Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejslunnější ostrov Středomoří aneb Proč vás Mallorca vezme za srdce

Proč vás Mallorca vezme za srdce

Proč vás Mallorca vezme za srdce Shutterstock

Radostná, relaxační, sportovní, hravá, romantická i poznávací. Taková může být vaše dovolená na ostrově, jež si vás podmaní divokým pobřežím, komfortem hotelových resortů, množstvím zábavy i nevídanou rozmanitostí. Nečekejte pomalý rozjezd. Mallorca vás uchvátí hned po příletu a připraví vám nebývale pestrou dovolenkovou jízdu.  

Mezi největší chlouby ostrova, rozkládajícího se na ploše 3 640 km2, patří bezesporu členité pobřeží, s více než dvěma stovkami písčitých pláží, z nichž některé jsou považovány za nejkrásnější na světě. Mallorca se řadí mezi nejslunnější ostrovy Středozemního moře. Ani v letních měsících se však nemusíte obávat úmorných veder. V období letních prázdnin se teploty šplhají většinou jen k příjemným 30 °C a s příchodem školního roku klesají na průměrných 25°C. Turistická sezóna tu trvá od dubna do konce října, kdy nastává ideální čas pro cyklistiku, golf, poznávání historických památek i přírodních krás.

Zájezdy na Mallorcu

Nespoutaná příroda

Albufera, Mallorca

Albufera, Mallorca Shutterstock

O tom, že Mallorca má co nabídnout i vyznavačům divoké přírody se přesvědčíte během návštěvy některé z přírodních rezervací. Na 110 km dlouhém ostrově je jich k vidění hned několik. Sever ostrova láká na přírodní park Parc Natural de s'Albufera. Rozsáhlý mokřad nabízí útočiště mnoha druhům ptáků, želv i dalších živočichů.

Nejkrásnější pláže Mallorcy

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Mallorcy

Kořeněnou vůní rozmarýnu vítá návštěvníky Národní park Cabrera (Kozí ostrov), pokrytý křovisky a divoce rostoucími bylinami. Rozkládá se 15 km od jihovýchodní části Mallorcy a zdejší krajina patří k nejlépe zachovalým částem celého španělského pobřeží. Nezapomenete-li si přibalit šnorchl, pak vás ohromí množství pestrobarevných rybek, hledajících úkryt mezi skalisky.

Es Trenc, Mallorca

Es Trenc, Mallorca Shutterstock

Jako v pohádce Sůl nad zlato si budete připadat v národním parku Salinas d'Es Trenc, ležícím na jihu Mallorcy. Ten je charakteristický velkými bílými kopci soli, jíž se zde vytěží až 10 000 tun ročně. Romantické opuštěné plážičky jsou poznávacím znamením chráněné krajinné oblasti Parc Natural Mondragó. Zvlněnou krajinu tu krášlí divoké orchideje, piniové háje i četné mokřady. Písčité pláže Cala Mondragó a Cala S'Amarador si v ničem nezadají se svými karibskými protějšky.

Mallorca a její tajemství aneb Co nevíte o největším ostrově Baleár?

Čtěte také:

Mallorca a její tajemství aneb Co nevíte o největším ostrově Baleár?

Jeskynní komplex Cuevas del Drach vám poskytne příjemný chlad čtyř velkých vzájemně propojených jeskyní, v nichž si během jízdy loďkou prohlédnete majestátní krápníky i velké kolonie netopýrů. To vše za zvuků vážné hudby.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Půvabné vesničky i pulzující metropole

Fornalutx, Mallorca

Fornalutx, Mallorca Shutterstock

Pokojná atmosféra španělského venkova i dokonalá panoramata, často zobrazovaná na lesklých stránkách lifestylových časopisů. Horské vesničce Sa Calobra, proslavené horskými úbočími, střídajícími se s hlubokými stržemi, romantickými zátokami i klidem kamenných uliček, chybí k dokonalosti jediné – vaše jméno na některé ze zdejších domovních schránek.

Co neminout na Mallorce? 10 + 1 ověřených tipů

Čtěte také:

Co neminout na Mallorce? 10 + 1 ověřených tipů

Za nejpůvabnější vesnici ostrova je považován Fornalutx, ležící mezi Sóllerem a přístavem Port de Sóller. Kamenné domky s červenými střechami příjemně kontrastují se šťavnatou zelení citrusových hájů a sklenka čerstvě vymačkané pomerančové šťávy vás osvěží na těle i na duchu a připraví vás třeba na výlet za krásami hlavního města ostrova.

Dovolená na Mallorce

V elegantní metropoli Palma de Mallorca žije více než 400 000 obyvatel. Narazíte tu na mezinárodní letiště, významný přístav, celou řadu stylových restaurací, barů a kaváren i historických památek. K těm nejvýznamnějším patří gotická katedrála La Seu, která na první pohled ohromí svou rozlehlostí i výzdobou na níž se podílel i světoznámý architekt Antonio Gaudí. V blízkosti katedrály se nachází jedna z mála zachovalých maurských staveb na Mallorce – palác Almudaina. Rezidenční sídlo mallorských panovníků má obdélníkový půdorys a zdobí jej čtyři štíhlé věže. Na nádvoří je k vidění kaple Sv. Anny s románskou branou z červeného mramoru. V letních měsících se na nádvoří hradu konají koncerty vážné hudby a divadelní představení. Pulzujícím srdcem města je náměstí Placa de la Reina s mnoha obchody, restauracemi i bohatě zdobenými měšťanskými domy.

Dokonalá dovolená ve Španělsku: Nejoblíbenější hotely našich klientů

Čtěte také:

Dokonalá dovolená ve Španělsku: Nejoblíbenější hotely našich klientů

Turistův ráj 

Paguera, Mallorca

Paguera, Mallorca Shutterstock

Na lenošivý odpočinek i akci jsou připravena turistická letoviska. Mezi ta nejoblíbenější patří Paguera na jihozápadě ostrova. Díky piniovým hájům, zajišťujícím příjemný stín i širokým písčitým plážím s pozvolným vstupem do moře je zvláště oblíbené u rodin s malými dětmi. Malé i velké vyznavače vodních atrakcí potěší moderní aquapark Western Water Park, ležící jen 20 minut jízdy od střediska Santa Ponsa. Nezapomenutelný zážitek slibuje také Marineland s atraktivní delfíní show, akvárii s mnoha mořskými živočichy, vystoupením cvičených papoušků i tančícími lachtany. 

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Čtěte také:

10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Španělska

Taneční hudba rozeznívá v letních měsících ulice i kluby letoviska El Arenal. Právě tady se odehrávají ty nejvyhlášenější párty, které končí až s východem slunce. Plážovou promenádu lemují desítky barů i střediska vodních sportů. Pravým opakem rušného El Arenalu je romantické středisko S'illot, ležící na jihovýchodě ostrova. Dlouhou písčitou pláž zdobí Modrá vlajka EU a velmi pozvolný vstup do moře potěší i méně zdatné plavce. Podobnou atmosféru má i sousední Sa Coma s 900 metrů dlouhou pláží. Velmi oblíbené je i místní safari Reserva Africa, kde si mohou návštěvníci během projížďky vláčkem či autem prohlédnout zblízka slony, opice i velké africké šelmy. 

Objevujte Španělsko

Už pomalu přicházíte Mallorce na chuť? A co teprve až okusíte vynikající červené, růžové nebo bílé víno, svůdně sladké a nadýchané pečivo ensaimada nebo ohňostroj chutí a vůní, jež vám naservírují v útulných tapas barech!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín