Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Města jako stvořená pro zimní výlet

Zima ve městě

Zima ve městě Shutterstock

Padající vločky se snáší nad městem a vy sedíte v útulné kavárně, pijete horký nápoj a oknem pozorujete hemžení na chodníku venku. Přemýšlíte, zda se kochat místními památkami a nebo se jen tak toulat a pozorovat krásy města, protože i cesta může být cíl. Pokud nechcete sedět doma, i když venku mrzne a toužíte objevovat nová místa, přinášíme vám inspiraci na výlet do evropských metropolí, které své kouzlo neztrácí ani v zimním období.

Elegantní Vídeň

Vídeňská radnice

Vídeňská radnice Shutterstock

Jedno z nejkrásnějších měst Evropy, které máme takřka za humny, láká ročně davy turistů svou okázalou krásou a noblesou. Když budete brouzdat místními ulicemi, můžete si představovat, že po těchto chodnících kráčel zahalený v kabátu a šále i Mozart, co zrovna vymýšlel noty na své nejslavnější symfonie. V zimě je zde v plném proudu sezóna galerií, muzeí, divadel a operních scén. A ani pozdě večer toto město neusíná a bary, diskotéky i restaurace žijí bujarým nočním životem. Otevřeny obdivovatelům jsou však i ty nejznámější památky jako je hradní komplex Hofburk, katedrála sv. Štěpána nebo palác Belvedere. Až vás začnou bolet nohy, dejte si v některé z vyhlášených kaváren dort Sachr a jestli nefandíte sladkému, určitě vás nadchne pravý vídeňský řízek, který bývá velký jako celý talíř.

Chci do Vídně 

Historií opředený Krakov

Rynek Głowny, Krakov

Rynek Głowny, Krakov Shutterstock

I když se z pohledu velikosti jedná až o druhé největší město našich polských sousedů, je mezi turisty oblíbenější než Varšava. A není se čemu divit. Najdete tu spoustu překrásných památek, výtečných restaurací a i v zimě tu každý kout doslova tepe životem. Hned v centru města vás svou něžnou krásou uchvátí Rynek Głowny, historické náměstí s překrásnou starobylou tržnicí. Přímo tady najdete i monumentální kostel Nanebevzetí Panny Marie, jehož útroby určitě prozkoumejte i zevnitř, z velkolepého oltáře a výzdoby se vám dost možná zatočí hlava. Jednou z dominant metropole je Královský hrad na Wawelu s překrásným nádvořím, kde podle podle legendy žije nefalšovaný drak. Za zmínku určitě stojí i továrna Oskara Schindlera, která sehrála důležitou roli v záchraně mnoha lidských životů v období 2. světové války a ve které je nyní umístěna unikátní expozice. Z jídelního lístku v restauraci by byl hřích si neobjednat některé z výtečných pirohů, národní jídlo bigos nebo sladké palačinky, které se rozplývají na jazyku.

Chci do Krakova 

Důvtipný Amsterdam

Amsterdam v zimě

Amsterdam v zimě Shutterstock

Možná vám při vyslovení názvu hlavního města Nizozemska vyvstanou na mysl jen výhledy na pole plná tulipánů a místní obyvatele jezdící na kole. Vězte však, že tenhle evropský skvost má svoje nezapomenutelné kouzlo i v měsících, kdy jsou chodníky a střechy budov pokryté sněhem. Nespornou výhodou je, že hlavní turistické atrakce jako Dům Anny Frankové, Muzeum Van Gogha či Rijksmuseum jsou stále otevřené, ale není tu zdaleka takový nával návštěvníků, jako v letních měsících. Dobrodružné povahy si mohou pronajmout loď a zažít projížďku po místních kanálech a nábřežích. Dostanete k tomu deku a teplý nápoj, takže zima si na vás jen tak nepřijde. V lednu tady na Náměstí Dam najdete v rámci Národního dne tulipánů obrovskou venkovní výstavu těchto květin a návštěvníci je mohou nejen obdivovat, ale dokonce si vzít kytici barevných krasavců domů zcela zdarma.

Ideální zimní dovolená? Ta, která má všech pět P!

Čtěte také:

Ideální zimní dovolená? Ta, která má všech pět P!

Romantická Budapešť

Budova Parlamentu, Budapešť

Budova Parlamentu, Budapešť Shutterstock

V srdci Maďarska se nachází město jako stvořené pro zimní procházky. Až si vychutnáte porci teplého guláše v některé z mnoha stylových restaurací, vydejte se spálit kalorie na kluziště uprostřed parku Városligeti Műjégpálya, které je v zimě krásně osvětlené a nachází se v historickém centru města. Zmrzlé údy poté dozajista rozehřejí některé z termálních lázní, kterých je ve Staré Pešti hned několik. Ve výčtu zajímavých míst, které své kouzlo neztrácí ani v mrazu samozřejmě nesmí chybět výhled z vrcholu Gellért Hill, budova Parlamentu, Budínský hrad nebo nákupy na slavné třídě Andrássy Boulevard.

Chci do Budapešti 

29.12.2022 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín