Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkroťte vlny na prkně: Užijte si ty nejlepší surfařské destinace

Obdivujete na dovolené z dálky opálené surfaře, kteří se pokouší zkrotit vlny moří a oceánů? Nebo vám tahle adrenalinová zábava přirostla dávno k srdci a na prkně jste jako doma? Dnes, 16. 6. je Mezinárodní den surfingu, a tak se přímo nabízí podívat se na tuhle bohulibou činnost pořádně zblízka. Sjíždění vln na surfu vám totiž nejen dokonale vyrýsuje postavu, ale je perfektní i pro dušení zdraví. Jen těžko byste hledali činnost, u které se tak dokonale uvolníte a zapomenete na všechny starosti. 

Prkno, které miluje celý svět

Pes na surfu

Pes na surfu Shutterstock

První surf byl popsán už slavným kapitánem Jamesem Cookem v roce 1778, když viděl, že ho používají chlapci na Havaji. A dnes v tomto odvětví soutěží dokonce i psi. Ať už po surfování zatím jen letmo pokukujete, nebo jste sjíždění vln beznadějně propadli, nechte se inspirovat naším výběrem destinací a pláží, které jsou pro tento sport jako stvořené!

Dominikánská republika

Pláž  Cabarete, Dominikánská republika

Pláž Cabarete, Dominikánská republika Shutterstock

Zdejší pláže Cabarete a El Caletón jsou vyhlášenou modlou surfařů z celého světa a jen těžko budete hledat konkurenci. Všude kolem vás se rozprostírá tropický ráj, jemný bílý písek a průzračná voda. V blízkosti však narazíte i na nespočet restaurací, barů a nočních podniků. Surfing je zde v podstatě náboženstvím a kromě houfů sportovců v neoprenu, vás o tom přesvědčí i fakt, že zde zákonem omezili výšku staveb na pláži. Důvod je prostý, o domy se nesmí lámat vítr, aby měli surfaři ty nejlepší podmínky.

Zájezdy do Dominikánské republiky

Kanárské ostrovy

Surfařka na Fuerteventura

Surfařka na Fuerteventura Shutterstock

Osm španělských ostrovů, na kterých je celoročně příjemně teplé počasí vám učaruje svou rozmanitostí. Čekají vás tu obrovské písečné duny nebo naopak pláže s černým sopečným pískem, tyrkysový oceán, květiny i zvířata, které nenajdete nikde jinde na světě a vysmátí obyvatelé, kteří slovo stres nemají ve slovníku. Pokud hodláte popadnout prkno a vrhnout se do vln Atlantského oceánu, směle vyrazte na pláže El Jablito a Corralejo na severu ostrova Fuerteventura. Nudit se nebudete ani na Gran Canaria. Surfaři z celého světa si tu dávají dostaveníčko na Playa del Ingles v Maspalomas či v oblasti Confital, kde vlny dosahují úctyhodné výšky.

Dovolená na Kanárských ostrovech

Srí Lanka

Weligama, Srí Lanka

Weligama, Srí Lanka Shutterstock

Ostrovní stát v Indickém oceánu patří v oblasti surfařských rájů mezi relativní nováčky, o to více je však mezi krotiteli vln populární. A není se čemu divit. Usměvaví a otevření lidé, lahodný cejlonský čaj, budhistické chrámy, přátelští sloni, kouzelné národní parky a oceán, který s radostí otevře svou náruč milovníkům lenošení i nedočkavým surfařům. Srí Lanka v překladu znamená zářivá nebo šťastná země. A vy si buďte jisti, že zářit štěstím budete, až uvidíte místní pobřeží a mocnou sílu zdejšího vlnobití. Pokud jste na prkně jako doma, vyrazte do Kikkaduwa či Arugam Bay. Ani začátečníci nepřijdou zkrátka a při svém prvním oťukávání se surfem ocení třeba klidnější vody v oblasti Weligama.

Zájezdy na Srí Lanku

Havajské ostrovy

Surfing na ostrově Oahu, Havaj

Surfing na ostrově Oahu, Havaj Shutterstock

Byl by hřích mluvit o surfování a nezmínit Havaj. Právě zde se ve vlnách Tichého oceánu tato bohulibá činnost zrodila. Voda je v tomto tropickém ráji celoročně tak teplá, že se lze hodiny oddávat slaným radovánkám bez neoprenu. Pokud se vydáte na legendární pláž Waikiki, může se vám snadno stát, že vám z vody zamává obrovská mořská želva, pro něž je tenhle kousek světa ideálním útočištěm. Navíc se tady surfovat naučí i úplní nováčci. Pokud se cítíte pevní v kramflecích a máte dostatek zkušeností, výzvou bude pláž Pipza Banzai na ostrově Oahu, kde se dočkáte velkolepých vln, které využívají i pořadatelé těch nejprestižnějších surfařských závodů světa.

Oddejte se bezstarostné atmosféře léta aneb Kam vyrazit na dovolenou v červnu?

Čtěte také:

Oddejte se bezstarostné atmosféře léta aneb Kam vyrazit na dovolenou v červnu?

Portugalsko

Ericeira, Portugalsko

Ericeira, Portugalsko Shutterstock

Nádherná země, která nabízí podmanivou kombinaci dechberoucích vyhlídek, starobylých měst, hipsterských kaváren, nekonečných pláží i dokonalý duševní detox. A krom toho nepřeberné množství pláží a vln, kterých se nemusí bát jak surfem nepolíbení, tak fajnšmekři, kteří se na prkně snad narodili. Necelou hodinu severně od hlavního města Lisabonu najdete Ericeira, mekku surfování a domov jedné z největších portugalských surfařských komunit. Nachází se tu nespočet škol s těmi nejlepšími instruktory a vlnobití všech úrovní, takže pokud vábení tohoto sportu stále odoláváte, právě tady máte perfektní příležitost začít.

Dovolená v Portugalsku

Bali

Surfaři na ostrově Bukit, Bali

Surfaři na ostrově Bukit, Bali Shutterstock

Naše surfařské putování zakončíme v Indonésii, konkrétně na oblíbeném Bali. Turisticky populární souostroví je plné kontrastů. Poklidný způsob života a duchovno je zde cítit doslova na každém kroku, a tak není divu, že mnoho cestovatelů svou návštěvu využije k zastavení se a hledání harmonie. Můžete tu při východu slunce cvičit jógu na pláži, nebo popadnout prkno a vydat se vstříc vábení oceánu. Divočejší vlny, s nimiž se s gustem popasují zkušenější surfaři, narážejí do jižního pobřeží na poloostrově Bukit. Méně pokročilí a začátečníci se pak soustřeďují do okolí Kuta Beach, kde je voda o poznání klidnější a kromě surfařských škol, tu najdete mnoho místních samozvaných učitelů, kteří cizince ochotně zasvětí do tajů božského sportu.

21.06.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín