Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam se vydat o letní dovolené? Na nejlepší řecké ostrovy!

Nejlepší řecké ostrovy

Nejlepší řecké ostrovy Shutterstock

Řecko zahrnuje více než 200 ostrovů, je tedy opravdu z čeho vybírat. Které z nich považujeme za nejlepší a proč?

Skiathos: lenošení na pláži s knihou

Skiathos

Skiathos Shutterstock

Malý ostrov na severozápadě Egejského moře patří do skupiny ostrovů zvané Severní Sporady. Ve městě Skiathos najdete řadu zajímavostí, např. muzeum v Papadiamantisově domě nebo kostel Panagia Limnià. Ostrov je domovem několika dalších působivých kostelů a klášterů, krom toho vzbuzuje zájem některými z nejkrásnějších pláží v Řecku. Právě kvůli nim ho vyhledávají zejména rodiny s dětmi. Doporučujeme pláž Koukounaries, lemovanou stromy a zdobenou tyrkysovými vodami.

Dovolená na řeckém ostrově

Lefkada: potěšení nejen pro surfaře

Lefkada

Lefkada Shutterstock

Lefkada je na rozdíl od ostatních Jónských ostrovů přístupná z pevniny hrází na severním cípu. Ohromí vás tu hlavně slavné pláže s útesy – Egremni a Porto Katsiki. Jižní pobřeží představuje ideální oblast pro windsurfing, záliv Agios Ioannis pak rozradostní milovníky kitesurfingu. Můžete si zaplavat v mořských jeskyních, kochat se úchvatnými západy slunce a vodopády nebo si prohlédnout větrné mlýny na pláži Gyra.

Milos: dramatické a fotogenické pobřeží

Milos

Milos Shutterstock

Donedávna slyšel o vulkanickém ostrově, kde byl objeven půvab bohyně Afrodity, jen málokdo. Ti, kdo o něm vědí, ho žárlivě střeží. Cení si totiž jeho jedinečných krás, předně pak více než sedmdesáti místních pláží. Milos má bezpochyby nejrozmanitější a nejdramatičtější pobřeží ze všech řeckých ostrovů. 

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

Čtěte také:

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

Amorgos: kouzlo hlubokého modrého moře

Amorgos

Amorgos Shutterstock

Dostat se na ostrov Amorgos není právě snadné. Cesta z Athén tam pomalým člunem trvá asi 8 hodin. Když vystoupíte v Katapole, ospalém přístavu vroubeném rybími tavernami, připlete se vám do cesty nápis: „Vítejte na Amorgosu. Nikdo vás tady nenajde.“ A to je přesně ono! Drsný kykladský ostrov vždycky přitahoval samotáře, potápěče a poutníky. Voda hraje miliony odstíny modré a je tak čistá, že na skalnatém pobřeží spatříte bez problému každého mořského ježka. Dokonce i turistické stezky lemované šalvějí se nazývají Modré, protože moře je tu viditelné odevšad (stejně jako obloha).

Korfu: kulinářské umění a svěží krajina

Korfu

Korfu Shutterstock

S pastelově zbarvenými vesnicemi, zvlněnými olivovými háji a velkými panskými domy připomíná značná část ostrova Toskánsko. Korfu nabízí ovšem podstatně lepší pláže a idylické zátoky, jako je Nissaki, Agios Stefanos či Kerasia. Doporučujeme výlet do vnitrozemí, kde se nachází Ambelonas, okouzlující vinařství, restaurace a škola vaření. Specializuje se na korfuské pokrmy, např. chobotnici s cizrnou a kurkumovou pěnou. Také se vám sbíhají sliny?

Vyberte si z řeckých ostrovů ten nejlepší!

Ithaka: mýtické útočiště hrdinů

Ithaka

Ithaka Shutterstock

Přestože je Ithaka domovem legendárního Odyssea, zůstává překvapivě mimo radar turistů. Tyrkysové a smaragdové zátoky jsou sice oblíbeným cílem plachetnic, ale jen málo návštěvníků se vydává do zdejších zalesněných kopců. Vzrušující turistické stezky přitom rozhodně stojí za průzkum. Co takhle opojný trek do kostela Anogi, pokrytého freskami ze 16. století, nebo k ruinám Odysseova paláce? Ithaka se báječně hodí i k rodinné dovolené. Kdykoli si můžete zajít na zmrzlinu nebo vynikající koktejl.

Specialistka na Řecko představuje kouzelné Kyklady

Čtěte také:

Specialistka na Řecko představuje kouzelné Kyklady

Rhodos: cesta do historie

Rhodos

Rhodos Shutterstock

Rhodos náleží zcela zaslouženě mezi nejvyhledávanější turistické cíle v Řecku. Stejnojmenné město láká byzantskými kostely, římskými ruinami, synagogami a v neposlední řadě středověkou citadelou. Pokud zamíříte na jih ostrova, všimnete si, jak výšková střediska ustupují úsekům zlatého písku, jako jsou Glystra, Tsambika a Fourni. Ve vnitrozemí naleznete alpské lesy (Mount Attavyros), vznešené hrady na kopcích (Monolithos), vybledlé fresky (Agios Nikolaos Foundoukli) i starobylé ruiny (Kamiros).

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín