Salamis, Famagusta, Kypr

Salamis, Famagusta, Kypr Shutterstock

Severně od Famagusty leží místo, které vyrazí dech všem milovníkům historie. Starobylé město Salamína, o němž psal ve svých eposech samotný Homér, vás ohromí velkolepým amfiteátrem, ruinami římských lázní, školy i akvaduktu u kterého vám ochotně zapózují dokonale fotogenické kyperské kočky. V naprostém klidu, bez davů turistů, si vychutnáte neopakovatelnou atmosféru místa, kterým prošly dějiny, precizní práci dávných umělců i píseň moře znějící kulisami ztichlého divadla. Nejvýznamnější město starověkého Kypru vás nenechá na pochybách, že právě na tomto místě, ležícím na břehu Středozemního moře, musely vznikat velké věci.

Užijte si zemi hojnosti a klidu: 5 důvodů, proč vyrazit na dovolenou na Kypr

Čtěte také:

Užijte si zemi hojnosti a klidu: 5 důvodů, proč vyrazit na dovolenou na Kypr

Zázračná příroda

Poloostrov Karpaz, Kypr

Poloostrov Karpaz, Kypr Shutterstock

Severovýchod ostrova uchvátí milovníky přírody. Poloostrov Karpaz láká na divokou horskou přírodu, romantické písčité pláže, tajemný hrad Kantara, léčivé prameny, zapomenuté vesničky, omamně vonící louky i divoké oslíky, kteří vás během chvilky připraví o svačinu. Úrodná rudá půda svědčí nejen olivovníkům, svatojánským chlebům a ovocným stromům, ale také orchidejím, kterých byste tu napočítali přes 40 druhů. Během odpočinku na liduprázdných plážích tu můžete spatřit hejno delfínů nebo mořskou želvu. A zázraky tu umí nejen příroda. Ve vesničce Dipkarpaz můžete navštívit poutní místo sv. Ondřeje. U kostelíka s nádhernými freskami vyvěrá pramen, jehož voda je prý zaručeným lékem na oční neduhy. Právě na tomto hluboce duchovním místě dokonale vstřebáte dojmy z přírody, památek i poklidné atmosféry tohoto okouzlujícího ostrova.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín