Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

11 romantických rájů aneb Láskyplné putování ve dvou

Dovolená ve dvou

Dovolená ve dvou Shutterstock

Spřádáte se svou drahou polovičkou plány na romantický útěk z reality? Pak vás možná potěší přehled destinací, které jsou jako stvořené pro toulky ruku v ruce. Dávejte však pozor, všechna tato místa mají jednu zásadní nevýhodu, nebudete se odtud chtít vracet. 

Paříž: Synonymum města lásky

Dovolená v Paříži

Dovolená v Paříži Shutterstock

Není možné plánovat romantickou cestu a nezmínit hlavní město Francie. Ačkoli to může znít jako klišé, málo co se vyrovná plavbě po Seině s výhledem na ikonické památky, jako je katedrála Notre Dame nebo Musée d'Orsay. Ve večerních hodinách se míra romantiky ještě znásobí, půvab pařížských skvostů v záři světel totiž nabývá na intenzitě a i vy nejspíš pocítíte touhu poznat zdejší proslulý noční život. Nezáleží na tom, jestli se v této metropoli budete v obětí kochat výhledem z Eiffelovy věže, ruku v ruce procházet čtvrtí Montmartre plné umělců nebo se dělit o voňavý croissant u malého stolečku před bistrem. Město lásky si vás zaručeně omotá okolo prstu. 

Zájezdy do Paříže

Romantika plná luxusu na Maledivách

Dovolená na Maledivách

Dovolená na Maledivách Shutterstock

Ulehat v soukromé vilce posazené na hladině oceánu, kde se hejna pestrobarevných ryb prohání průzračnou lagunou. Bosýma nohama se bořit do vyhřátého bělostného písku a poslouchat šum palmového listí. Popíjet na terase svou ranní kávu, zatímco se vám pod nohama po mořské hladině vznáší manta. Hovět si v soukromém bazénu a pochutnávat si na čerstvém exotickém ovoci. Přivírají se vám při představě takového scénáře zasněně oči? Pak je pro vás dovolená na Maledivách trefou do černého. Jedno z nejromantičtějších souostroví planety v neuvěřitelně tyrkysových vodách Indického oceánu láká intimní atmosférou, která panuje hlavně na malých rekreačních ostrůvcích. Svou náruč vám otevřou butikové resorty a luxusní bungalovy stranou všech problémů světa. Trápit vás tu může jedině to, v jakou denní dobu se vydáte slunit na pláž, kdy se se šnorchlem vrhnete vstříc rozmanitému podmořskému světu, jaký outfit zvolit na gurmánskou večeři nebo zda vám příjemný mořský větřík příliš nepocuchá kadeře při večerní projížďce na loďce v kulisách zapadajícího slunce.

Dovolená na Maledivách

Pohádkové Bruggy s příchutí čokolády

Kanály v Bruggy, Belgie

Kanály v Bruggy, Belgie Shutterstock

Belgické město přezdívané „Benátky severu“ má v rukávech mnoho es, které vyrazí dech nejen zamilovaným. Začnete plavbou po spleti městských kanálů nebo se zatoulejte do malebných uliček centra města. Narazíte tu na hospůdky, jako vystřižené z pohádky, kde belgické pivo teče proudem a z kuchyně voní čerstvé slávky s křupavými hranolky. Zatoulat se až k vyhlášeným čokoládovnám, kterými jsou Bruggy proslulé, je téměř povinnost. Objevíte čokoládové pralinky mnoha chutí, tvarů i vůní. A okusit jen jednu rozhodně nestačí! Vyzkoušejte i méně tradiční příchutě, ke kterým patří například oblíbená slaninová pralinka s jemnou chutí mléčné čokolády, kde sem tam křupne vypražený slaninový prach. Dekadentní potěšení završte návštěvou Muzea čokolády, přijdete tu na kloub tomu, jak se z kakaových bobů stává neodolatelná lahůdka. A rovnou si na zdejších workshopech vyzkoušejte roli „chocolatiera“ na vlastní kůži.

Města jako stvořená pro zimní výlet

Čtěte také:

Města jako stvořená pro zimní výlet

Půvab starých časů v japonském Kjóto

Ulice Starého města v Kjóto, Japonsko

Ulice Starého města v Kjóto, Japonsko Shutterstock

Pokud svou lásku vyvezete do země zapadajícího slunce, navštivte bývalé hlavní město Kjóto, opředené neopakovatelným geniem loci. Japonské tradice a umění tu dýchají z mnoha budhistických chrámů či šintoistických svatyní a v pěstěných zahradách se můžete pokusit dosáhnout zenu. Nevynechte dominantu města, zlatý chrám Kinkaku-ji, kde jsou uchovány ostatky Buddhy, nebo se projděte Stezkou filozofů podél úzkého vodního kanálu. Na jaře vás přivítá krása kvetoucích sakur a okolním zahradám to sluší i na podzim, kdy obléknou kabát z barevného padajícího listí. Rozjímat můžete v bambusovém háji Arashiyama, který se chlubí alejí z bambusů dosahujících výšky až 30 metrů, které se v koruně spojují a vytváří zdánlivě nekončící tunel. Nesmíte minout ani tržnici Nishiki, kde ochutnáte místní speciality jako nudlovou polévku ramen, knedlíčky gyoza nebo sushi na sto způsobů.  

Magické okamžiky zapadajícího slunce na Santorini

Dovolená na Santorini, Řecko

Dovolená na Santorini, Řecko Shutterstock

Už ve chvíli, kdy příď trajektu políbí pevniny ostrova Santorini, vás do očí uhodí barevné pobřeží Egejského moře, kde na rudohnědých skalnatých útesech září sněhobílé domky s modrými kopulovitými střechami. Pohádkové Santorini je torzem ostrova zbylém po dávném výbuchu sopky. Ať už budete ruku v ruce procházet starobylé uličky archeologického naleziště Akrotiri nebo sopečnou pláž lemovanou safírovými vodami, tohle místo vás vezme za srdce. Málokterý zážitek pak překoná podívanou, která tu na vás čeká na sklonku dne. Mnoho turistických průvodců tvrdí, že právě na tomto kousku země, konkrétně v oblíbeném letovisku Oia, spatříte na vlastní oči ty nejkrásnější západy slunce na světě. Nechte na sebe působit magickou sílu okamžiku, kdy se obzor halí do zlatavého hávu a až slunce klesne za obzor, odhoďte stud a  zhoupněte se v bocích do rytmu všudypřítomné hudby. Santorini totiž po setmění ožívá bujarým nočním životem a není tu těžké protančit střevíce.

Zájezdy na Santorini

Okouzlující a vřelé Bali

Západ slunce v  Pura Lempuyang, Bali

Západ slunce v Pura Lempuyang, Bali Shutterstock

Čekáte-li od své dovolené ve dvou trochu víc než polehávání v hotelovém resortu, Bali bude tím pravým místem, které vám nabídne mnoho dobrodružných zážitků. Oblíbený indonéský ostrov vás nabije dávkou exotiky okořeněnou okouzlující přírodou a poklady hinduistické kultury. Třešničkou na dortu budou přívětivé tváře místních lidí, kteří jsou pověstní jsou přátelskou náturou a pohostinností. Snadno vás tak při četných kulturních akcích či rituálech včlení mezi sebe a vy se tak z bezsprostřední blízkosti pokocháte jednou nejrozmanitějších uměleckých sfér světa. Chrámové slavnosti v budhistických svatyních vám svou radostnou atmosférou projasní den a zároveň vás přenesou do dob dávno minulých. Komplexy starobylých budhistických chrámů se nachází i na vrcholcích hor nebo skalnatých útesech a při jejich dobývání vám bude dělat dělat společnost zdejší panenská příroda.

6 tipů na romantickou dovolenou aneb Nadělte na Valentýna moře lásky

Čtěte také:

6 tipů na romantickou dovolenou aneb Nadělte na Valentýna moře lásky

Za návštěvu rozhodně stojí malebný chrám Ulun Danu Beratan, zasazený uprostřed hor v centrálním Bali. Pochází ze 17. století a jeho věžičky se zrcadlí na hladině jezera Beratan. Poté vklouzněte do útrob vnitrozemí ostrova a užijte si putování bujnou zelení, poslouchejte zvuk bouřících vodopádů a kochejte se pohledem na rýžová políčka i malebná jezírka. Na místních zlatavých plážích vládne komorní atmosféra. Korálové útesy lákají k tomu, popadnout šnorchl a prozkoumat barevný svět pod hladinou moře. Odvážnější povahy, které se nezaleknou vysokých vln, se mohou vrhnout do surfování a užít si rozbouřené moře kolem poloostrova Bukit.

Sladké a intenzivní Porto

Dovolená v Porto, Portugalsko

Dovolená v Porto, Portugalsko Shutterstock

Až se projdete po mostě Ludvíka I. a obklopí vás výhled na klikatící se řeku Douro, historické město i vinice, pochopíte, proč se tahle destinace stala srdcovou záležitostí mnoha světoběžníků. Podmanivé portugalské letovisko nabízí nekonečné procházky křivolakými uličkami, jejichž chloubou jsou barevné domky zdobené modrými dlaždicemi, řadu uměleckých galerií nebo výhled na scenérii zdánlivě někonečné řady kostelních věží. Pokud se před svým protějškem chcete blýsknout, zamiřte společně na náplavku zvanou Ribeira. Čeká vás tu nepřeberné množství restaurací, kaváren a barů, odkud budete moci z první řady pozorovat místní život v poklidném tempu a také protější břeh řeky, které je posetý vinohrady a vinnými sklepy. Nevynechejte ochutnávku toho nejlepšího z umu místních vinařů, kterým svět vděčí za vyhlášené portské víno. Pozvedněte sklenku rudého moku a připijte si, ať jsou vaše společné chvíle stejně sladké a intenzivní, jako každý doušek portského.

Dramaticky kouzelné pobřeží Amalfi

Amalfi, Itálie

Amalfi, Itálie Shutterstock

Co přesně obnáší výraz La dolce vita, nejlépe pochopíte v jednom z nejkrásnějších míst celé Itálie. Tam, kde divoké pobřeží lemují odlehlé pláže i zátoky a kde zachovalou architekturu malebných městeček doplňují velkolepé horské hřebeny, se mezi Sorrentským poloostrovem a městem Salerno nachází kousek zemského ráje jménem Amalfské pobřeží. Poznejte barevnou mozaiku tvořenou historickými domky ve městech Amalfi nebo Positano. Vydejte se za nedotčenou přírodou na Sentiero degli Dei neboli Stezku bohů. Nenáročná trasa vás provede krajinou nad mořem korunovanou dokonalou podívanou, kdy vám budou pod nos vonět citroníky a zrak přecházet z pestrobarevné záplavy květin. Až vás začnou bolet lýtka, půjčte si loďku a projeďte se po průzračné hladině Tyrhónského moře, odkud budete mít jako na dlani všechny zdejší monumenty historického dědictví. Den zakončete v jedné z gurmánských restaurací na útesech, kde nikdy není nouze o lahůdky vyhlášené italské kuchyně a neopakovatelný výhled.

Dovolená v Itálii

Živelné a roztančené Buenos Aires

Dovolená v Buenos Aires

Dovolená v Buenos Aires Shutterstock

Proudí-li vám v žilách divoká a nespoutaná krev, bude vaším místem zaslíbeným argentinská metropole přezdívaná jako Paříž Jižní Ameriky. Buenos Aires nese punc kosmopolitnosti, střetávají se tu totiž kultury z celého světa s živelnou Latinskou Amerikou. Čekají vás tu honosné čtvrti se svěžími parky, elegantní bulváry plné kaváren nebo zóny plné bohémů a street art umění. Jednou z nich je i barevná přístavní oblast Boca, která se proslavila nejvášnivějším tancem světa. Neexistuje lepší způsob, jak dostat Buenos Aires pod kůži než se naučit umění tanga. Pokud si nejste jistí v krocích, vydejte se na velkolepou tango show do Café Tortoni nebo se inspirujte při objevování zdejšího pulsujícího nočního života. V tančírnách, velkých klubech, koktejlových barech, ale i uprostřed zeleně v městském parku, tam všude se schází milovníci vášnivých tanečních rytmů, aby se rozvlinili v bocích.

Poznejte Kolumbii, zemi dvou oceánů a tisíce rytmů

Čtěte také:

Poznejte Kolumbii, zemi dvou oceánů a tisíce rytmů

Za přírodními klenoty do Bergenu

Příroda v okolí Bergenu, Norsko

Příroda v okolí Bergenu, Norsko Shutterstock

Pokud vaše srdce bije láskou k drahé polovičce, vášní pro dobrodružství a milujete drsnou serverskou přírodu, vydejte se oslavit svou zamilovanost do norského Bergenu. Čeká tu na vás rybí trh, středověké přístaviště v historické čtvrti nebo lanovka na horu Fløyen vysoko nad střechami města. Výhled na nádhernou scenerii úzké mořské zátoky obklopenou horským masivem vám nenechá na pochybách, že jste se právě ocitli před pomyslnou branou fjordů. Koncentrovanou ochutnávku krás Norska si můžete dopřát výletem k fjordu jménem Nærøyfjord, který je právem považován za norský národní poklad. Z Bergenu se k němu doveze autobus, ze kterého přesedláte na lodní linku a vyplujete do útrob skalisek. Budete se kochat mohutnými horami, hlubokými lesy a míjet jeden vodopád za druhým. V letních dnech pak nevynechtejte výlte do parku Nordnesparken, kde vás zdejší fjordy obklopí ze všech stran. Uspořádejte si tu romantický piknik nebo se nechte zlákat osvěžující panensky čistou vodou v jezeře. Její teplota nebude nejspíš nijak závratná, o to více se však můžete vzájemně zahřát.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Tulum opředený kulturou Mayů a přírodními divy

Zřícenina El Castillo v Tulum, Mexiko

Zřícenina El Castillo v Tulum, Mexiko Shutterstock

Nespokojíte-li se pouze s odpočinkem na zlatavých plážích a chcete si svou romantickou dovolenou okořenit unikátními zážitky, je mexický Tulum ztělesněním toho, co hledáte. Mayská riviéra láká nejen tyrkysovými vlnami Karibiku, pás bílého písku tu z vnitrozemí lemují romantické útesy skrývající malebné plážičky zdobené korály, památky prastaré civilizace Mayů a džungle plná divoké zeleně. Jelikož se v Tulumu otevírá pomyslná brána do deštného pralesa, není divu, že vám cesty zkříží i neobvyklí obyvatelé těchto tropických zákoutí. Na velkých balvanech nebo kamenném opevnění města se často vyhřívá leguán, ve stromoví můžete zahlédnout tukana či hravé opice. Přímo na pobřeží je možné obdivovat torza mayského přístaviště, největší dominantou zdejšího korálového útesu je El Castillo, neboli hrad, který sloužil jako maják. Tím však výčet místních zajímavostí nekončí! Je čas vypravit se za přírodními klenoty zvanými cenotes. Zatopené krasové jeskyně s krápníkovými stropy vám vyrazí dech, právě tady pochopíte, proč byla tato místa v době mayské kultury považovaná za posvátná. V dnešní době se v útrobách překrásných krasových útvarů můžete osvěžit, potápět a zkoumat jejich tajuplné dno nebo pořizovat fotografie.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín