Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější májové festivaly napříč zeměkoulí

Zábava v ulicích

Zábava v ulicích Shutterstock

Máj je lásky čas, o tom není sporu. Věděli jste však, že je to i období nabité událostmi ze světa kultury, sportu i hudebních zážitků? Přijměte pozvání na ty nejkrásnější festivaly napříč zeměkoulí. Možná tu najdete inspirací k tomu sbalit kufr a užít si jejich atmosféru na vlastní kůži.

Filmový festival v Cannes, Francie

14.–25. května 2024

Filmový festival v Cannes

Filmový festival v Cannes Shutterstock

Asi jen těžko byste ve svém okoli hledali někoho, kdo nikdy neslyšel o festivalu v Cannes. Během tradičního filmového svátku se na jihu Francie každoročně scházejí největší herecké hvězdy, režiséři i producenti, aby společně předali prestižní ceny v různých filmových kategoriích. Honosná akce se koná v kulisách francouzské Riviéry a kromě zvučných jmen umělců z celého světa, láká do svých útrob i obyčejné smrtelníky. Během konání festivalu se v destinaci pořádá mnoho doprovodných kulturních akcí, večírků a promítání. Nasát atmosféru města během těchto dnů, je pro mnohé zážitkem na celý život. 

Dovolená ve Francii

Festival Pahiyas, Filipíny

15. května

Zdobení domů v rámci Pahiyas, Filipíny

Zdobení domů v rámci Pahiyas, Filipíny Shutterstock

Festival Pahiyas na počest patrona zemědělců, svatého Isidora, každoročně promění města v provincii Quezon v duhovou podívanou. Jedná se defacto o filipínské dožínky, domorodci zdobí ulice a domy, jejichž krásu následně hodnotí porota. Kromě okouzlující barevné atmosféry si návštěvníci pochutnají na lokálních delikatesách a rozvlní boky za zvuků živých folklórních kapel.

Velká cena Monaka

23.–26. května 2024

Velká cena Monaka

Velká cena Monaka Shutterstock

Láká vás vzrušující svět motoristických závodů? Koncem května se můžete stát svědky soutěžního klání elitních jezdců Formule 1 na legendárním okruhu v Monaku. Zatímco závodníci zdolávají záludné zatáčky úzké dráhy, diváci si užívají nejen nervy drásající podívanou, ale i bouřlivou atmosféru plnou emocí. Velkou cenu Monaka si dosyta vychutnáte i v případě, že jste večírkový typ. Akce je tradičně spjata s přítomností mezinárodní smetánky na exkluzivních akcích, třeba na jachtě Port Hercule, nebo v některém z kasín v Monte Carlu.

5 tipů na neokoukané letní destinace do 5 hodin letu

Čtěte také:

5 tipů na neokoukané letní destinace do 5 hodin letu

VIVID Sydney, Austrálie

24. května–15. června 

Opera v Sydney během Vivid

Opera v Sydney během Vivid Shutterstock

Důkazem toho, že i u protinožců se umí bavit a mají smysl pro umění i krásu je festival VIVID. Během máje a června se město Sydney tradičně mění v mekku umění, hudby a technologií. Přivítá vás téměř nekonečné množství světelných soch, interaktivních děl a světelných projekcí. Ty můžete vidět i na takových památkách jako je ikonická opera v Sydney či největší železniční most v Austrálii Sydney Harbour Bridge. Součástí akce jsou interaktivní workshopy, výstavy, divadlo i vystoupení světoznámých hudebníků.

Festival v Hamamatsu, Japonsko

3.–5. května 2024

Tanec v ulicích,  Hamamatsu

Tanec v ulicích, Hamamatsu Shutterstock

Pouštěli jste v dětství na podzim rádi draky? Pak si nenechte ujít japonský festival ve městě Hamamatsu. Během třídenní akce oblohu ozdobí stovky létajících draků všech barev a velikostí, které vyrobily děti z okolních měst. Večer pak ulice metropole zaplaví hudba a světelné alegorické vozy. Těšit se můžete na tradičního japonské divadlo, krásu a složitost origami nebo ukázku bubnování taiko.

11 romantických rájů aneb Láskyplné putování ve dvou

Čtěte také:

11 romantických rájů aneb Láskyplné putování ve dvou

Cinco de Mayo, Mexiko

5. května

Cinco de Mayo, Mexiko

Cinco de Mayo, Mexiko Shutterstock

Mexický národní svátek Cinco de Mayo je událostí, která oslavuje historické vítězství v bitvě u Puebly v roce 1862. Ulice měst rozzáří pestrobarevné průvody, tradiční kroje i ukázky lidových tanců. Pokud se vám poštěstí být součástí této přehlídky mexického kulturního dědictví, odhoďte stud a klidně vplujte do tančícího davu. Energii snadno doplníte legendárními laskominami jako jsou tacos či tamales.

Zájezdy do Mexika

29.04.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín