Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mallorca a její tajemství aneb Co nevíte o největším ostrově Baleár?

Tajemství Mallorcy

Tajemství Mallorcy Shutterstock

Největší z Baleárských ostrovů nenabízí jen cenově příznivá plážová letoviska, ale i bohatou historii, dramatickou krajinu, výtečnou kuchyni a skvělé víno. A má čím překvapit! Následujících sedm věcí jste o Mallorce pravděpodobně netušili...

Chrámový oltář v Palmě se obrací k Mekce

La Seu

La Seu Shutterstock

La Seu, jedna z největších gotických katedrál Evropy, se nalézá ve městě Palma de Mallorca a okouzluje vitrážovými okny. Zaujme však také tím, že stojí na místě arabské mešity. Každý, kdo klečí u zdejšího oltáře, se tedy obrací k Mekce, nikoli k Jeruzalému. Slavný katalánský architekt Antoni Gaudí se podílel na jedné z rekonstrukcí katredrály, která rozhodně stojí za návštěvu.

Vyberte si zájezd na Mallorcu

Rodiště tenisty Rafaela Nadala

Rodiště Rafaela Nadala

Rodiště Rafaela Nadala Shutterstock

Světoznámý tenisový profesionál Rafael Nadal se narodil v Manacoru, turisticky atraktivním městě ve východní části ostrova. Všestranného mladíka, píšícího pravou rukou a hrajícího tenis levou, trénoval strýc, který rovněž býval profesionálním hráčem. V roce 2016 se ve městě otevřela tenisová akademie Rafaela Nadala, což umožnilo nadějným tenistům pokračovat ve vzdělávání i během tréninku.

Co neminout na Mallorce? 10 + 1 ověřených tipů

Čtěte také:

Co neminout na Mallorce? 10 + 1 ověřených tipů

Jedno z největších podzemních jezer na světě

Jendo z největších podzemních jezer

Jendo z největších podzemních jezer Shutterstock

Na ostrově vás čeká mnoho velkolepých jeskynních systémů, z nichž nejznámější je Cuevas del Drach ve městě Porto Cristo. Tajuplné jeskyně ukrývají největší evropské podzemní jezero a také jedno z největších vůbec. Prohlídky vás provedou různými oblastmi, kde budete moci prozkoumat neuvěřitelné krápníkové útvary.

Mallorca vyrábí oceňovaná vína

Oceňovaná vína

Oceňovaná vína Shutterstock

Pěstování vinné révy se lidé na Mallorce věnují už celá staletí. Místní vína byla oblíbená zvláště u královského dvora na španělské pevnině. Poté, co mšice koncem 19. století vyhladily révu, museli zemědělci najít další zdroj příjmů. Většina vinic byla nahrazena mandlovými háji. V současnosti však vinařský průmysl na Mallorce opět vzkvétá. Výlety za vínem tu patří k populárním prázdninovým aktivitám. Navštivte jednu z nejstarších vinic zvanou Bodega Ribas.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Magický kruhový hrad 

Hrad Bellver

Hrad Bellver Shutterstock

Hrad Bellver, posazený na zalesněném kopci nad zálivem Bay of Palma, je jediným kruhovým hradem ve Španělsku. Na počátku 14. století ho nechal postavit král Jakub II. coby královskou rezidenci. Později se hrad používal jako vězení. Má tři půlkruhové věže a další velkou věž, k níž vede most přes příkop. Dnes je Bellver přístupný veřejnosti a ve zdejším muzeu vzdělává turisty o fascinující historii Mallorcy. 

Nejkrásnější pláže Mallorcy

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Mallorcy

Z pláže Es Trenc každoročně zmizí hory písku

pláž Es Trenc

pláž Es Trenc Shutterstock

Es Trenc náleží mezi nejznámější pláže Mallorcy, a to hlavně díky své nespoutanosti. Dva kilometry bílého písku a křišťálově čistá tyrkysová voda z ní činí jedno z nejpopulárnějších míst na ostrově. Přestože není připojena k žádnému letovisku a odevšad je vlastně relativně vzdálená, může návštěvníkům nabídnout útulné restaurace i dozor zkušených plavčíků. Každý rok navštíví pláž přes 500 000 lidí kteří si z ní nevědomky odnesou značné množství písku ukryté v ručnících a v plavkách.

Odpočiňte si na Mallorce

Největší soukromý bazén na Baleárských ostrovech

Love Island

Love Island Shutterstock

Na Mallorce se natáčí britská televizní show Love Island, v soukromé vile ve vesnici Ses Salines, která proslula také výrobou soli. Vila se chlubí největším soukromým bazénem Baleárských ostrovů, navrženým tak, aby vypadal jako pobřeží. Působivá je ale i samotná budova, údajně postavená jako přesná replika jiné nemovitosti ve Francii.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín