Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekvádor: Dokonalá destinace nejen pro dobrodruhy

Sopka Cotopaxi, Ekvádor

Sopka Cotopaxi, Ekvádor Shutterstock

Máte rádi romány o dobrodruzích, kteří se s nasazením života vydávají do neprostupných pralesů, zdolávají divoké řeky a touží uzavřít přátelství s domorodými kmeny? Tíhnete k mystickým destinacím, kde není nouze o divokou přírodu, bohatou historii, úžasné jídlo i vynikající podmínky pro pěší turistiku? Pak přijměte pozvání na malou exkurzi do Ekvádoru, jihoamerické země, z jejíchž krás až oči přecházejí.

Quito: metropole s koloniálním šarmem

Quito, Ekvádor

Quito, Ekvádor Shutterstock

Nazdobené jako šlehačkový dort, plné barev, vůni a panoramat stejně jedinečných, jako je Ekvádor sám – takové je Quito (UNESCO), metropole s křišťálově čistým vzduchem, kde se mísí koloniální architektura s indiánskými a španělskými vlivy. Hlavní město Ekvádoru se nachází v úctyhodné nadmořské výšce 2 800 metrů a během pobytu budou o vaši pozornost soupeřit mistrovská díla slovutných architektů i strhující výtvory Matky přírody. Nejvýraznější stavbou ve městě je Katedrála Nueva, postavená ve stylu andské barokní architektury. Její stavba probíhala více než 100 let a během návštěvy zjistíte, že vynaložená námaha se určitě vyplatila. Oblíbeným cílem turistů i místních je kopec El Panecillo, ze kterého je úchvatný panoramatický výhled na celé město i vrcholky And. Nezapomeňte se zastavit u monumentální sochy Panny Marie, která je jedním ze symbolů města. Představu o tom, jak šel čas v Quitu od předkolumbovských dob až po současnost, si uděláte během návštěvy muzea Museo de la Ciudad.

Dovolená v Ekvádoru

Nezapomeňte zavítat také na některý z tradičních trhů, kde si užijete chutnou exkurzi do ekvádorské kuchyně. Nemusíte mít strach, že byste byli nuceni ochutnat zdejší delikatesy v podobě grilovaných morčat nebo tučných červů. Ekvádorská kuchyně je velmi bohatá a v oblasti And vás pohostí pečeným kuřetem, grilovanou kukuřicí, pečenou zeleninou nebo vepřovým masem. Na pobřeží si pochutnáte na rybách, lahodných polévkách a plodech moře. A během expedice do Amazonie vás zasytí pečené banány i maso divokých prasat či pásovců. Zahoříte-li během návštěvy hlavního města Ekvádoru touhou po troše dobrodružství, pak neváhejte a navštivte Národní park Cotopaxi s gigantickým vulkánem, který přímo vybízí k uspořádání horské expedice nebo Národní park Cajas, který vás okouzlí průzračně čistými jezery i romantickými pastvinami, vytvářejícími příjemný kontrast k dramatickým andským scenériím.

Divoká Amazonie

Plavba v nár. parku Cuyabeno

Plavba v nár. parku Cuyabeno Shutterstock

Úchvatná biodiverzita, setkání s původními obyvateli i čas pro rozjímání o životě. V Amazonském pralese zažijte čirou radost z objevování. Žije tu na 1600 druhů ptáků, 415 druhů obojživelníků, množství savců i hmyzu a milovníky květin nadchne i stěží představitelných 4 500 druhů orchidejí. V přírodní rezervaci Cuyabeno a Národním parku Yasuní se stále daří objevovat nové druhy rostlin a živočichů. Uprostřed panenské divočiny na chvíli zapomenete na všechny vymoženosti moderní doby a na chvíli okusíte žít jednoduchým způsobem života po vzoru místních domorodých kmenů, jejichž pohostinnost vás dozajista ohromí.

Galapágy: unikátní svět Darwinových inspirací

Galapágy

Galapágy Shutterstock

Bylo, nebylo... I tak by se mohl začít psát příběh ostrovů, díky kterým jsou školní osnovy bohatší o Darwinovu teorii o původu druhů a přirozeném výběru. Jedno z nejvíce ikonických míst v Ekvádoru leží ve východní části Tichého oceánu, asi 1000 kilometrů od pevniny. Z letiště v hlavním městě Quito se během dvou hodin přenesete do zcela jiného světa – na ostrov Santa Cruz. Jeden z osmnácti sopečných ostrovů se pyšní nejen letištěm, ale také nejživější atmosférou. Nemusíte se obávat davů turistů, bez větších obtíží se tu, podobně jako na ostrovech Isabela, San Cristobal či Floriana, ubytujete obklopeni výdobytky moderní civilizace.

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Čtěte také:

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Santa Cruz je známý také díky nádherným písčitým plážím, Darwinově záchranné stanici, kde je možné pozorovat z bezprostřední blízkosti celou řadu vzácných živočichů i přírodním rezervacím, ve kterých vám ochotně zapózují leguáni i majestátní želvy sloní. Isabela, největší z ostrovů, vás uchvátí gigantickým kráterem sopky Sierra Negra, který je považován za druhý největší na světě, i mile ospalou atmosférou. Dechberoucí krásou vás omámí i ostrý kontrast tmavých lávových pláží, zvolna přecházejících do tyrkysově zbarvených vln Tichého oceánu. Společnost vám tu budou dělat roztomilí lachtani galapážští a pod hladinou respekt budící žraloci lagunoví. Mějte na paměti, že na Galapágách platí nepsané pravidlo – kdo si nespálil záda při šnorchlování, ten jako by tu nebyl.

Cuenca: perla jižních And

Cuenca, Ekvádor

Cuenca, Ekvádor Shutterstock

Díváte-li se na svět rádi z výšky, pak by vaším dalším cílem, po návratu na pevninu, mohlo být město Cuenca (UNESCO), ležící v Jižních Andách, v nadmořské výšce 2 500 metrů. Historický a kulturní skvost Ekvádoru vám představí to nejlepší z koloniální architektury v okouzlujícím prostředí velehor. Nemusíte nutně znát historii všech význačných budov, stačí se jen procházet křivolakými uličkami, lemovanými kostelíky, barevnými domky i bohatě zdobenými měšťanskými domy. O vaši pozornost tu bude soupeřit monumentální katedrála Nueva, jejíž fasáda i impozantní interiéry přestavují vrchol koloniální architektury, tradiční restaurace i řemeslné trhy, na nichž vám usměvaví prodejci nabídnou nepřeberné množství ručně vyráběných suvenýrů i autentické místní produkty. Nedaleko města leží významné archeologické naleziště Ingapirca – místo postavené dávnými Inky, kde se do dnešních dnů dochovaly pozůstatky pevnosti, chrámů i tržišť.

Objevujte s námi svět

Baños: nekonečná relaxace

Vodopády Pailón de Diablo, Ekvádor

Vodopády Pailón de Diablo, Ekvádor Shutterstock

Název města Baños de Agua Santa vám pravděpodobně nic neřekne, ale věřte, že už krátce po příjezdu si tu budete připadat jako v ráji. Malebné městečko, ležící na východním svahu And, obklopují deštné pralesy, ale to hlavní bohatství tu vyvěrá z hlubin země. Zdejší termální prameny vám dodají energii na další poznávání. Třeba na výpravu za impozantními vodopády Pailón de Diablo, k vrcholu aktivní sopky Tungurahua nebo k jedné z nejvíce insta friendly atrakcí v zemi – houpačce Swing en el Fin del Mundo neboli houpačce na konci světa.

Přímým letem do ráje: Užijte si exotiku bez přestupu

Čtěte také:

Přímým letem do ráje: Užijte si exotiku bez přestupu

Montañita: království zábavy a vln

Pobřeží v Montañita, Ekvádor

Pobřeží v Montañita, Ekvádor Shutterstock

Montañita, malé městečko na jihozápadním pobřeží Ekvádoru, má neodolatelné kouzlo pro vyznavače surfingu i milovníky plážových radovánek. Zdejší vlny si vás podmaní bez ohledu na to, zda jste zkušený surfař nebo spíše nesmělý začátečník. Surfařské školy nabízejí kurzy pro každého, kdo si chce užít nespoutanou sílu oceánu. Široké písčité pláže přímo svádějí k procházkám, opalování i lenošení s oblíbenou knihou. Mimo vodních radovánek nabízí město také bohatý kulturní život. Ulice tu lemují obchody, restaurace i bary. Právě v nich si užijete bujaré taneční party, na kterých nesmí chybět živá hudba, míchané nápoje ani skvělé ekvádorské jídlo. Město je známé také pro svou uvolněnou bohémskou atmosféru. Ulice zdobí barevný street art i graffiti, které spolu s všudypřítomnou dobrou náladou dodávají městu příjemně kosmopolitní ráz.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín