Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte Kolumbii, zemi dvou oceánů a tisíce rytmů

Poušť Tatacoa, Kolumbie

Poušť Tatacoa, Kolumbie Shutterstock

Neodolatelně blankytné vody Karibiku, šťavnaté deštné pralesy, pulzující města, skvělá káva, vzácní růžoví delfíni, tajemné indiánské kmeny, fascinující historie, služby západních kvalit i uvolněná atmosféra letovisek na pobřeží Pacifiku… Jinými slovy, Kolumbie nabízí dokonalý únik z každodenní všednosti, nekonečné dobrodružství i příslib intenzivních zážitků. Pokud si naplánujete návštěvu na první tři měsíce roku, pak vám počasí předvede dokonalý tropický ráj.

Roztančená Cartegena i cesta do minulosti

Ulice v Cartegena, Kolumbie

Ulice v Cartegena, Kolumbie Shutterstock

Nedejte se odradit davy turistů a nechte na sebe zapůsobit genius loci tohoto historického města. Cartagena vás ohromí mohutnými hradbami, pevnostmi, které sloužily k ochraně před piráty, opojnou vůní oceánu i radostnou energií. Páté největší město v zemi, se zachovalým historickým centrem z roku 1533, se kromě fascinujících památek pyšní také velmi nízkou kriminalitou. Bez obav se tu tak můžete procházet úzkými uličkami, žasnout nad krásou koloniálních budov i luxusem moderních čtvrtí. Právě tady narazíte na největší koncentraci nočních klubů, barů a diskoték. Odhoďte zábrany a rozvlňte své tělo po vzoru místních. Země tisíce rytmů okoření váš tanec bohatou porcí vášně.

Zájezdy do Kolumbie

Až se pustíte do objevování historických krás Kolumbie, pak si na seznam plánovaných cílů nezapomeňte napsat archeologický komplex Ciudad Perdida (Ztracené město) ve kterém se vám představí sídliště tajemné starověké civilizace, ukryté v lůně deštného pralesa. Velkým dobrodružným trekem je už samotná cesta, během které se budete brodit koryty řek, překonáte členitý terén v hustém deštném pralese a budete míjet i několik malebných vesniček. Zajímavý mix koloniální architektury a moderního umění nabízí historická čtvrť La Candelaria v kolumbijské metropoli Bogota. V křivolakých uličkách, plných barevných domů, historických kostelů, živých náměstíček, galerií, muzeí i útulných kaváren snadno ztratíte pojem o čase. Rozhodně si nenechte ujít katedrálu Sal de Zipaquirá, za kterou se musíte vydat do solného dolu, ležícího ve stejnojmenném městě. Katedrála vytesaná do solného kamene vás překvapí monumentálními sochami i prostornou kaplí Nanebevzetí Panny Marie.

Dokonalé pláže pro všechny druhy cestovatelů

Pláž Taganga, Kolumbie

Pláž Taganga, Kolumbie Shutterstock

Kolumbijské pláže jsou mimořádně fotogenické. Sluncem prohřáté vody Karibiku i Pacifiku svádějí k vodním radovánkám a pokud chcete začít s potápěním, jste na správném místě. Bělostný písek, stín palem a bohatý podmořský život vás čeká na plážích v národním parku Tayrona, kde se kromě relaxace a plavání můžete věnovat i turistice. Stačí si jen do plážové tašky přibalit pevnou obuv a vydat se po některé z vyznačených stezek, které vás zavedou třeba k indiánské vesničce Pueblito. V její blízkosti se nachází několik romantických zátok, jako stvořených pro piknik ve dvou. Pláž Taganga, ležící nedaleko oblíbeného turistického letoviska Santa Marta, navštěvují s oblibou turisté i místní. Láká je na pozvolný vstup do moře, rozeklaný korálový útes i hejna pestrobarevných rybek. Spoustu zábavy si tu užijí rodiny s malými dětmi i méně zkušení plavci. Pláž Almejal rozehrává své magické kouzlo s příchodem noci, za odlivu, kdy se hvězdná obloha odráží v tmavém písku a zvuk vln se mísí se zvuky divoké přírody. V průběhu července a prosince je z pobřeží možné pozorovat skupinky velryb i skotačících delfínů. Na pláži Guachalito si možná budete připadat jako románový Robinson Crusoe. V obklopení panenské džungle si tu vychutnáte naprostý klid, stín kokosových palem, dovádění ve vlnách i procházky podél pobřeží, pokrytého tmavým pískem. Za návštěvu stojí i sopečný ostrůvek Malpelo (UNESCO), který získal světovou proslulost díky perfektně zachovalému korálovému útesu.

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Čtěte také:

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Nespoutaná divočina

Krajina poblíž Nevado del Ruiz, Kolumbie

Krajina poblíž Nevado del Ruiz, Kolumbie Shutterstock

Drsně krásná a fascinující. Taková je příroda v Kolumbii. Amazonský prales vás uchvátí nevídanou biodiverzitou, množstvím divokých ptáků, pestrobarevných motýlů, zvědavých opic i obojživelníků, dokonale splývajících s rozmanitými druhy květin. Neméně zajímavá, a přitom zcela odlišná je místní pouštní krajina plná zajímavých geologických útvarů. Doporučujeme se vydat do údolí Desierto de la Tatacoa. Národní park El Parque Nacional Natural Los si vás podmaní ohromujícími výhledy na zasněžené kolumbijské Andy, vrcholky sopky Nevado del Ruiz, koupelemi v termálních pramenech, procházkami podél blankytně modrých horských jezer i unikátní vysokohorskou faunou a flórou. O tom, že duha nemusí být jen na obloze se přesvědčíte u řeky Caño Cristales, která je trefně nazývána „řekou pěti barev“. Dno jednoho z nejkrásnějších vodních toků světa se během období dešťů, které obvykle trvá od června do listopadu, zbarví do odstínů červené, modré, zelené, žluté i černé a vytváří tak fantastickou podívanou. Jako stvořená pro dobrodružnou výpravu lodí je delta Amacayacu, kde se řeka Amazonka rozděluje do několika ramen a nabízí tak netradiční pohled na nezměrné přírodní bohatství tohoto koutu Země.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Štěstí v zrnku kávy

Kolumbijské kávové plantáže

Kolumbijské kávové plantáže Shutterstock

K tomu, abyste zjistili, co stojí za všudypřítomnými šťastnými úsměvy Kolumbijců, je zapotřebí navštívit některou z nesčetných kaváren a vychutnat si šálek silné kolumbijské kávy, která je pověstná výjimečným aroma i plnou čokoládovou chutí. Arabica se tu pěstuje na kávových plantážích v nadmořské výšce 800 až 2 000 metrů a poskytuje obživu obyvatelům horských vesniček. Toužíte-li vidět pěstování kávy na vlastní oči, pak se vydejte do horské vesnice Salento (1 875 m. n. m.), ležící v provincii Quindío. V malých obchůdcích tu nakoupíte zaručeně autentické suvenýry, v restauracích ochutnáte vynikající kolumbijskou kuchyni a pokocháte se pohledem na pestrobarevně oblečené, usměvavé vesničany. Během prohlídky některé z kávových plantáží vám průvodce vysvětlí, proč se mezi kávovníky vysazují banánové palmy či avokáda, kdy se káva sklízí a jak chutná čerstvá kávová třešeň. A na památku si domů odvezete balíček kávy vonící dálkami.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín