Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přímým letem do ráje: Užijte si exotiku bez přestupu

Dovolená v exotice

Dovolená v exotice Shutterstock

Podařilo se vám ušetřit pár dní dovolené a chtěli byste si ji užít ve velkém stylu? Vychutnejte si vaši letošní cestu za exotikou tak, jak velí nejnovější trendy, tedy přímým letem z Prahy, Brna či Bratislavy a bez přestupu. Sluncem prohřáté vody Karibiku, Andamanského moře i pestrobarevný svět pod hladinou Indického oceánu otevírají svou náruč i méně zkušeným cestovatelům a rodinám s malými dětmi.

Pohodlí v okřídleném stroji

Cestování letadlem

Cestování letadlem Shutterstock

Za netradiční vůní exotických pokrmů, prvotřídními službami luxusních resortů a blízkými setkáními s divokou přírodou vás z letišť v Praze, Brně či Bratislavě přepraví nejmodernější Airbus A350-900, který má ve srovnání s ostatními typy letadel až o čtvrtinu nižší spotřebu paliva – to vše díky využití dokonale aerodynamických komponentů. Příjemným bonusem je i inovativní filtrační systém, díky kterému se budete po přistání cítit svěží jako rybička a velkým obloukem by se vám měl vyhnout i obávaný jet lag. Samozřejmostí je občerstvení během letu a integrované obrazovky s pestrým výběrem programů pro všechny věkové skupiny. Za příplatek vám bude k dispozici wi-fi připojení, XL sedadla pro dokonalé pohodlí, přednostní odbavení či luxusní menu. Stroj Boeing 787 Dreamliner poskytuje cestujícím možnost cenově výhodné volby ze tří palubních tříd (economy, business a premium), alkoholické i nealkoholické nápoje v průběhu celého letu i zábavní palubní systém. 

A na jaké destinace se můžete na přímých letech těšit v sezóně 2023/2024?

Srí Lanka

Pláž na Srí Lance

Pláž na Srí Lance Shutterstock

okouzlující ostrov v Indickém oceánu, se v posledních letech změnil z mekky baťůžkářů v populární destinaci, která okouzluje nejen čarokrásnou přírodou, majestátní krásou divokých slonů i bezprostředností místních obyvatel, ale především všudypřítomnou radostí ze života. Ať už se rozhodnete strávit dovolenou v některém z trendy resortů, nebo se vydáte za poznáním, můžete si být jisti, že Srí Lanka se pro vás na dlouhou dobu stane synonymem pro parádní zážitky.

Ostrov ve tvaru kapky se pyšní velkým množstvím památek. Kulturní srdce ostrova pulzuje ve městě Kandy, jednom z bývalých královských měst. Místem, které byste si rozhodně neměli nechat ujít je světoznámý Chrám Buddhova zubu, v jehož útrobách je vystaven posvátný zub samotného Buddhy. Mistrovským dílem starověké architektury je i Lví skála, jedno z osmi míst na Srí Lance, které je zapsáno na seznamu UNESCO. Archeologické skvosty doslova na každém kroku vás okouzlí během návštěvy královských měst Polonnaruwa nebo Anuradhapura.

Srí Lanka je zemí kontrastů, a tak je ideální kombinovat návštěvu historických památek s pobytem v přírodě. Návštěva Národního parku Yala vás zavede do srdce divočiny, kde můžete spatřit divoké slony, leopardy, krokodýly i velké množství ptáků či obojživelníků. Pozorování zvířat v jejich přirozeném prostředí se můžete oddávat i v národním parku Udawalawe. Pohodu na pláži, barevný podmořský život i péči luxusních hotelových resortů vám nabídnou letoviska Bentota, Mirissa nebo ráj romantiků Negombo.

Zájezdy přímým letem

Keňa

Safari v Keni

Safari v Keni Shutterstock

Pokud patřil k vašim dětským snům výlet na safari, pak vězte, že vás od nekonečných buvolích stád, elegantních lvů, respekt budících nosorožců, elegantních levhartů i okouzlujících sloních rodinek dělí jen 9 hodin letu. Žhavá Afrika vás přivítá ve své náruči krásnými bělostnými plážemi, luxusními hotelovými resorty i nespoutaností národních parků. Nejkrásnější výhled na nekonečné pláně se vám naskytne z vrcholu druhé nejvyšší hory Afriky, Mount Kenya (5 199 m n. m.). Ta je místními považována za místo, kde žijí bohové. Máte-li dostatečnou fyzickou kondici, pak neváhejte a vychutnejte si piknik v té nejlepší společnosti.

Keňské pobřeží oplývá nádhernými plážemi, omývanými vlnami Indického oceánu. K těm nejproslulejším patří Diani Beach, Watamu Beach či Malindi Beach. Stejně dokonalý jako místní pláže je i svět pod mořskou hladinou. Nádherné korálové útesy lákají hejna pestrobarevných rybek i dalších živočichů.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Začátek podzimu je ideálním obdobím pro návštěvu některého z keňských národních parků, zejména pak Masai Mara. Zážitkem, na který se nezapomíná, je legendární velká migrace divoké zvěře. Každý rok se dávají do pohybu milionová stáda pakoňů, zeber a gazel a míří do míst, kde najdou nové pastviny i zdroje vody. Stáda kopytníků doprovázejí na jejich cestě i tisíce lvů, levhartů a dalších predátorů, kteří čekají na bohatou hostinu.

10 důvodů, proč vás Keňa vezme za srdce

Čtěte také:

10 důvodů, proč vás Keňa vezme za srdce

Thajsko

Koh Yao Noi v Phuket, Thajsko

Koh Yao Noi v Phuket, Thajsko Shutterstock

Váš velký únik před pošmourným podzimním počasím může mít lehce pikantní příchuť. Podobně jako většina tradičních thajských jídel jsou i sluneční paprsky, prohřívající blankytné vody Andamanského moře, příjemně žhavé. Nechte si dostatek času na odpočinek i poznávání. Thajské ostrovy vás ohromí svou rozmanitostí a místní obyvatelé vám přesvědčí o tom, že úsměv je tím největším bohatstvím.

Thajské pláže jsou ztělesněním ráje na zemi, ať už se vydáte na ostrov Phuket s vyhlášenými plážemi Patong Beach a Kata Beach, nedaleký ostrov Phi Phi s průzračným mořem a dokonale fotogenickými útesy nebo do oázy romantických pláží na ostrově Koh Samui.

Thajsko je proslulé svou pohostinností, všudypřítomnými úsměvy i skvělou kuchyní. Nebojte se vyrazit do ulic a užít si říznou chuť místního street foodu. Věřte, že ten nejlepší pad thai, tom yum či pikantní zeleninový salát som tum vám naservírují v nenápadném stánku na místního trhu.

K tomu, abyste se stali skutečnými znalci Thajska, je třeba navštívit Bangkok. Rušné hlavní město láká milovníky architektury na návštěvu Grand Palace s jeho chrámy a posvátnými sochami i posvátné město Ayutthaya (zařazené na seznamu UNESCO) s pozůstatky starobylých chrámů a paláců. Ulice thajské metropole jsou štědré i k shopaholikům. Potěší je nepřeberným množstvím obchodů s tradičními i moderními šperky, hedvábím, keramikou, uměleckými předměty i oblečením.

Exotika přímým letem

Madagaskar

Rezervace Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

Rezervace Tsingy de Bemaraha, Madagaskar Shutterstock

Zamilovaly se vaše ratolesti do neodolatelného lemuřího krále Jelimána? Vezměte je na dovolenou do míst, kde se to pruhovanými lemuřími ocásky jen hemží. Kromě populárních poloopic si vás Madagaskar podmaní i kosmopolitní krásou metropole Antananarivo, mohutnými baobaby, panenskými plážemi, nekonečnou modří Indického oceánu i okouzlujícími díly Matky přírody v národních parcích. Na Madagaskaru můžete očekávat tropické podnebí, teploty tu však výrazně ovlivňuje také nadmořská výška. U pobřeží se teploty celoročně pohybují v rozmezí 21 až 26 °C. Ve vnitrozemí panují ideální výletní teploty mezi 13 a 19 °C.

Duší Madagaskaru je zdejší unikátní fauna a flóra, jíž tvoří z 90 % endemické druhy. Po oddělení od afrického kontinentu před 165 milióny lety se tu v naprosté izolaci od okolního světa vyvíjel ohromující svět rostlin a živočichů.

Světovým unikátem jsou skalní útvary v národním parku Tsingy de Bemaraha (zařazený na seznamu UNESCO). Celá oblast národního parku ležela původně pod mořskou hladinou. Ostré skály, sahající až do výšky sedmdesáti metrů můžete objevovat pomocí mnoha kovových lávek a žebříků.

Nejoblíbenějším turistickou destinací je ostrov Nosy Be, nazývaný též ostrov vůní. Vzduch je tu prošpikován skořicí, vanilkou, ylang-ylang i kávou. V přírodní rezervaci Lokobe Special Reserve jsou k vidění poslední zbytky tropického deštného pralesa, rajské pláže jsou jako stvořené pro bezstarostný odpočinek a průzračně čisté vody Indického oceánu přímo svádějí ke šnorchlování, potápění i vodním hrátkám. Bujarý je i zdejší noční život. Po západu slunce tu otevírají desítky stylových restaurací, barů i nočních klubů.

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

Čtěte také:

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

Dominikánská republika

Pláž Punta Cana, Dominikánská republika

Pláž Punta Cana, Dominikánská republika Shutterstock

Pohoda na pláži, míchané drinky, exotická kuchyně, malebná koloniální architektura i zázemí luxusních hotelových resortů. Poznávacím znamením Dominikánské republiky jsou především nádherné pláže. Zvolíte ikonu karibských letovisek, pulzující středisko Punta Cana s nekonečně dlouhými plážemi, pokrytými jemným bělostným pískem, golfovými hřišti i množstvím zábavy pro děti i dospělé? Nebo dáte přednost komornější Puerto Plata s okouzlujícím historickým centrem, nejstarší pevností v Karibiku a autentickou atmosférou? Ať tak či tak, můžete se spolehnout, že po několika dnech propadnete příjemně bezstarostnému životnímu tempu.

Milovníky přírody nadchne návštěva nedalekého národního parku Los Haitises, kde jsou k vidění nejen exotičtí papoušci, varani, pelikáni, pestrobarevní motýli či roztomilí kapustňáci, ale také tajuplné jeskyně a husté mangrovové lesy. Exkurzi do historie zažijete během návštěvy archeologického naleziště Altos de Chavón s nádhernou replikou středověkého evropského města. Opravdový klenot se ukrývá v samém srdci Dominikánské republiky, prastaré město Santo Domingo, první evropská osada v Americe, vám během procházky úzkými uličkami odkryje takové architektonické skvosty, jakými jsou bohatě zdobená panská sídla nebo Alcázar de Colón (zařazený na seznamu UNESCO), opevněný palác z 16. století.

Dovolená bez mezipřistání

Tanzanie

Molo na Zanzibaru

Molo na Zanzibaru Shutterstock

Největší koncentrace divokých zvířat v národních parcích Serengeti, Ngorongoro či Tarangire, ikonická hora Kilimandžáro, jež přitahuje horolezce a dobrodruhy z celého světa, gigantické baobaby, nekonečné Viktoriino jezero, tajemní Masajové i poloha v blízkosti rovníku, která je zárukou nekonečného léta – to vše váš čeká v Tanzanii. A jako třešničku na dortu si můžete vychutnat návštěvu populárního ostrova Zanzibar.

Hlavním tahákem Tanzanie je nejen divoká příroda v národních parcích i pod hladinou Indického oceánu, ale také místa, kde se začala psát historie lidského druhu. Místem, kde byly ve vrstvě staré 3,75 miliónu let nalezeny pozůstatky prvních známých lidských předků je archeologické naleziště Olduvai Gorge, známé také jako kolébka lidského druhu. Pozoruhodné archeologické naleziště (zapsané na seznamu UNESCO), jež se nachází na úbočí 40 kilometrů dlouhé a 100 metrů hluboké soutěsky, je možné navštívit v průběhu celého roku.

Netradiční pohled do života a tradičních zvyklostí více než 120 etnických menšin žijících na území Tanzanie, nabízí malebná vesnička Mto wa Mbu, ležící poblíž jezera Manyara.

Ostrov Zanzibar voní mořem, sluncem a kořením, ale zdaleka není jen plážovou destinací. Zkušení cestovatelé radí vyhradit si celý den na poznávání ostrovní metropole Stone Town (UNESCO), která vás okouzlí domy postavenými z kamene, úzkými uličkami, tradičními trhy, kosmopolitní atmosférou i skvělou kuchyní, která si právem zaslouží přízvisko fusion – snoubí se v ní totiž arabské, indické, africké i evropské prvky. Za více než lidové ceny si tu vychutnáte čerstvé chobotnice, krevety, humry, tuňáky i nekonečné variace masových i zeleninových specialit.

Zaleťte si pro léto na Zanzibar

Čtěte také:

Zaleťte si pro léto na Zanzibar

Omán

Fjord Khor Najd, Omán

Fjord Khor Najd, Omán Shutterstock

Země kontrastů vás ohromí neuvěřitelnou krásou přírody i poutavou historií. Klenot Blízkého východu se pyšní bohatou kulturou, pestrou výzdobou mešit, nekonečnou pouští, úrodnými oázami, množstvím sportovních aktivit i krásou Arabského moře. Omán je živoucí muzeum, ve kterém se můžete ponořit do fascinující historie. Každá z památek vypráví příběh o minulosti, kultuře i mistrovství ománských stavitelů. Hrad Jabrin Castle, postavený v 17. století, je považován na nejkrásnější stavbu svého druhu v zemi. K vidění je rozsáhlý komplex s mnoha komnatami, věžemi, rozlehlým nádvořím i podzemními chodbami.

Historické město Nizwa láká návštěvníky na monumentální pevnost z hrubě opracovaných vápencových bloků. Architektonický skvost ze 17. století patří k nejfotografovanějším místům v zemi a výhled ze střešní terasy se dozajista zařadí na přední příčky vaší cestovatelské hitparády. Rozsáhlá pevnost Bahla Fort ze 13. a 14. století přestavuje vrchol ománské vojenské architektury. Obdivuhodně zachovalý komplex si díky své výjimečnosti vysloužil zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

V Ománu narazíte i na přírodní divy. Jedním z nich je hluboký kaňon Wadi Nakhr, který příroda vyhloubila v malebné krajině pohoří Al Hajar. Grand Canyon východu láká k příjemným procházkám, které si mohou užít i méně fyzicky zdatní cestovatelé. Nezapomenutelné zážitky slibuje i oslnivě krásné pobřeží Arabského moře. Kromě dokonale upravených hotelových pláží s moderním plážovým servisem můžete prozkoumat i opuštěné zátoky, vyhlášené pláže Yiti Beach či Qurum Beach nebo nasadit šnorchl a ponořit se do světa plného barev pod mořskou hladinou.

Zájezdy přímým letem

Kuba

Ulice Havany, Kuba

Ulice Havany, Kuba Shutterstock

Źivá atmosféra, skvělý karibský rum, široké bělostné pláže, průzračně čisté moře i města, která nikdy nespí. Ostrov svobody vám nabídne všechny aspekty života od umění, architektury, přírodních krás až po gastronomii. To vše zabalené do radostně roztančené atmosféry. Ideálním obdobím pro návštěvu tropického ráje, který kromě krásné přírody a zdobné koloniální architektury proslavila i pohnutá historie, nastává s příchodem podzimu. Od října do dubna na vás čeká slunečné počasí jako stvořené pro vodní radovánky, výlety za přírodními krásami i poznávání jedinečných historických památek.

Největší množství jich spatříte v hlavním městě Havana. Dlážděné ulice Staré Havany, lemované koloniálními stavbami, vás vrátí zpátky v čase. Náměstí Plaza de la Catedral s monumentální katedrálou a bohatě zdobenými historickými domy vás vezme na cestu do 16. století. O bohaté námořní historii kubánské metropole vás přesvědčí návštěva pevnosti Castillo de los Tres Reyes del Morro, která měla chránit obyvatele města před nájezdy pirátů.  

Pohádkově krásné město Trinidad (zapsané na seznamu UNESCO), ležící na jižním pobřeží Kuby, je bohaté na koloniální památky a svou příjemně ospalou atmosférou vás donutí zpomalit a užívat si všudypřítomnou pohodu. Za návštěvu stojí zdejší královský palác s rozlehlými, pečlivě udržovanými zahradami.

Některé části kubánského pobřeží se pravidelně umisťují na předních příčkách žebříčku nejkrásnějších světových pláží. K těm nejproslulejším patří dlouhá písčitá pláž Varadero s jemným pískem, blankytně modrým mořem a bohatou nabídkou vodních sportů. Pro ty, kdo hledají spíše klid a romantiku je ideální volbou pláž Playa Paraíso v oblasti Cayo Largo. Milovníci šnorcholování a potápění ocení krásu korálového útesu i malebné zátoky u pláže Cayo Coco. Obzvláště romantické jsou zdejší západy slunce, které přímo svádí k láskyplným vyznáním.

Ty největší přírodní poklady ostrova svobody nabízí zelené údolí Viňales, známé svými vápencovými horami, tabákovými políčky i horskými vesničkami. Národní park Topes de Collantes, vám dopřeje odpočinek v hlubokých lesích s pozoruhodnou faunou i flórou a množstvím vodopádů.

Karibské dobrodružství jménem Kuba

Čtěte také:

Karibské dobrodružství jménem Kuba

Vietnam

Vrchol hory Fansipan, Vietnam

Vrchol hory Fansipan, Vietnam Shutterstock

Stále populárnější destinace umí být drsně romantická, dobrodružná, gurmánská i luxusní. Přesně podle toho, co od ní očekáváte. Dopřejte si dostatek času na všechny její krásy: horské městečko Sapa, plavbu po romantické zátoce Ha Long bay i řece Mekong, rušnou Hanoj, město plné historie Hoe, rýžová políčka v provincii Mai Chau i zasloužený odpočinek na snově krásných plážích zálivu Phu Quoc.

Klenot jihovýchodní Asie láká i na množství budhistických chrámů a pagod, ve kterých se zrcadlí bohatá duchovní historie země. Za návštěvu stojí One Pillar Pagoda v Hanoji i Perfume Pagoda, ležící jen několik minut jízdy od metropole. Pevnou součástí kulturního bohatství země jsou pohádkově krásná císařská města. K těm nejvýznačnějším se řadí Hue, ležící ve středním Vietnamu, s císařským palácem, pagodou Thien Mu a královskými hrobkami. Dokonale fotogenická příroda vybízí k aktivnímu odpočinku – nechte se zlákat k výstupu na jednu z posvátných hor Fansipan. Nejvyšší vrchol Indočíny otestuje vaši fyzickou výkonnost a za odměnu vám poskytne nejen úchvatné výhledy do okolí, ale především hluboký duchovní zážitek.

Vietnam je rájem pro gurmány! Ochutnejte slavné pho, aromatické banh mi, neodolatelné plody moře, dokonale vyzrálá manga, ananas, mangostan, dračí ovoce, durian nebo liči a na závěr si užijte intenzivní chuť vietnamského zeleného čaje.

Exotika přímým letem

Spojené arabské emiráty

Dovolená v Dubaji

Dovolená v Dubaji Shutterstock

Nemáte času nazbyt? Pak zkuste nejdostupnější exotiku, od které vás dělí jen 6 hodin letu. Ať už zvolíte supermoderní Dubaj nebo přírodními krásami oplývající emirát Ras al Khajmah, můžete si být jisti, že nebudete mít nouzi o slunečné počasí, architektonické skvosty, rekordní zážitky, vodní radovánky i svéráznou přírodu.

Dubaj, metropole v poušti, je symbolem luxusu, krásných písčitých pláží, inovací i architektonických divů. Město, které přepisuje rekordy, vás ohromí od prvního okamžiku. Stačí jen vystoupat na vrchol Burj Khalifa – nejvyššího mrakodrapu na světě a z výšky 828 metrů pozorovat panorama Dubaje. Tím, co vás nejspíše zaujme na první pohled bude uměle vytvořený ostrov Palm Jumeirah, který je živoucím důkazem mistrovství zdejších architektů. Symbolem bohatství Dubaje je Burj al Arab – nejluxusnější hotel na světě, jehož hvězdný lesk si můžete užít třeba nad sklenkou vína v některé z jeho stylových restaurací. Nákupní maraton vám nabízí Dubai Mall – jedno z největších nákupních center na světě, jehož součástí je i obří akvárium se světově největší koncentrací žraloků tygřích, ledové kluziště, nepřeberné množství volnočasových aktivit pro děti i dospělé a dokonce i 155 milionů let stará kostra dinosaura.

O poznání komornější atmosféru nabízí emirát Ras al Kahimah, který se pyšní krásami divoké přírody, starověkou architekturu i nepřeberným množstvím aktivit. Na své si tu přijdou vyznavači turistiky, adrenalinových zážitků i rodiny s malými dětmi. Zdejší písčité pláže jsou jako stvořené pro dovádění ve sluncem vyhřátých vodách Arabského moře.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín