Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký je ostrov slunce? Aneb 6 důvodů, proč navštívit Rhodos

Opojný výhled z ostrova Rhodos

Opojný výhled z ostrova Rhodos Shutterstock

Rozmýšlíte se, kam letos na rodinnou dovolenou, nebo si lámete hlavu s výběrem té pravé destinace pro romantiku ve dvou? Zkuste ostrov, jež stvořil samotný bůh slunce Hélios. Nechte se okouzlit nebeskou modří Egejského moře, úctyhodnou historií i půvabnými tavernami. Jaký je Rhodos, díky kterému se naučíte milovat Řecko?

Rozmanitý

Pozůstatky chrámu na Rhodosu

Pozůstatky chrámu na Rhodosu Shutterstock

Rhodos zajisté láká na povalování na písčité pláži se sklenkou chlazeného řeckého vína Restiny. Nicméně na tomto čtvrtém největším řeckém ostrově toho na vás čeká mnohem víc! Můžete třeba zdolat nejvyšší horu ostrova Ataviros, relaxovat u termálních pramenů Kalithea, kitesurfingovat, dovádět na vodních atrakcích v obrovském aquaparku Faliraki nebo poznávat krásu antických památek. Každý si na Rhodosu najde svoje a nudu tu určitě nezažijete.

Dovolená na Rhodosu

Historický

Zříceniny starověkého chrámu v Lindosu

Zříceniny starověkého chrámu v Lindosu Shutterstock

Ať už jste nadšencem do historie nebo vás spíše zajímají přírodní krásy, návštěvu hlavního města Rhodos nebo vesničky Lindos byste si rozhodně neměli nechat ujít. Staré město Rhodos patří k opravdovým perlám Řecka. Najdete tu půvabná zákoutí i impozantní hradby. Ty pochází z byzantských dob a zahrnují velkolepé věže, brány, stožáry a působivé bašty. Mystickou středověkou atmosférou na vás dýchne Ulice rytířů Odós Ippotón, kde měli rytíři svá sídla a hostince. Za návštěvu také stojí pozůstatky krásného Afroditina chrámu ze 3 stol. př. n. l., který stojí na náměstí Symi. 

V Lindosu si udělejte procházku na kopec k pevnosti zahrnující starověkou akropoli s chrámem Athény Lindské a helénskými sloupy. Pozůstatky chrámu jsou nádherné a skvělé zátiší pro vaše fotografie z dovolené. Uvidíte tu i johanitské opevnění ze 14. století nebo středověký kostel svatého Petra. 

Řecko za hranicí všední dovolené: Potápění, lezení, vodní sporty a pěší turistika

Čtěte také:

Řecko za hranicí všední dovolené: Potápění, lezení, vodní sporty a pěší turistika

Osobitý

Malebné úzké uličky v Lindosu

Malebné úzké uličky v Lindosu Shutterstock

Rhodos vás bezpochyby uchvátí svou atmosférou – je plný malých rybářských vesniček, ospalých zátok i nádherných písčitých pláží. Romantické západy slunce jsou jako stvořené pro procházky ve dvou. Projít se můžete také křivolakými uličkami lemované květinami v půvabném letovisku Lindos. Osobitou krásu Rhodosu doplňuje Údolí motýlů Petaloudes ležící jen 20 kilometrů od hlavního města. V příjemném stínu vzrostlých stromů vás tu oslní tisícihlavá hejna oranžových motýlů i bílá silueta kláštera Kalopetra tyčící se nad údolím.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Dobrodružný

Pobřeží Rhodosu je ideální pro vodní sporty

Pobřeží Rhodosu je ideální pro vodní sporty Shutterstock

Divoké vodní sporty a náročné horské výstupy, na jejichž konci vás čeká odměna v podobě úchvatného výhledu do okolí. Větrné západní pobřeží Egejského moře totiž vytváří skvělé podmínky pro surfování, windsurfing a kitesurfing. Příchuť dobrodružství může mít i projížďka na koni podél pobřeží či o poznání pomalejší procházka k chrámu bohyně Athény v Lindosu na hřbetě dobráckého osla.

Objevujte s námi Řecko

Opojný

Řecké souvlaki je na Rhodosu oblíbené

Řecké souvlaki je na Rhodosu oblíbené Shutterstock

Bájný řecký ostrov vás také oslní svými malebnými tavernami, kde si vychutnáte skvělé jídlo a víno. Vyzkoušejte například souvlaki – jehněčí nebo kuřecí maso na špízu, které je na Rhodosu velmi oblíbené. Jako dezert si dejte zákusek rizogalo, což je studený rýžový pudink s citrónem a skořicí. Na závěr vše zapijte řeckým vínem Lindos s ovocnou příchutí nebo vínem Restina s příchutí pryskyřice. Po několika doušcích těchto řeckých nápojů se ve vás probudí chuť tančit a užít si každou minutu dne tak, jak to umí jen Řekové.

Užijte si Řecko na talíři aneb Dovolená prochází žaludkem

Čtěte také:

Užijte si Řecko na talíři aneb Dovolená prochází žaludkem

Slunečný 

Písečná pláž v Bay of Lindos

Písečná pláž v Bay of Lindos Shutterstock

Rhodos leží na samém jihu Řecka a může se tak pyšnit až třemi sty dny zalitými sluncem. Na ostrově vonícím divokým tymiánem a levandulí si tak užijete slunce a pláže po celý rok. Najdete tu vše od odlehlých skalnatých zátok až po surfařské ráje. Nejdelší a nejnavštěvovanější je pláž Afandou, u které stojí řada hotelů a restaurací. Odpočinout si můžete například na odlehlé a tiché pláži Haraki, která leží mezi Lindosem a Faliraki. Pláž Ixia je díky silným větrům ideální pro surfaře a nadšence do vodních sportů. Potápěči zase ocení pláž Anthony Quinn, a to díky četným skalám. A v neposlední řadě je tu pláž Lindos, která je se svým mělkým břehem přívětivá pro rodiny s dětmi.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín