Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ideální zimní dovolená? Ta, která má všech pět P!

Ideální zimní dovolená s rodinou

Ideální zimní dovolená s rodinou Shutterstock

Když u nás ve střední Evropě klesnou teploty pod bod mrazu a napadne sníh, přichází ideální čas nasadit běžky a lyže, nebo sbalit kufry a vyrazit do teplých krajin. Pojďte s námi navštívit tradiční destinace, kam utéct před zimou i žhavé cestovatelské novinky. Právě teď máte šanci prožít dovolenou přesně podle vašeho gusta.

Poznávání

Muzeum islámské civilizace, Sharjah

Muzeum islámské civilizace, Sharjah Shutterstock

K tomu, abyste si z vaší dovolené odvezli co možná nejvíce zážitků, je třeba zatočit s pohodlností a vydat se za poznáním. V Egyptě je téměř povinným cílem Údolí králů, které vám v zimě, kromě fascinujících pohřebišť, nabídne i příjemné teploty a minimum turistů. I Spojené Arabské Emiráty ukrývají dokonalé historické klenoty. Na objevnou pouť islámským uměním se vydáte během návštěvy Muzea islámské civilizace, situovaném ve městě Sharjah. Na ostrov Tenerife obvykle míří turisté za okouzlujícími plážemi, výtečnou kuchyní i dramatickými přírodními scenériemi. Co byste tu možná nečekali jsou pyramidy. Šest pozoruhodných kamenných staveb, ležících nedaleko města Güímar, upoutá vaši pozornost nejen neobvyklým vzhledem, ale také výrazně duchovní atmosférou. Horké minerální prameny, krásné písčité pláže, kouzlo orientu i památky staré tisíce let – takový je Omán. Navštivte třeba bájné pouštní město Wubar, které místní s hrdostí srovnávají s jordánskou Petrou. Navštěvujete-li s oblibou památky zapsané na seznamu UNESCO, pak by vaší pozornosti neměla ujít monumentální pevnost Bahla ze 17. století.

Chci poznat Omán 

Pohyb

Šnorchlování v Egyptě

Šnorchlování v Egyptě Shutterstock

Plavání, běh, potápění, sjíždění písečných dun, surfing, tajuplně znějící skimboarding nebo pohodové rybaření. Jste rádi v pohybu? Řádně do těla si můžete dát i na dovolené. Nechte se okouzlit blankytně modrými vodami Rudého moře a zdokonalte svůj plavecký styl. Místo odpočinku na lehátku nasaďte v Egyptě šnorchl a odměňte se pohledem na fascinující podmořské divadlo. Dubaj, hlavní město luxusních nákupů, nabízí aktivním cestovatelům nepřeberné množství sportovišť, některá i na místech, kde byste je zaručeně nečekali. Máte chuť na lyžovačku uprostřed parného odpoledne? Nebo chcete svým ratolestem předvést, jak umíte válet na bruslích? Pusťte se s chutí do toho. V Dubaji jsou všechny vaše přání předem splněna. O kapku méně luxusní, zato však zaručeně autentické Kanárské ostrovy jsou jako stvořené pro zapálené milovníky pěší turistiky, cyklistiky a všech představitelných vodních sportů. Sníte-li spíše o divoké adrenalinové jízdě ve vlnách, pak jsou vaší ideální destinací Kapverdy. Od konce prosince má moře i vzduch na ostrovech příjemnou teplotu a ideální vlnu si tu najdou začínající i špičkoví surfaři. Skuteční fajnšmekři míří na ostrov Sal, kde jsou nejen výborné přírodní podmínky, ale také množství doplňkových služeb.

Zájezdy na Kapverdy 

Plný talíř

Paella

Paella Shutterstock

Už se nemusíte stydět za svou vášeň k dobrému jídlu. Gastroturistika zažívá velký boom, a tak si můžete bez výčitek svědomí užít to nejlepší z nabídky tradiční kuchyně. V Egyptě zapomeňte na kuřecí řízek a hranolky a bez obav ochutnejte míchané zeleninové saláty, čerstvé ryby, kebab či sladkou baklavu. Omán vás uchvátí vůní koření i více či méně pikantními pokrmy z kozího i ovčího masa. Na Kapverdách vás uctí poctivým steakem z tuňáka nebo národním jídlem zvaným Cachupa, které sice na první pohled připomíná dort pejska a kočičky, ale je překvapivě lahodné. Ve Spojených Arabských Emirátech poznáte, jak vypadá nefalšovaná mezinárodní kuchyně a Kanárské ostrovy vás ohromí výbornými polévkami, netradičními omáčkami i skvělými bílými víny.

Dovolená na Kanárech 

Příroda

Roque Nublo, Gran Canaria

Roque Nublo, Gran Canaria Shutterstock

Procházka zasněženou horskou krajinou má něco do sebe, ale piknik na prohřátém písku dá zimním dnům úplně nový rozměr. A co teprve když se rozhodnete prozkoumat vnitrozemí ostrova Gran Canaria, který si vysloužil přezdívku malý kontinent. Malebné vesničky, kaskádovitá políčka, husté vavřínové lesy, drsná sopečná krajina i rozkvetlé louky. A co teprve až spatříte majestátní skálu Roque Nublo, na jejímž vrcholu pocítíte dokonalé souznění s přírodou.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Prosluněnné pláže

Pláž v Dubaji, Spojené arabské emiráty

Pláž v Dubaji, Spojené arabské emiráty Shutterstock

Po porci poznávání, pohybu, dobrého jídla a přírodních krás přichází čas na odpočinek. A kde jinde než na pláži. V Ománu vás ke slastnému dennímu spánku ukolébají široké bělostné pláže a jemný větřík vanoucí od příjemně prohřátého Arabského moře. Kapverdské pobřeží vám poskytne dostatek materiálu ke stavbě těch největších hradů z písku. Jako v plážovém ráji si budete připadat na Kanárských ostrovech, kde pro vás slunce ozáří pláže oblázkové, zlatavé, skalnaté i dramaticky černé. Dubaj potěší jemným pískem, pozvolným vstupem do moře i výhledem na to nejlepší z moderní architektury a v Egyptě vás k odpočinku na dokonale udržované pláži donutí snad jen bolest zad spálených od usilovného šnorchlování.

Zájezdy do Dubaje 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín