Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Užijte si Řecko na talíři aneb Dovolená prochází žaludkem

Řecko na talíři

Řecko na talíři Shutterstock

Obloha bez mráčku, okouzlující bílé domečky, blankytně modrá mořská hladina i jedinečné památky. Tím vším se může pyšnit Řecko. Země, kde čas plyne svým vlastním pomalým tempem, vzduch voní tymiánem a i v té nejzapadlejší horské vesničce dostanete na talíř pokrm hodný králů. Ač během návštěvy některého z rušných letovisek můžete nabýt dojmu, že typickým řeckým jídlem je gyros a hranolky, nenechte se zmýlit. Řecká kuchyně je rozmanitá, podobně jako každý z 2000 ostrovů a ostrůvků na kterých je radost pobýt. 

Souvlaki 

Souvlaki

Souvlaki Shutterstock

Malé špízky z vepřového či jehněčího masa, marinovaného ve směsi olivového oleje, vinného octa a voňavých bylinek uspokojí choutky každého masožrouta. Svěžest na talíř přinesou oblíbené tzatziky ve kterých se snoubí hustý krémový jogurt s nastrouhanou okurkou, česnekem a olivovým olejem. 

Vyberte si zájezd do Řecka

Mousaka

Mousaka

Mousaka Shutterstock

Vyladěná kombinace lilků, cuket, brambor, mletého jehněčího a rajčatové omáčky je dokonalou esencí Řecka. To vše přelité bešamelem a zapečené v kameninovém pekáčku. Mňam! Domácí příprava zabere spoustu času a tak si ji nezapomeňte vychutnat na dovolené v Řecku. S orosenou sklenkou Retsiny, vonící borovou pryskyřicí, bude chutnat skvěle! 

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Youvetsi 

Youvetsi

Youvetsi Shutterstock

Turistům méně známá řecká obdoba guláše, pečená v hliněné peci zalahodí především mužům. Nechte se překvapit kousky hovězího, jehněčího nebo kůzlečího masa v rajčatové omáčce s velkorysou porcí strouhaného sýra Kefalotyri. To vše v doprovodu s těstovinovou rýží orzo. 

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

Čtěte také:

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

Keftethes 

Keftethes

Keftethes Shutterstock

Šťavnaté masové kuličky ze směsi hovězího a vepřového v Řecku obvykle zahajují hostinu. Oblíbený předkrm s nadšením přivítají i nejmenší strávníci. Namáčet si je mohou do rajčatové omáčky nebo jogurtových tzatziky.   

Dolmades 

Dolmades

Dolmades Shutterstock

S pilířem řecké kuchyně se to má jako s olivami, buď je milujete nebo jej s díky odmítnete. Každá hospodyňka připravuje vinné listy plněné směsí rýže, piniových oříšků a aromatických bylin (petržel, kopr, máta, pepř) podle originální rodinné receptury, předávané z generace na generaci. S pikantní citronovou omáčkou (saltsa avgolemono) jsou obvykle podávány jako předkrm.

Zažijte znamenitou řeckou kuchyni

Spanakopita 

Spanakopita

Spanakopita Shutterstock

Pro přípravu tohoto pokrmu nebudete potřebovat kopyta a k úhoně nepřijde ani žádný kopytník. Vydatný slaný koláč z listového těsta, plněný špenátem a směsí sýrů ricotta a feta chutná skvěle teplý i jako studená svačinka. Milovníci zeleniny jej mohou doplnit o křupavý řecký salát z červených paprik, sladké červené cibule, vyzrálých rajčat, okurek, černých oliv, extra panenského olivového oleje a drolivého sýra feta. Ideálním pokrmem pro vyznavače dietní stravy či vegetariány je fassolakia lathera. Dušené zelené fazolky s baby karotkou, brambory, drcenými rajčaty a hromadou zelených bylinek chutnají výtečně a po jejich konzumaci můžete bez obav vyrazit na pláž.

Avgolemono 

Avgolemono

Avgolemono Shutterstock

Přehnali jste to s degustací silného řeckého vína a váš organismus si žádá rychlou pomoc? Bolehlav spolehlivě zažene silná krémová kuřecí polévka, zahuštěná vejcem, vonící po citronové kůře. Velkorysou dávku vitamínů v sobě ukrývá i fasolada, zeleninová polévka jako od řecké maminky. Hlavní roli v ní hrají bílé fazole, směs kořenové zeleniny, krájených rajčat a bobkového listu. 

Léto s tebou: TOP 5 nejoblíbenějších řeckých hotelů

Čtěte také:

Léto s tebou: TOP 5 nejoblíbenějších řeckých hotelů

Čerstvé ryby a mořské plody

Sardinky na řecký způsob

Sardinky na řecký způsob Shutterstock

Nemůžete se rozhodnout mezi mousakou a exoticky znějícím pokrmem z jídelního lístku? Vsaďte na zaručeně čerstvé ryby či mořské plody. Jako předkrm můžete zkusit sardinky. Křupavé rybičky přelité citronovým dresingem chutnají vždycky skvěle. Tradičně lahodné bývají také mořské plody či grilované chobotnice.

Dezerty vonící medem 

Galaktoboureko

Galaktoboureko Shutterstock

Opulentní hostinu je třeba zakončit sladkou tečkou. Sázkou na jistotu je nejznámější řecký dezert baklava. Hříšně dobré spojení mletých mandlí, vlašských ořechů a pistácií v listovém těstě. Vše zalité poctivou dávkou voňavého medu. Vynikající je také pudingový koláč galaktoboureko s pomerančovo-citronovým přelivem. Příjemným osvěžením v parných dnech je hustý řecký jogurt zasypaný vlašskými ořechy a zalitý medem. A samozřejmě nezbytné, ledově chladné frappé.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín